Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Zelf haar verven

Tips & trucs
Je wilt je haar verven, maar de vertrouwde kapperszaak heeft op dit moment geen plek – of je vindt het gewoon te duur? Dat is geen reden voor paniek. Je kunt met de juiste voorbereiding je haar heel makkelijk zelf verven. Volg onze tips en dan staat niets je meer in de weg om een gelijkmatige kleur te krijgen. Hier lees je er meer over
KORT EN KRACHTIG: HIEROP MOET JE LETTEN ALS JE ZELF JE HAAR GAAT VERVEN
  • Bepaal eerst hoelang je wilt dat je kleur houdt. Wil je de kleur testen, dan kies je voor een kleurspoeling. Als je er lang van wilt genieten, dan kies je een kleuring.
  • Als je grijs haar wilt bedekken, dan moet je gaan voor een intensieve kleurspoeling of een kleuring.
  • Bepaal eerst je huidige haarkleur om bij het verven de gewenste kleur te bereiken.
  • Voor een compleet andere kleur, zoals een veel lichtere kleur of een zeer bonte kleur, kun je beter naar de kapper gaan.

Kleuring, intensieve kleurspoeling of eenvoudige kleurspoeling – welke variant heb ik nodig?

Vooral als je voor het eerst je haar zelf gaat verven, kan het lastig zijn om het juiste product te kiezen. Welk product voor jou geschikt is, hangt helemaal af van hoe zeker je van jouw beslissing bent en hoelang je van de nieuwe kleur wilt kunnen genieten. Ook speelt het natuurlijk een rol met welke beginkleur (zoals je natuurlijke haarkleur) je aan de slag gaat. We geven je hier een overzicht om te ontdekken of een kleuring, kleurspoeling of een intensieve kleurspoeling bij je past.

Kleuring

Een kleuring wordt in de klassieke betekenis ook wel haarverf genoemd. Met dit product geef je jouw haar een blijvende kleur, omdat de verf diep in elke haar binnendringt. Je komt in principe alleen weer uit bij je natuurlijke haarkleur als je de kleur eruit laat groeien. Aan het begin vormt zich bij je scheiding een haaraanzet die na verloop van tijd steeds langer wordt. De geverfde lengtes raak je kwijt op het moment dat je ze afknipt. Een kleuring is dus de juiste keuze als je lange tijd van je nieuwe haarkleur wilt kunnen genieten.

Over het algemeen moet je als uitgangspunt nemen dat je jouw haar met een kleuring wel donkerder kunt maken, maar maximaal 2-3 tinten lichter. Als je jouw haar nog lichter wilt maken, zul je het eerst moeten blonderen. Het bedekken van grijs haar gaat echter wel goed met een kleuring.

Kleurspoeling

Een kleurspoeling is een optie als je een keer wilt kijken of een nieuwe haarkleur iets voor je is of wanneer je deze kleur maar een tijdje wilt dragen. Normaal gesproken was je een kleurspoeling er namelijk na ongeveer zes tot tien keer wassen uit. Dat komt doordat de kleur alleen op je haren ligt en niet doordringt tot in je haren. Je kunt je haar daardoor met een kleurspoeling je donkerder maken en bijvoorbeeld je lichtbruine haar donkerbruin maken. Omgekeerd werkt dat niet zo – als je een lichtbruine kleurspoeling op donkerbruin haar aanbrengt, dan verandert je haarkleur niet. Ook grijs haar kun je met een kleurspoeling niet bedekken.

Intensieve kleurspoeling

Een intensieve kleurspoeling is een gulden middenweg tussen een permanente haarkleur en een kleurspoeling. Net als bij een kleuring dringt een intensieve kleurspoeling tot in je haren – maar niet zo heel diep. De kleur verbleekt daarom net als een kleurspoeling bij elke keer dat je je haar wast. Een intensieve kleurspoeling gaat wel wat langer mee. Na ongeveer 20 keer haren wassen is de kleur er grotendeels uit. Om weer bij je natuurlijke haarkleur uit te komen, moet je ook hier je haaraanzet er volledig laten uitgroeien.

Het voordeel: omdat de kleur van een intensieve kleurspoeling na verloop van tijd verbleekt, is het kleurverschil tussen je nieuwe haaraanzet en je gekleurde haar niet meer zo groot. Je haaraanzet groeit hierdoor wat gelijkmatiger uit je haar dan bij een permanente kleuring. Een intensieve kleurspoeling kan je haar niet lichter maken. Je haar kun je alleen donkerder maken. Grijs haar wordt echter subtiel bedekt.

Zelf haar verven: wat is thuis mogelijk?

In principe kun je thuis ook alles doen wat bij de kapper wordt aangeboden. Het gaat alleen meer om vaardigheid – en de juiste producten. Heb je het nog niet in de vingers, dan is het handig om de volgende vuistregels te hanteren: verf je haar maximaal twee tinten lichter of donkerder. Voor een compleet andere kleur van bijvoorbeeld zwart naar patinablond, kun je het beter aan een professional overlaten. Zo neem je altijd het zekere voor het onzekere.

