Vlekken van puistjes zijn de rode tot donkerbruine vlekken die achterblijven op de plekken waar voorheen puistjes zaten. Rode vlekken ontstaan tijdens de genezing van de ontstoken huid: nadat het puistje weg is, blijft een rode huid achter. Dat komt doordat de bloedvaten door de ontsteking (het puistje) wijder zijn geworden. Dat maakt de huid rood. Na verloop van tijd herstellen de vaten zich weer en verdwijnt de rode gloed.
Als in de tussentijd echter melanine, een bruin pigment, zich heeft opgehoopt, ziet de vlek van het puistje er nu uit als bruine pigmentvlek. Vaak is deze wat lichter en ondoorschijnend, maar soms ook donkerbruin. In tegenstelling tot acnelittekens die duidelijk verdiept of ook gebold aanvoelen als je over je huid gaat, zijn vlekken van puistjes plat en voel je ze niet. Het goede nieuws: ook als de vlek van het puistje al bruin is verkleurd, is er een grote kans dat deze vanzelf verbleekt en binnenkort onzichtbaar is.
Als je het gevoel hebt dat de vlekken niet meer weggaan of wanneer je het genezingsproces een handje wilt helpen, hebben wij de juiste tips voor de verzorging ervan. Ze kunnen je helpen om van de vlekken af te komen – en gaan ze langdurig tegen.
Onzuivere huid: zo klaar als een klontje – waar geen puistjes zitten, kunnen ook geen vlekken van puistjes ontstaan.
Aanleg: vaak komen vlekken van puistjes voor door een genetische aanleg voor overpigmentatie. Deze zorgt ervoor dat melanine zich sneller afzet in een genezende huid.
Uitdrukken: heb je met je vingers aan het puistje gezeten? Het uitknijpen of drukken kan de ontstoken huid hebben beschadigd. Deze reageert hierop met vlekken.
Zonnestralen: in de zon word je bruin en dat geldt al helemaal voor huid die kort ervoor ontstoken was. Daarin worden extra bruine pigmenten in opgeslagen, waardoor de bruine vlekken ontstaan.
Citroensap, knoflook en bakpoeder zijn de huismiddeltjes tegen vlekken van puistjes. Het biedt echter geen garantie op resultaat. Ze kunnen je huid irriteren en de vlekken zelfs erger maken, waardoor ze afvallen als optie. Gebruik in plaats daarvan liever een lichter makend verzorgingsritueel. Deze gaat de rode of bruine vlekken op milde maar gerichte wijze te lijf. Hier kun je lezen uit welke stappen deze bestaat en hoe je vlekken verwijdert.
Over het algemeen kun je met een passende reiniger die op jouw huidtype is afgestemd zorgen dat puistjes helemaal niet ontstaan. Verder komt het ritueel ook het natuurlijke genezingsproces van je huid ten goede, zodat vlekken van puistjes sneller verdwijnen. De reden: als je regelmatig je huid verlost van opgehoopt talg en vuil zonder dat je jouw huid uit haar natuurlijke balans brengt, kan deze zich beter herstellen.
Er zijn verschillende producten die je kunt afstemmen op je huidtype (droog, normaal, vet). Bij een droge huid komt bijvoorbeeld een reinigingsmelk of micellair water van pas. Zowel de reinigingsmelk als het micellair water zijn goed in het verwijderen van make-up en andere resten zonder daarbij je huid uit te drogen. Ga bij een vette huid voor een clarifying schuim of gel. Deze verwijderen overtollig talg heel goed en zorgen ervoor dat je je tot in je poriën schoon voelt.
Er is volop keuze als het gaat om reinigingsproducten. Ontdek de juiste producten voor jou en stel een ritueel voor een schone huid samen. Een diepe reiniging biedt overigens een double cleansing waarbij je jouw huid eerst met een product op oliebasis van make-up en dagelijkse resten ontdoet. Een reiniger op waterbasis zorgt daarna voor de finishing touch.
Dode huidcellen, talg en andere resten kun je daarna een tot twee keer per week met een peeling verwijderen. Je kunt hierbij het beste een chemische peeling in plaats van een mechanische peeling gebruiken, omdat deze daarnaast jouw teint egaler kan laten ogen.
Chemische peelings of fruitzuurpeelings werken met zuren als melkzuur, glycolzuur of salicylzuur in plaats van schurende deeltjes die in de mechanische peelings zitten. Je brengt dit soort peeling net als een toner met een wattenschijfje aan op je gezicht. Het zuur erin stimuleert huidvernieuwing en verwijdert dode huidcellen. Verkleuringen zoals vlekken van puistjes worden daardoor verminderd. Salicylzuur gaat bovendien verstopte poriën tegen en zorgt er zo voor dat puistjes helemaal niet ontstaan.
