“Wow, je huid ziet er geweldig uit – en dat zonder make-up!” Als je deze zin vaak hoort: ook al draag je foundation, je hebt het helemaal goed gedaan. De perfecte foundation kun je namelijk niet zien.
Hij vormt de basis van je make-up en wordt ook wel primer of basislaag genoemd. Een foundation kan rode plekken, onzuiverheden of hyperpigmentatie camoufleren, of je teint gewoon een subtiele glow geven. De nieuwste generatie foundations kan zelfs nog meer dan alleen bedekken en gladmaken: de zogenaamde hybride foundations bevatten vaak waardevolle huidverzorgende ingrediënten die een verstevigend of hydraterend effect kunnen hebben.
Als de foundation perfect is afgestemd op het type en de kleur van je huid, kan hij mooi versmelten met je huid zonder op te vallen. Als de foundation bijvoorbeeld te droog is of de tint te donker voor je huid, kan de look er snel maskerachtig en 'cakey' uitzien. Te veel product of randen bij de kaaklijn die onvoldoende zijn geblend kunnen ook een teken zijn dat je je foundation niet goed hebt aangebracht.
Kortom: als je foundation op de juiste manier aanbrengt, kan het je teint mooier maken.
Het aanbod aan foundations is enorm. Om te voorkomen dat je ontelbare primers in het wilde weg moet uitproberen, is het verstandig om de textuur af te stemmen op je huidtype.
Let ook op de tijd van het jaar en gebruik niet het hele jaar door dezelfde foundation: in de zomer heb je misschien genoeg aan een lichte vloeibare foundation, terwijl je huid in de winter een rijkere textuur nodig heeft. Veel fabrikanten hebben dezelfde foundation met verschillende formules in hun assortiment.
Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten foundations – met daarbij het type huid waarvoor ze geschikt zijn.
Tip: als je last hebt van een erg vette huid, let dan op de vermelding van 'matterend' op je foundation. Sommige vloeibare of crèmige formules bevatten namelijk ook speciale ingrediënten die vet absorberen en zo een ontsierende glans kunnen voorkomen. De actieve stoffen perliet, kaolien of talk kunnen zorgen voor een zeer matterend effect.
Om de juiste tint voor jouw huid te vinden, moet je de foundation echt bij daglicht op je huid testen. Kunstlicht kan de kleur optisch beïnvloeden. Om te testen breng je een beetje foundation aan tussen je kin en hals – hier kun je snel zien of de tint goed harmonieert met je huid of een onnatuurlijk resultaat oplevert. Kies bij twijfel altijd voor de lichtere tint en een wat gelere kleur.
Tip: test altijd drie verschillende tinten om snel een gevoel te krijgen voor de juiste kleur. Geen enkele kleur past? Bij vloeibare foundations kun je gerust twee tinten kopen en deze mengen op de rug van je hand voordat je ze aanbrengt. Meng de texturen echter alleen als het om hetzelfde product van dezelfde fabrikant gaat.
Heb je je foundation gevonden, maar vraag je je af wat de beste manier is om hem aan te brengen? Er is volop keuze als het gaat om foundation-tools. Welke tool voor jou het beste geschikt is, hangt af van de textuur van je foundation. Maar ook van je voorkeur: het is belangrijk dat je vertrouwd bent met het hanteren van de tool en dat je er moeiteloos mee kunt werken.
Je kunt de volgende tools gebruiken om je foundation aan te brengen:
Tip: reinig je tools elke week met een milde shampoo of een speciaal reinigingsproduct voor kwastjes en sponsjes. Als er zich te veel make-upresten en vuil in de tools verzamelen, kan het een ideale voedingsbodem voor ziektekiemen vormen. Vooral bij een onzuivere huid moet je extra aandacht besteden aan goede hygiëne. Sponsjes moeten na drie tot zes maanden volledig worden vervangen.
Om ervoor te zorgen dat je foundation de hele dag blijft zitten, is het voorbereiden van je huid net zo belangrijk als het aanbrengen van de foundation zelf. Dit bestaat uit drie stappen:
Je moet je huid altijd eerst reinigen zodat de foundation je huid nog meer kan laten stralen. Gebruik een reinigingsproduct dat bij je huidtype past en je huid niet te veel uitdroogt. Je huid moet fris aanvoelen na het schoonmaken, maar niet strak. Gebruik daarna als je dat wilt een gezichtstoner. Die kan je huid optimaal voorbereiden op de volgende verzorging en voor een hydraterend effect zorgen.
