Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Oil gritting: diepe reiniging van de poriën

Grondig reinigen kan helpen om talg en restjes te verwijderen en zo mee-eters en puistjes te verminderen. Het ultieme reinigingsritueel tegen verstopte poriën zou de oil gritting-methode zijn. Hierbij combineer je, afhankelijk van de variant, olie, een kleimasker en een chemische peeling voor een diepe reiniging van de poriën. We leggen je uit hoe het werkt en voor wie het geschikt is.

Wat is oil gritting en voor wie is het geschikt?

Oil gritting is een intensieve reinigingsmethode die is ontwikkeld om talg uit je poriën te verwijderen en zo onzuiverheden te verminderen. Omdat olie niet kan worden opgelost in water, gebruik je een reinigingsolie voor oil gritting, zoals de naam al zegt. De bedoeling is om de grits, d.w.z. de talgresten, uit je poriën te krijgen met een massage. Je kunt ook aanvullend een kleimasker en een chemische peeling gebruiken, voor een sterker effect. 

Huidspecialisten zijn het er echter niet over eens of wat er daarna op je vingertoppen achterblijft eigenlijk talg en mee-eters zijn of gewoon dode huidcellen. Wat vaststaat, is dat oil gritting absoluut zorgt voor een grondige reiniging en een peelingeffect.

Omdat oil gritting vrij agressief is, afhankelijk van de gebruikte producten, mag je deze reiniging niet vaker dan één keer per week uitvoeren. In principe raden we aan om deze methode te gebruiken bij een onzuivere en vette huid. Als je echter een gevoelige huid hebt of een huid die snel last krijgt van puistjes, kun je de methode beter links laten liggen om je huid niet nog meer te irriteren.

Oil gritting: drie varianten, stap voor stap

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het gewenste effect kun je een van de drie mogelijke oil gritting-varianten uitproberen. We leggen de varianten stap voor stap uit en vertellen welke producten je nodig hebt.

Variant 1: olie – klei – olie

Voor deze oorspronkelijke oil gritting-techniek heb je een reinigingsolie en een kleimasker nodig.

  1. De eerste stap is om je gezicht te reinigen met een reinigingsolie om de talg in je poriën los te maken.
  2. Breng vervolgens het kleimasker op je hele gezicht aan. Het helpt de talg te binden en naar het oppervlak van de huid te brengen. Laat het masker inwerken zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.
  3. Verwijder tot slot het kleimasker met water en breng opnieuw reinigingsolie aan. Masseer je huid een paar minuten met die olie en richt je vooral op plekken met vergrote en verstopte poriën, zoals je kin of neus. Emulgeer de olie met water en spoel alles af.

Variant 2: olie – chemische peeling – klei – olie

De tweede variant voegt een extra stap toe aan de eerste, namelijk chemische peeling. Het is daarom de meest intensieve en tegelijkertijd de meest agressieve oil gritting-methode waarbij je de nodige voorzichtigheid moet betrachten.

Breng na de eerste oliereiniging en vóór het gebruik van het kleimasker een peelingzuur aan, zoals salicylzuur. Dat is in vet oplosbaar, wat betekent dat het verstoppingen in de poriën kan oplossen. Laat het salicylzuur ongeveer 20 minuten op je huid inwerken en spoel het er dan niet af, maar breng het kleimasker eroverheen aan. Ga dan verder met stap drie uit de vorige stapsgewijze instructie.

Variant 3: olie – slapen – olie

Als je eerst oil gritting wilt uitproberen en de intensievere versie niet aandurft, is deze variant misschien iets voor jou. Bij deze variant gebruik je echter geen reinigingsolie voor de eerste stap, maar een gezichtsolie die je 's nachts laat intrekken. De reden: die olie bevat geen emulgatoren die je huid kunnen irriteren als je ze lang laat zitten. Toch helpt de gezichtsolie om talg uit je poriën te verwijderen terwijl je slaapt.

Reinig de volgende dag je gezicht met reinigingsolie zoals in de derde stap van de oorspronkelijke oil gritting-techniek. Op deze manier verwijder je tegelijkertijd de resterende gezichtsolie en de opgeloste talg.