Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Mee-eters verwijderen

Tips voor een zuivere huid
Mee-eters zijn verstopte poriën die door contact met zuurstof zwart kleuren. Maar hoe ontstaan mee-eters en wat helpt er echt tegen? Wij verklappen je wat je kunt doen om mee-eters langdurig te verwijderen en geven aan wat de beste bestanddelen tegen mee-eters zijn.
KORT EN KRACHTIG: ZO KUN JE MEE-ETERS VERWIJDEREN
  • Zorg dat je jouw huid mild doch grondig reinigt en gebruik twee keer per week een chemische peeling.
  • Tools en toepassingen als een gezichtreinigingsborstel of stoombad voor je gezicht kunnen je helpen bij het reinigen.
  • Ga voor talgregulerende, antibacteriële en huidvernieuwende bestanddelen zoals BHA en AHA, zink, klei en actieve kool.
  • Laat je huid indien nodig professioneel reinigen in een beautysalon.

Wat zijn mee-eters en hoe ontstaan ze?

Mee-eters of comedonen zijn verstoppingen van de talgklieren die als zwarte puntjes (blackheads) of witte puntjes (whiteheads) zichtbaar zijn op je huid.

Ondanks het donkere uiterlijk hebben mee-eters niets met vuil te maken, maar zijn ze het gevolg van overmatige verhoorning en een overproductie van talg.

Ze ontstaan vooral in de T-zone (voorhoofd, neus en kin), omdat zich hier zeer veel talgkliertjes bevinden. Mee-eters kunnen los voorkomen, maar ook gepaard gaan met acne.

Hoe ontstaan mee-eters?

Mee-eters ontstaan wanneer talgklieren verstopt raken. Als de opening van de porie door dode huidcellen en overtollig vet afgesloten is, dan kan het talg er niet meer ongehinderd uitvloeien.

Het gevolg: er ontstaat een soort prop. In het geval van blackheads kleuren de mee-eters zwart op het moment dat het huidpigment melanine met zuurstof in aanraking komt. De mee-eter is nu duidelijk herkenbaar.

De oorzaken voor de hogere talgproductie en de ophoping van huidcellen kunnen zeer uiteenlopen:

  • hormoonschommelingen (zoals in de puberteit of tijdens zwangerschap)
  • ongezonde voeding
  • verkeerde huidverzorging
  • huidtypes die zeer gevoelig zijn voor onzuiverheden

Wat helpt tegen mee-eters?

Om mee-eters tegen te gaan, kun je niet zonder reinigings- en verzorgingsproducten met werkzame bestanddelen. Verder kun je verschillende treatments en tools gebruiken om onzuiverheden te verminderen. Gaat het echter om grote plekken of zelfs om acne, dan moet in ieder geval je arts raadplegen voor jouw huidverzorgingsritueel.

1. Reiniging van de huid

Reinig je huid twee keer per dag met een pH-neutrale reiniger. Doe dit 's ochtends als je opstaat en 's avonds voor je naar bed gaat. Gebruik hiervoor een mild reinigingsproduct zoals een reinigingsgel of een reinigingsschuim, bijvoorbeeld met licht peelende bestanddelen zoals salicylzuur. Let erop dat je jouw make-up goed verwijdert, omdat dit anders ook onzuiverheden in de hand kan werken.

2. Gezichtspeeling

Gezichtpeelings lenen zich bij uitstek voor het verwijderen van dode huidcellen van je huid. Je kunt bijvoorbeeld twee keer per week een milde chemische peeling met salicylzuur gebruiken om je huid te laten stralen.

Maar wees voorzichtig –peeling kunnen met name een gevoelige huid belasten. Daarom geldt:

  • gebruik peelings niet te vaak,
  • gebruik een chemische in plaats van een mechanische peeling,
  • vergeet de volgende ochtend niet om zonnebrand (minimaal SPF 30) aan te brengen,
  • bij een gevoelige huid kun je beter een masker gebruiken.

3. Gezichtsmaskers

Voor een intensieve reiniging of als alternatieve peeling kun je een gezichtsmasker gebruiken. Regelmatig gebruik kan het ontstaan van mee-eters tegengaan. Ga hierbij voor producten met klei of actieve kool, die overtollig talg van je huid verwijderen en zo verstopte poriën kunnen verminderen.

4. Gezichtsverzorging

Ook bij een vette huid mag je een hydraterende gezichtsverzorging niet overslaan, vooral als je producten als kleimaskers gebruikt die talg verminderen. Gebruik een lichte gel en fluid en aansluitend een toner op waterbasis die jouw huid goed hydrateert zonder dat deze te zwaar is. Let ook hier op de bestanddelen zoals glycerine, niacinamide, panthenol of hyaluronzuur.

5. Stoombad voor gezicht

Een stoombad kan helpen om je poriën eenvoudiger te reinigen, zodat je huid beter doorbloed wordt en licht opzwelt. In het artikel over het stoombad voor gezicht lees je hoe je dit heel eenvoudig thuis kunt doen.

6. Gezichtsreinigingsborstels

Met de zachte en vaak ook antibacteriële borstels kun je jouw poriën op milde wijze bevrijden van make-upresten, vuil en onzuiverheden. Bij langdurig gebruik kan je huid fijner ogen. Gebruik bij een gevoelige huid geen mechanische wrijving via een gezichtsreinigingsborstel.

7. Professionele reiniging

Ook bij mee-eters kan een bezoek aan een schoonheidsspecialist zijn vruchten afwerpen: bij het thuis verwijderen van mee-eters kan je huid onder bepaalde omstandigheden geïrriteerd raken, wat op zijn beurt tot ontstekingen kan leiden. In een beautysalon wordt jouw huid daarentegen professioneel en hygiënisch gereinigd en verlost van hardnekkige mee-eters.

Welke bestanddelen helpen tegen mee-eters?

Om mee-eters langdurig te verwijderen, heb je reinigings- en verzorgingsproducten nodig die een positief effect op je huid hebben. De volgende bestanddelen zijn zeer nuttig gebleken bij de strijd tegen onzuiverheden:

  • Salicylzuur (BHA) werkt ontstekingsremmend en talgregulerend, wat verstoppingen in poriën kan verhelpen, zodat minder mee-eters ontstaan.
  • Klei trekt als een magneet het talg uit je poriën en is dan ook zeer geschikt om mee-eters te verwijderen – vooral als masker. Net als klei heeft ook actieve kool bindende eigenschappen. Het bestanddeel reinigt tot diep in de poriën door bijvoorbeeld als masker met actieve kool het overtollige talg en vuil uit de poriën te trekken.
  • Zink staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Omdat het bestanddeel ook de talgproductie kan reguleren, komt het zeer goed van pas om mee-eters terug te dringen.
  • AHA's zoals glycolzuur of melkzuur hebben een peelend effect. Ze verwijderen dode huidcellen en kunnen zo mee-eters tegengaan.
  • Tip: na chemische peelings als AHA en BHA moet je de volgende dag altijd zonnebrand gebruiken (minimaal SPF 30).