Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Ectoïne

De natuurlijke stof ectoïne is een sterk vochtbindende stof die ook bekendstaat als het 'stressmolecuul'. Dit komt omdat het de celstructuren beschermt bij blootstelling aan factoren van buitenaf. Dankzij de celbeschermende en vochtaantrekkende eigenschappen is ectoïne daarom ook een interessant ingrediënt voor huidverzorgingsproducten en met name geschikt voor een droge huid.

Informatie gecontroleerd en opgesteld
in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
KORT EN KRACHTIG: ECTOÏNE
  • Benaming op lijst van cosmetische ingrediënten (INCI): ectoïne
  • Effect: vochtbindend, beschermend en huidverzorgend
  • Aanbevolen gebruik: in crèmes en serums voor de verzorging van en gestreste huid
  • Huidtypes: geschikt voor een droge, belaste, gevoelige, gestreste en rijpere huid

Wat is ectoïne?

Ectoïne is een natuurlijke stof die oorspronkelijk werd ontdekt in verband met zogenaamde extremofiele micro-organismen. Zoals de naam al doet vermoeden, leven extremofiele micro-organismen onder extreme omstandigheden, zoals een hoog zoutgehalte, hitte of kou. De stof ectoïne beschermt deze organismen, waardoor ze in zulke vijandige omgevingen kunnen overleven – om deze reden wordt ectoïne ook wel het 'stressmolecuul' genoemd. 

Chemisch gezien stamt ectoïne af van aminozuur. Daarom is ectoïne qua structuur vergelijkbaar met de lichaamseigen aminozuren. 

Wat is het effect van ectoïne op de huid?

Door de goede verdraagbaarheid en effecten heeft ectoïne zijn plaats gevonden in de medische en cosmetische huidverzorging. Ectoïne beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf zoals uv-straling, luchtvervuiling en stressfactoren. Dit komt door de vochtaantrekkende eigenschappen van ectoïne, waardoor er een beschermend, vochtig omhulsel wordt gevormd. Dit creëert een soort waterfilm niet alleen over ectoïne zelf, maar ook over de omliggende structuren. De film beschermt de onderliggende structuren tegen invloeden van buitenaf en behoudt op die manier de activiteit van belangrijke biologische structuren van de huid. 

Verzorgende effecten van ectoïne op de huid

  • De stof heeft een beschermend effect op cellen, structurele componenten en huidrelevante biologische moleculen.
  • Ectoïne heeft regenererende, ontstekingsremmende en verzorgende eigenschappen. Daarom heeft een geïrriteerde, ontstoken en gevoelige huid baat bij ectoïne. 
  • Dankzij zijn vochtaantrekkende eigenschappen kan ectoïne helpen de huid te hydrateren, waardoor deze er glad en zacht uitziet. De stof kan bestaande rimpels verminderen.
  • De vochtbindende eigenschappen van ectoïne en het feit dat de stof de barrière stabiliseert helpen de huid langdurig tegen uitdroging.
  • Ectoïne beschermt de huid tegen de effecten van uv A-straling (photoaging), hoewel benadrukt moet worden dat ectoïne geen uv-filter is.

Huidverzorging met ectoïne

Ectoïne is een zeer huidvriendelijk cosmetica-ingrediënt en is vooral geschikt voor de verzorging van een gevoelige of geïrriteerde huid. Ectoïne is nog steeds meer niche dan mainstream als het gaat om huidverzorging en het gebruik ervan is (nog) niet wijdverspreid. Ectoïne vindt echter steeds vaker zijn weg naar cosmetische huidverzorging vanwege de beschermende en verzorgende eigenschappen. Ectoïne is met name goed voor gebruik in serums, crèmes of emulsies voor een droge, geïrriteerde of gevoelige huidgevoelige huid, maar het is ook te vinden in sommige zonnebrandcrèmes.

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.