Nu ben je klaar voor je dagelijkse verzorging Verzorgingsproducten met hyaluronzuur zijn zeer geschikt als basis voor foundation. Ze kunnen fijne lijntjes opvullen en je huid er voller laten uitzien. Bevat jouw favoriete dagcrème geen hyaluronzuur? Dan kun je ook een serum met hyaluronzuur aanbrengen onder je dagcrème. En vergeet niet om oogcrème aan te brengen. Die kan fijne droogtelijntjes rond de ogen camoufleren, waar anders concealer in kan gaan zitten.
Zorg er ook voor dat je dagcrème een hoge beschermingsfactor tegen de zon heeft. Zelfs als foundations uv-bescherming bevatten, kan de bescherming nooit hoog genoeg zijn. Je verzorgingsproduct moet ten minste factor 30 hebben, bij voorkeur factor 50. Op die manier ben je optimaal beschermd tegen vroegtijdige huidveroudering door uv-straling.
Nu is het de beurt aan je 'pre-make-up': de primer. De primer kan een perfecte basis voor de foundation vormen doordat hij vergrote poriën visueel kleiner maakt en fijne lijntjes opvult. Daarnaast kan hij de houdbaarheid van je foundation verlengen en je teint een mattere look geven. Als je een primer met fijne, glinsterende deeltjes gebruikt, kan dit de glans van je foundation versterken.
Tip: wacht altijd een paar minuten na het aanbrengen van de dagcrème en primer totdat de texturen goed zijn ingetrokken. Als je foundation te snel aanbrengt, kan je make-up gaan korrelen.
Zodra je huid optimaal is voorbereid en je de perfecte foundation hebt gevonden, kun je aan de slag gaan. Onze handleiding laat je stapsgewijs zien hoe je je foundation op de juiste manier aanbrengt.
Zoek een plekje bij het raam. Het daglicht moet van voren op je gezicht vallen en alle delen goed verlichten. Zo kun je later ook zien of je de foundation goed bij de randen hebt geblend.
Als je een vloeibare of crème foundation gebruikt, breng dan wat aan op de rug van je hand en doop het kwastje of het sponsje erin. Je kunt hier ook prima twee tinten (van hetzelfde product!) mengen. Begin met een klein beetje kleur en doe dit bij je neus. Werk langzaam naar buiten toe. Terwijl je de textuur verdeelt met het kwastje, moet je met de sponsjes en blender alleen deppen. Als je je vingers gebruikt, kun je de foundation eerst kort tussen je handen verwarmen en dan met kleine, strijkende bewegingen inwerken. Je kunt ook cirkelvormige bewegingen maken, net zoals bij het aanbrengen van je dagcrème – of je kunt de foundation kloppend aanbrengen.
Zorg ervoor dat je de foundation goed blendt bij de haarlijn, oren en kaaklijn. Als je twijfelt, breng de kleur dan tot net onder de kin aan, in plaats van dat je een scherpe rand bij de kaaklijn creëert.
Is het resultaat nog niet dekkend genoeg? Breng dan een tweede laag foundation aan: het kan altijd nog beter. Vooral met een blender kun je je make-up in laagjes opbouwen of op bepaalde plekken verbeteren. Maar pas op: te veel foundation kan de natuurlijke glans van je huid wegnemen – het is dus belangrijk om de juiste dosering te vinden. Als je te veel van het product hebt aangebracht, dan kun je wat weghalen: dep dan met een schoon sponsje of blender op het overtollige product om het te verwijderen.
Als je de concealer pas aanbrengt na de foundation, kun je voorkomen dat je er te veel van gebruikt. Meestal heb je alle rode plekken en dergelijke namelijk al voldoende bedekt met foundation. Neem een concealer die één tot twee tinten lichter is dan je primer en gebruik hem alleen om donkere plekken bij je ogen en kleine oneffenheden te bedekken die je nog vervelend vindt. Gebruik het puntje van een druppelvormige blender of een concealerkwastje om alles goed te blenden.
Om te voorkomen dat je foundation in de loop van de dag te snel verdwijnt of gaat glanzen, kun je hem fixeren met wat los poeder of een speciale setting-spray. Als je de spray gebruikt, zorg er dan voor dat je hem ongeveer 20 centimeter van je gezicht houdt.
De freelance schrijfster maakt al jaren artikelen voor gerenommeerde lifestylemagazines. Met veel passie schrijft ze over de onderwerpen beauty, voeding, gezondheid en sport. Haar persoonlijke beautyfavorieten zijn een goede highlighter, vers selderiesap en pilates.