Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Gerstekorrels verwijderen

Tips bij gerstekorrels
Gerstekorrels (ook wel milia genoemd) zijn ongevaarlijke huidcystes die zich kunnen voordoen bij je wangen, slapen of ogen. Je kunt je er wellicht aan storen, omdat je huid er minder mooi van uitziet. Vaak verdwijnen ze weer helemaal uit zichzelf. Als je niet zo geduldig bent, kun je ze snel laten verwijderen. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat en wat je nog meer kunt doen als je gerstekorrels hebt.
KORT EN KRACHTIG: ZO WORDEN GERSTEKORRELS VERWIJDERD
  • Met een speciaal mesje of injectienaald: gerstekorrels kun je niet uitdrukken maar moet je met een speciaal mesje of een scherpe injectienaald opensnijden dan wel openprikken. Schoonheidsspecialisten en dermatologen verwijderen gerstekorrels professioneel en pijnloos.
  • Met een laser: sommige schoonheidsspecialisten en dermatologen verwijderen gerstekorrels met een laser. Hierbij wordt de bovenste huidlaag inclusief gerstekorrel weggehaald. Vervolgens ontstaat er een klein korstje.
  • Door de eigen regeneratie van de huid: gerstekorrels kunnen helemaal uit zichzelf verdwijnen, maar in de meeste gevallen moet je hiervoor wat geduld hebben.
  • Met huidverzorging: een speciaal verzorgingsritueel kan je huid helpen om te regenereren. Onder bepaalde omstandigheden verdwijnen gerstekorrels dan sneller. Huidverzorging die optimaal op je huid is afgestemd kan ook helpen dat er niet zo snel weer nieuwe ontstaan. 

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels zijn kleine huidkleurige of witte knobbeltjes op de huid. Ze komen vooral voor op de wangen, slapen of rondom de ogen. Op het eerste gezicht zien ze eruit als kleine puistjes. Ze zijn anders dan mee-eters volledig door de huid omsloten en er is geen opening van een porie.

Meestal ontstaan er op een bepaald deel van de huid meerdere milia bij elkaar, zodat je huid licht korrelig oogt. Daarom worden ze ook wel huidgries genoemd. Milia kunnen echter ook los voorkomen. Je kunt er bijvoorbeeld eentje op je oogleden ontdekken. In dat geval noemen we ze ook een gerstekorrel.

In principe zijn gerstekorrels kleine cystes. Ze ontstaan als oude huidcellen niet zoals gewoonlijk worden afgestoten. De keratine wordt dan als het ware onder de huid ingesloten.

Zelf gerstekorrels verwijderen: kan dat?

Helaas is het niet zo makkelijk om ze zelf te verwijderen. Ze hebben in tegenstelling tot puistjes geen opening om wat is opgehoopt zo eruit te laten komen. Als je dit toch probeert, wordt de huid vaak zo belast dat deze rood wordt of zelfs ontstoken raakt. Bovendien kun je hierbij je huid zo irriteren dat de natuurlijke balans nog meer verstoord raakt en er extra gerstekorrels ontstaan. 

Om een gerstekorrel te verwijderen, moet je huid op een bepaald punt worden opengesneden. Zo kun je het propje opgehoopte keratine verwijderen. Daarna blijft een klein wondje achter dat dan geleidelijk geneest. Je raadt het al: deze manier van verwijderen van gerstekorrels is niets voor thuis. Het gaat namelijk om een invasieve ingreep: de verwonding van je huid. De kleinste verontreiniging kan dan al leiden tot een ontsteking. 

Dermatologen en schoonheidsspecialisten kunnen gerstekorrels pijnloos verwijderen. Het wondje ziet er in de praktijk vaak uit als een klein rood puntje dat ook weer snel geneest. 

