Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Shop nu met 20%* korting op bijna alle geuren & geursets

Het verven van je haarlijn: alles wat je moet weten

De verraderlijke streep bij je kruin komt al te snel weer terug. Het maakt niet uit of de uitgroei nu je natuurlijke haarkleur of grijs haar verraadt − je kunt je haarlijn gemakkelijk thuis verven. Ontdek hier hoe je dat moet doen, wat belangrijk is en welke producten je nodig hebt om de uitgroei te kleuren. 

Zelf je haarlijn verven: stapsgewijze instructies

Als je de perfecte verf hebt gevonden om je uitgroei een fris kleurtje te geven, moet je die eerst testen op een verborgen stukje huid om te zien of je het product verdraagt. Als er binnen 24 uur geen irritatie optreedt, kun je de verf zonder aarzelen gebruiken en beginnen met de voorbereiding. Je moet de volgende dingen klaarleggen voordat je met verven begint:

  • een oud shirt, een kapmantel of een oude handdoek
  • wegwerphandschoenen
  • puntkam
  • haarclips van kunststof
  • haarverf
  • vaseline

Onze verfgids laat je stap voor stap zien hoe je je haarlijn zelf kunt verven. Het maakt niet uit of je permanente, semi-permanente of tijdelijke haarverf gebruikt – de werkwijze is bijna altijd gelijk. Volg altijd nauwgezet de bijsluiter.

1. Beschermen: trek een afgedankt shirt of kapmantel aan. Haarverf kan namelijk druppelen en permanente vlekken veroorzaken. Als je geen van beide bij de hand hebt, kun je ook een oude handdoek om je schouders doen.

2. De haren scheiden: Kam je haar goed door. Het moet pas gewassen en droog zijn. Trek vervolgens met de puntkam een horizontale lijn van oor tot oor en zet het bovenste deel met een klem vast op je hoofd. Het onderste deel blijft loshangen.

Breng een beetje vaseline of vettige crème aan op het voorhoofd bij de haarlijn om je huid daar te beschermen tegen verfvlekken. Zorg ervoor dat je de crème niet op je haar aanbrengt, maar alleen op je huid.

3. De verf mengen: bereid de verf voor volgens de instructies van de fabrikant en trek wegwerphandschoenen aan. Bij de meeste haarverfproducten worden ze meegeleverd.

4. De verf aanbrengen: breng nu de verf aan met een (meegeleverde) haarverfkwast. Maak na elkaar verschillende verticale scheidingen in het los hangende haar aan de achterkant van het hoofd en verf haarstreng voor haarstreng. Hier is millimeterwerk vereist: breng de verf een paar millimeter over de rand van het al geverfde haar aan, zodat er geen nieuwe lijn ontstaat.

Ga echter niet verder dan nodig bij het aanbrengen van verf in de al geverfde haren om die haren niet onnodig te belasten. Dit gaat het beste als je jouw haar strak van je hoofd trekt en de verf op de strak getrokken haarstreng aanbrengt.

Uiteindelijk moet de hele hoofdhuid vol kleur zijn. Zodra je klaar bent met de onderste strengen, maak je de haarklemmen los en werk je verticaal door het haar boven op je hoofd, scheiding voor scheiding.

Als dit allemaal te lastig voor je is, kun je ook een vriend, vriendin of partner om hulp vragen – vooral achter op het hoofd is het soms lastiger om de verf nauwkeurig aan te brengen.

5. De verf laten inwerken: zodra je alle haarwortels met verf hebt bedekt, begint de inwerktijd die door de fabrikant is aangegeven. Houd je exact aan de aanwijzingen en maak gebruik van een timer.

De laatste vijf minuten kun je de rest van de verf op al je haar aanbrengen voor een harmonieuze finish. Spoel de verf vervolgens uit met lauw, helder water.

6. Verzorgen: na het verven heeft je haar wat extra verzorging nodig. Gebruik, indien beschikbaar, de bijgevoegde, verzorgende vloeistof of een verzorgend product of conditioner om de kleur te beschermen.

Hoe vind ik de juiste haarverf om mijn haarlijn te verven?

Ongeacht of je onlangs naar de kapper bent geweest om je haar te laten verven of dat je het het veel liever zelf doet – je kunt je haarlijn altijd zelf bijverven.