Tip: vergeet niet om na een chemische peeling zonnebrand met een hoge SPF te gebruiken, omdat je huid gevoeliger voor de zon is.
Een hydraterende crème of een serum ondersteunt de natuurlijke beschermende barrière van je huid en houdt deze soepel en elastisch. Gebruik een product dat werkzame stoffen zoals azelaïnezuur, retinol of vitamine C bevat. Ze maken pigmenten lichter. Ze worden onder andere gebruikt tegen pigmentvlekken als gevolg van ouderdom, maar ze werken net zo goed bij vlekken van puistjes. Je moet retinol en chemische peelings echter niet op dezelfde avond gebruiken, omdat je daarmee je huid te erg kan irriteren.
Heb je op dit moment een puistje en wil je voorkomen dat een vlek ontstaat, dan kun je een zinkzalf gebruiken. De zinkoxide stimuleert wondgenezing, waardoor de ontsteking sneller verdwijnt. Als het puistje snel geneest, dan hoopt zich minder melanine op en dan ontstaat de vlek helemaal niet. Zinkzalf kan je huid sterk uitdrogen en irriteren, dus maak er alleen gebruik van bij zeer vervelende puistjes.
Zonnebrand is onontbeerlijk als je van de vlekken van puistjes af wilt en puistjes langdurig wilt voorkomen. De reden: als puistjes genezen, vormt ze op deze plekken over het algemeen veel melanine. Zonnestralen versterken dit effect en laten de vlekken nog sneller ontstaan. Je kunt je huid daarom het beste elke dag met een zonnebrandcrème beschermen.
Tip: heb je een onzuivere huid? Ga dan voor een lichte geltextuur of fluid. Ze verstoppen je poriën niet en veroorzaken geen andere puistjes. Sommige zonnebrandcrèmes bevatten daarnaast werkzame stoffen zoals vitamine C. Ze maken de vlekken van puistjes die al aanwezig zijn lichter – een handig 2-in-1-product!
Je hebt alles al geprobeerd: je hebt je huid regelmatig gereinigd, gepeeld en met crème ingesmeerd en toch willen de vlekken van puistjes maar niet verdwijnen? Dan kun je terecht bij de schoonheidsspecialist. Als je thuis vooral gebruikmaakt van chemische peelings en serums om een frisse, egale huid tevoorschijn te voren, beschikken schoonheidsspecialisten nog over een paar extra tools en producten.
Microdermabrasion en microneedling zijn zeer effectieve methoden die beautysalons aanbieden. Bij microdermabrasion wordt je huid mechanisch opgeschuurd, wat de vlekken sneller laat verdwijnen. Microneedling behandelt de huid daarentegen met fijne naaldjes die het natuurlijke wondgenezingsproces stimuleren. Hierdoor zou een nieuwe, frisse huid zonder vlekken van puistjes moeten ontstaan. Beide methoden zijn echt agressief. Hierdoor kan je gezicht daarna zeer geïrriteerd zijn en behoefte hebben aan veel verzorging. Een zonnebrand is in dit geval echt onmisbaar, omdat je huid op dat moment helemaal geen eigen bescherming meer heeft.
Transdermale toediening is eveneens effectief tegen vlekken van puistjes. Achter dit begrip gaat een effectieve methode schuil, waarbij je huid eerst onder hoge druk wordt gepeeld. Daarna voorziet hetzelfde apparaat je huid met een persoonlijk gekozen werkzame stof – in dit geval een stof tegen vlekken van puistjes. Bij deze treatment zijn doorgaans meerdere sessies nodig tot de vlekken helemaal weg zijn.
Als deze methoden ook niets hebben gebracht, kun je bij de dermatoloog de alternatieve methoden bespreken. Aan de ene kant kan de arts je medische zalven en crèmes tegen vlekken van puistjes voorschrijven. Aan de andere kant kan een behandeling met lichtimpulsen, ook wel IPL genoemd, of laser van pas komen. Als dat het geval is, dan legt jouw huidarts je uit waar je allemaal op moet letten.
Je bent net op weg naar je werk of naar een romantische date en dan valt jou opeens een nieuwe vlek van een puistje op. Je hebt nu niets aan de wetenschap dat die vlek over een paar weken weer weg is. Met deze stappen verdwijnt de vlek in ieder geval een paar uur uit het zicht: