Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Shop nu met 20%* korting op bijna alle geuren & geursets

Blarenpleisters op puistjes – snelle behandeling

Puistjes na de puberteit kunnen behoorlijk vervelend zijn en de behandeling ervan kan veel tijd in beslag nemen. Een verrassende beautytip kan het genezingsproces van puistjes en andere onzuiverheden versnellen: blarenpleisters die korte tijd op de ontstoken puistjes worden aangebracht. Hier lees je wat er achter deze huidverzorgingstrend zit en waarop je moet letten.
KORT EN KRACHTIG: WAT JE MOET WETEN OVER BLARENPLEISTERS TEGEN PUISTJES
  • Blarenpleisters bevatten hydrocolloïd, dat wondvocht, olie en pus van een ontstoken puistje kan absorberen.
  • Ze kunnen de puistjes luchtdicht afsluiten en de ontsteking verminderen volgens het principe van vochtige wondgenezing.
  • De kleurloze pleisters kunnen een betrouwbare bescherming bieden tegen bacteriën en mechanische invloeden van buitenaf.
  • Afhankelijk van de symptomen kun je de blarenpleisters enkele uren dragen, of zelfs de hele nacht.
  • Omdat blarenpleisters zijn ontwikkeld voor de huid van je voeten en niet voor je gezichtshuid, wordt vóór gebruik een tolerantietest aanbevolen.

Blarenpleisters op puistjes plakken: hoe zinvol is dat?

Ongeacht je leeftijd of situatie – je wilt gewoon zo snel mogelijk van je puistjes af. En je probeert daarbij de gekste trucjes en huismiddeltjes uit. Nu is er een nieuwe tip tegen puistjesopgedoken op social media die er veelbelovend uitziet: een blarenpleister moet de optimale omgeving creëren voor de genezing van puistjes en hun ontsteking zo snel mogelijk laten verdwijnen.

Maar zijn blarenpleisters echt een wondermiddel tegen puistjes? Ja, deze hype lijkt echt een serieuze oplossing. Speciale patches voor puistjes bestaan al heel lang en net als deze werken blarenpleisters ook volgens het principe van vochtige wondgenezing. Ze kunnen de wond luchtdicht afsluiten en overtollig vocht uit het weefsel absorberen door het in te dikken tot een gel.

Verantwoordelijk daarvoor is de stof hydrocolloïd, waarvan de naam is samengesteld uit de Griekse woorden 'hydro' (water) en 'kolla' (lijm). Dit zijn gelvormende polymeren die vloeistof kunnen binden tot een gel.

Hydrocolloïdverband en hydrocolloïdpleisters worden in de geneeskunde al heel lang gebruikt om wonden te genezen. De hashtag 'hydrocolloïdverband' verovert de social media als het gaat om de behandeling van puistjes. Dit komt doordat de hydrocolloïde gellaag van de blarenpleisters wondvocht kan absorberen en de wond schoon kan houden. Een eigenschap die net zo nuttig is voor een ontstoken puistje op het gezicht als voor een blaar op de voet: de pleisters kunnen ook olie en pus absorberen en zo de ontstoken puistjes vrij van ziektekiemen houden. Hoe sneller de pus uit het puistje wordt gezogen, hoe sneller het puistje van binnenuit kan genezen. Dankzij het oppervlak zonder ziektekiemen kan het puistje ook niet steeds opnieuw besmet raken. Tegelijkertijd bevatten sommige blarenpleisters ook ontstekingsremmende stoffen zoals theeboomolie of zinkoxide, die de genezing extra kunnen bevorderen.

Van blarenpleisters wordt gezegd dat ze het grootste genezende effect sorteren op ontstoken puistjes die aan het oppervlak vochtig zijn. Helaas zijn de blarenpleisters voor het gezicht niet effectief bij gesloten mee-eters, blackheads en diepere puistjes. Dit komt omdat ze wel vloeistoffen kunnen absorberen, maar geen talg kunnen opnemen dat diep in de huid zit. Voorzichtigheid is ook geboden bij acne – je moet altijd een dermatoloog om advies vragen over de perfecte behandeling.

Wat zijn de voordelen van blarenpleisters bij de behandeling van puistjes?

Blarenpleisters zitten niet alleen standaard in de handtasjes van liefhebbers van hoge hakken. Je hoeft waarschijnlijk niet ver te zoeken om er een bij jou thuis te vinden. Maar er zijn nog andere factoren die ervoor pleiten om blarenpleisters voor puistjes te proberen: 