De sleutel tot een harmonieuze overgang tussen uitgroei en geverfd haar is het vinden van de juiste tint en de juiste verf. Ze moeten allebei precies overeenkomen met de kleur die je hebt gebruikt voor het verven van de rest van je haar.

Je kunt in principe kiezen tussen permanente, semi-permanente of tijdelijke haarverf. Bij permanente haarverf wordt de cuticula van het haar geopend en worden de pigmenten permanent in het haar aangebracht.

Met permanente haarverf kun je jouw haar ontzettend donker verven, maar slechts twee tot drie tinten lichter maken. Als je lichter haar wilt, moet je blonderen.

Tijdelijke haarverf kan je haar alleen donkerder maken, maar is milder voor je haar dan een permanente haarverf. Dit komt omdat tijdelijke haarverf de cuticula niet opent en in plaats daarvan de pigmenten alleen in het haar aanbrengt. Die blijven daardoor minder lang in het haar zitten en zijn na zes tot acht weken weer verdwenen.

Dan is er nog de semi-permanente haarverf: die is een compromis tussen permanente en tijdelijke haarverf, omdat de cuticula een beetje wordt geopend, zodat pigmenten zich daarin kunnen nestelen. Na ongeveer 20 wasbeurten is de verf weer uitgespoeld.

Welke haarverf je uiteindelijk gebruikt om je haarlijn te kleuren, hangt af van de gewenste haarkleur. De volgende regels kunnen je helpen om de perfecte kleur voor je uitgroei te vinden:

  • Als de laatste permanente haarverf door een kapper is aangebracht, vraag hem of haar dan welke kleur is gebruikt.
  • Als je je haar zelf hebt geverfd, gebruik dan dezelfde kleur ook voor je uitgroei.
  • Als je twijfelt over de keuze van je kleur, kun je ook een speciale uitgroeiset gebruiken. Deze producten hebben een formule die een harmonieuze overgang creëert tussen haar met permanente haarverf en net geverfde uitgroei.
  • Als je donker, natuurlijk haar hebt dat je twee tot drie tinten lichter wilt kleuren, is een permanente haarverf zinvol. Die is namelijk krachtig genoeg om de donkere pigmenten uit je haar te verwijderen.
  • Als je de uitgroei bij vrij donker haar meer dan drie tinten lichter wilt maken, moet je blonderen. Als je twijfelt over de keuze van je kleur, kun je beter een professional inschakelen.
  • Als je licht haar hebt dat je donkerder wilt kleuren, kan een tijdelijke haarverf volstaan.
  • Als je grijze uitgroei wilt verven, gelden de volgende regels: bij weinig grijze haren is een semi-permanente haarverf ideaal. Is je uitgroei helemaal grijs? Dan is een permanente haarverf een betere keus.
  • Gebruik bij donker haar een kleur die net een tint donkerder is dan je natuurllijke haarkleur. Als je bij blond haar een grijze uitgroei wilt verven, gebruik dan middenblond als kleur.

Hoe vaak moet ik mijn uitgroei verven?

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe snel je haar groeit, of je dun of dik haar hebt en of je permanente of tijdelijke haarverf wilt gebruiken.

Over het algemeen moet je je haar vier tot zes weken rust geven tussen de verfbeurten. Een tijdelijke haarverf is milder voor je haar dan een permanente haarverf en kan na vier weken weer worden aangebracht.

Als je je haar een hele lichte kleur geeft, moet je zeker acht weken wachten voordat je de uitgroei verft. Dit geldt ook als je haar te lijden heeft gehad van het regelmatige stylen of wanneer het superdun is.

Vind je jouw uitgroei altijd al heel snel vervelend worden, maar het is nog veel te vroeg om opnieuw te verven?

Probeer dan tijdens de volgende wachttijd een haarglossing met een kleurtje. De milde formule kan de overgang tussen de uitgroei en het geverfde haar enkele dagen camoufleren.

Er zijn echter nog veel meer trucjes om uitgroei te verbergen.

De verraderlijke streep bij je kruin komt al te snel weer terug. Het maakt niet uit of de uitgroei nu je natuurlijke haarkleur of grijs haar verraadt − je kunt je haarlijn gemakkelijk thuis verven. Ontdek hier hoe je dat moet doen, wat belangrijk is en welke producten je nodig hebt om de uitgroei te kleuren.