Overigens geldt: sommige schoonheidsspecialisten en dermatologen verwijderen gerstekorrels met een laser. Hierbij wordt de bovenste huidlaag weggehaald en zo ook de gerstekorrel. Na deze ingreep vormt er zich een licht korstje dat na enkele dagen van je huid valt. Daaronder komt dan een frisse en gladde huid tevoorschijn. Deze behandeling is wellicht wel wat voor jou.

Huidverzorgingsproducten tegen gerstekorrels – tips voor een egale huid

Gerstekorrels kun je dus niet makkelijk zelf verwijderen. We hebben verder een paar tips voor je waarmee je de natuurlijke regeneratie van je huid stimuleert. Dat houdt in: je geeft je huid een klein duwtje en helpt haar om oude huidcellen af te stoten en gezonde huidcellen te vormen. Zo ontstaan minder gerstekorrels en kun je genieten van een egale huid.

Geef je huid regelmatig een peeling

Als je huid de oude huidcellen niet vanzelf afstoot, dan kun je jouw huid helpen met een regelmatige peeling. Vooral chemische peelings met AHA of BHA zijn hiervoor geschikt. Beide soorten zuur kunnen helpen om dode huidcellen los te maken en daarmee verhoorning voorkomen.

Bij het gebruik ervan was je jouw gezicht eerst met een milde gezichtsreiniger. Gebruik daarna een toner om je huid in balans te brengen. Breng dan ongeveer 2 tot 3 druppeltjes van de peeling aan op een wattenschijfje of op je handpalmen en verdeel het voorzichtig over je huid. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing van het peelingproduct. Je hoeft het product niet zoals bij mechanische peelings achteraf af te spoelen. Breng tot slot je huidverzorgingsproduct aan.

Belangrijk: na een peeling is je huid zeer gevoelig voor uv-straling. Je moet de peeling dan ook 's avonds gebruiken en overdag beslist een zonnebrandcrème (minimaal SPF 30) gebruiken.

Verzorg je huid met retinol

Er bestaat geen goede crème tegen gerstekorrels. Wel is er een speciale werkzame stof die jouw huid kan helpen om van oude huidcellen af te komen en nieuwe te vormen: retinol. Door deze eigenschappen kan retinol gerstekorrels tegengaan. Je kunt zowel serums als crème met retinol vinden.

Belangrijk: retinol heeft een licht peelend effect op je huid, waardoor deze gevoelig wordt voor zonlicht. Vergeet dus niet om zonnebrand te gebruiken. Verder kun je het beste stap voor stap te werk gaan bij deze nieuwe verzorging. Gebruik het product dan hooguit elke twee dagen. De reden: ook al bedoel je het goed en gebruik je te veel, dan kun je jouw huid irriteren.

Gebruik geen huismiddeltjes tegen gerstekorrels

Van tandpasta tot theeboomolie: als je direct iets tegen gerstekorrels wilt doen en naar een huismiddeltje zoekt, dan kom je al snel enkele mythes op het spoor. Vooral van theeboomolie wordt gezegd dat het tegen gerstekorrels werkt. Let op: de etherische olie kan je huid irriteren, uitdrogen en zo de natuurlijke balans ervan verstoren. De olie is dan ook niet geschikt voor gerstekorrels.

Een ander huismiddeltje dat wordt aangeprezen bij gerstekorrels is tandpasta. Wees hiermee ook voorzichtig: tandpasta heeft een formule die is afgestemd voor gebruik in je mond. Als je tandpasta op je gezicht aanbrengt, kan je huid sterk uitdrogen. Zo beperk je de natuurlijke functies van je huid. Dit product moet je dan ook niet tegen gerstekorrels gebruiken.

Bescherm je huid met zonnebrandcrème

Een gezonde huid stoot elke dag dode huidcellen af. Beschadiging door de zon en de huidveroudering die hiermee gepaard gaat, kunnen dit proces echter vertragen en verstoren. Als je zonnebrand gebruikt, kun je de natuurlijke functies van je huid in stand houden. Zo voorkom je ook het ontstaan van gerstekorrels. Bescherm je huid daarom elke dag met een product met SPF.