  • Bescherming: blarenpleisters kunnen een uitstekende bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf omdat ze de puistjes hermetisch afsluiten. Ziektekiemen en bacteriën, maar ook mechanische inwerking zoals door je handen, maken geen kans. Door de pleister is het ook niet langer mogelijk om genezende puistjes weer open te krabben.
  • Snellere genezing: bij medisch onderzoek wordt veel waarde gehecht aan vochtige wondgenezing. Dit komt doordat de vochtige omgeving ervoor zorgt dat de wond op schone wijze en zonder littekens kan genezen. Tegelijkertijd wordt aangenomen dat gezond weefsel zich in een vochtige omgeving sneller herstelt. Omdat sommige hydrocolloïdpleisters ook ontstekingsremmende stoffen bevatten, kunnen ze ook de genezing van het ontstoken puistje bevorderen.
  • Onopvallend: de blarenpleisters zijn bijna niet te zien op je huid en laten je natuurlijke huidskleur doorschijnen. Tegelijkertijd kunnen ze als een filter de rode plekken van een puistje enigszins camoufleren. Bij kleinere puistjes kun je ze gewoon overdag opdoen. Ze vallen veel minder op dan zinkzalf en dergelijke.
  • Stabiel: bij correct gebruik kan de pleister lang op de huid blijven zitten en niet verschuiven. In tegenstelling tot bij een vloeibaar middel, dat niet lang blijft zitten, werken de hydrocolloïdpleisters zonder onderbreking op de puistjes.
  • Pijnloos: lotions tegen puistjes die je plaatselijk op individuele puistjes aanbrengt en die deze moeten uitdrogen, kunnen soms een branderig gevoel opleveren. Dit komt door de alcohol die erin zit. Dit is niet het geval als je een blarenpleister op een puistje plakt – deze methode is volledig pijnloos. Het kan hooguit een beetje trekken bij het verwijderen van de pleister. 

Hoe gebruik je blarenpleisters op de juiste manier bij puistjes

Omdat je blarenpleisters zelfs 's nachts hun werk kunt laten doen, is het ontzettend belangrijk om ze op de juiste wijze te gebruiken. De volgende stappen laten je zien hoe je de blarenpleister bij puistjes op de juiste manier gebruikt:

  1. Reiniging: om ervoor te zorgen dat de pleister enkele uren op de huid blijft zitten, zelfs in bed, moet je huid droog zijn en vrij van vuil en vet. Als dit niet het geval is, kan de lijm niet goed aan je huid hechten en kan het hydrocolloïd niet optimaal zijn effect ontvouwen. Tegelijkertijd blijven make-up, vet en bacteriën zonder voorafgaande reiniging opgesloten in de wond zitten. Dat kan de ontsteking verergeren. Daarom is het zaak om vooraf make-up en andere verzorgingsproducten te verwijderen met een geschikte reinigingsgel en je gezicht zachtjes af te drogen. Natuurlijk maakt het wassen van je handen ook deel uit van de voorbereiding op het aanbrengen van de pleister.
  2. Knippen: knip de pleister in de grootte die nodig is voor het te behandelen puistje. Dit gaat gemakkelijk bij blarenpleisters, omdat ze overal dezelfde hoeveelheid werkzame stoffen bevatten. Het is nog makkelijker als je een pak koopt met een mix van pleisters met verschillende afmetingen. Zo heb je volop keuze uit verschillende afmetingen.
  3. Verwijderen van de folie: verwijder nu de beschermfolie aan de kleefzijde van je blarenpleister en probeer het kleefoppervlak van de pleister niet aan te raken.
  4. Plaatsing: doe de blarenpleister voorzichtig op het puistje. Begin in het midden en druk de pleister naar buiten toe vast, zodat er geen lucht onder de pleister blijft zitten.
  5. Laten inwerken: afhankelijk van de grootte en de ernst van de ontsteking kun je de doe-het-zelfpleister een paar uur of de hele nacht laten inwerken. Soms zit hij na een tijdje vol met vocht of plakt hij niet meer – dan moet hij worden vervangen. Uiterlijk na een dag of een nacht moet je hem verwijderen.
  6. Afspoelen: verwijder de pleister voorzichtig, waarbij je de huid eronder met een vinger goed vasthoudt. Reinig de plek met zuiver water en dep deze droog.
  7. Herhalen: je kunt de procedure zo nodig herhalen.

Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van blarenpleisters tegen puistjes?

In principe is het gebruik van blarenpleisters bij puistjes ongevaarlijk, omdat de pleisters immers gemaakt zijn voor de huid. Maar alleen voor de huid van de voeten: deze pleisters zijn ontworpen om 24 uur lang stevig op de hiel te blijven zitten. De gebruikte lijm is daarom sterker dan die van speciale patches voor puistjes op het gezicht. Omdat je gezichtshuid echter veel dunner en gevoeliger is dan de huid van je voeten, is het mogelijk dat er rode plekken ontstaan als reactie op de lijm.

Als je een gevoelige huid hebt of je blarenpleisters tegen puistjes 's nachts wilt dragen, moet je een patchtest doen op een verborgen stukje huid. Als je huid na 24 uur niet geïrriteerd is en geen rode plekken vertoont, kun je blarenpleisters op je gezicht doen. Laat de pleister eerst een uur inwerken en laat hem langer zitten als je merkt dat je hem goed verdraagt.

Jij kunt zelf het beste beoordelen of deze social media-trend echt iets voor jou is, of dat je liever je toevlucht neemt tot een anti-puistjespasta en soortgelijke producten. Je kent je huid en kunt zelf inschatten of blarenpleisters bij de behandeling van puistjes meer kwaad dan goed doen. Of dat je puistjes toch niet beter aan de lucht genezen.

Over de auteur
Anne Wüstmann

De freelance schrijfster maakt al jaren artikelen voor gerenommeerde lifestylemagazines. Met veel passie schrijft ze over de onderwerpen beauty, voeding, gezondheid en sport. Haar persoonlijke beautyfavorieten zijn een goede highlighter, vers selderiesap en pilates.