Haar donker verven

Als je jouw haar donkerder wilt maken, dan kun je het beste een kleurspoeling gebruiken. Doe je dit voor de eerste keer en weet je nog niet hoe de kleur staat? Begin dan eerst met een tint die lichter is dan je gewenste kleur. Als je jouw haar lichtbruin wilt verven, kies dan eerst donkerblond. Vind je dat het resultaat te licht uitpakt, dan kun je jouw haar daarna altijd nog donkerder verven. Is de kleur echter te donker, dan is het zeer lastig om je haar weer lichter te maken. Dat geldt met name wanneer je een kleuring hebt gebruikt.

Als je jouw blonde haar bruin wilt verven, dan is dit een grote overgang. Waarschijnlijk maak je jouw haar daarmee twee tinten donkerder. We raden je daarom aan: laat het over aan een professional. Een kapper kan je uitgebreid van advies voorzien. Samen kunnen jullie ontdekken welke bruine kleur perfect bij jou tot zijn recht komt.

Je wilt het toch zelf proberen? Ga dan voor een bruintint met roodtinten zoals koper. De reden: als je gelig blond met een kleuring wilt omtoveren in asbruin, dan kan een groene gloed ontstaan. Dat komt doordat asbruin blauwtinten bevat. Van de kleurles op school weten we: als we de primaire kleuren geel en blauw mengen, ontstaat groen. De roodtinten voorkomen een groene gloed – voor een diepe bruine kleur.

Haar lichter maken

Heb je van nature blond tot maximaal lichtbruin haar, dan kun je jouw haar met een kleuring die een klein percentage waterstofperoxide bevat lichter maken. Waterstofperoxide is een bleekmiddel dat kleurpigmenten uit je haar oplost. Zo zorgt de stof dat je haar lichter wordt.

Heb je al mooi blond gekleurd haar of wil je van een hele donkere natuurlijke haarkleur overstappen op lichtblond, dan is blonderen nodig. Dit product bevat veel meer waterstofperoxide en bleekt dus zelfs zwart of donkerbruin haar. Voor een perfect kleurresultaat raden we je aan: laat je haar door een kapper blonderen.

Zelf grijs haar verven

Grijze haren kun je het beste verven met een intensieve kleurspoeling of een kleuring. Als je maar een paar grijze haren hebt, kun je deze heel makkelijk met een intensieve kleurspoeling bedekken. Ga hierbij voor een kleur die één tint lichter is dan jouw natuurlijke haarkleur. De reden: kleuren zien er op grijs dan wel wit haar intenser uit dan op gepigmenteerd natuurlijk haar. Gebruik je bij te witte haren een te donkere intensieve kleurspoeling, dan kan dat ertoe leiden dat je een vlekkerig resultaat krijgt.

Als je heel veel grijze haren hebt, kun je het beste een kleuring gebruiken. Zo laat je de witte lokken verdwijnen. Het is misschien de moeite waard om van je zilverblonde haardos te leren houden? Zo bescherm je jouw haar extra. Als jouw grijstint je niet bevalt, kun je met kleurspelingen stijlvolle zilveren reflecties creëren.

Zelf haar verven: zo bereid je je erop voor

Nu je de basis hebt geleerd, wordt het tijd voor de praktijk. We laten je zien hoe je je optimaal kunt voorbereiden, zodat je uiteindelijk kunt genieten van een stralend resultaat in de door jou gewenste kleur.

1. Beginkleur bepalen

Voordat je überhaupt overgaat tot het selecteren van een kleur, moet je eerst jouw beginkleur bepalen. Dat is belangrijk, want alleen zo kun je ontdekken welke kleur je nodig hebt om tot het gewenste resultaat te komen. Als je namelijk dezelfde kleur op verschillende beginkleuren aanbrengt, dan krijg je ook verschillende resultaten. Je kunt de afgebeelde haarlokken op de verpakkingen van de haarverf als uitgangspunt nemen. Twijfel je nog aan welke beginkleur je hebt, dan kun je dat het beste bij je eerstvolgende bezoek aan de kapper navragen. Eventueel kun je je kapper ook opbellen.

2. Bijpassende kleur zoeken

Baseer je ook hier op de kleurstalen die op de verpakkingen van de haarverf staan vermeld. Staat jouw beginkleur daar helemaal niet tussen, dan moet je een andere kleur kiezen. Dat betekent namelijk dat de gewenste kleur te licht of te donker voor je is. Je bereikt dan niet de door jou gewenste kleur. Als je jouw haar in een kleur wilt verven die slechts twee tinten donkerder of lichter is, dan vind je snel een geschikt product.

3. Voorbereiding is cruciaal

Beschadigd haar neemt een kleuring alleen ongelijkmatig op. Dat kan ertoe leiden dat de kleur niet het gewenste resultaat oplevert en er vlekkerig uitziet. Is je haar gezond, dan heb je een gelijkmatige, stralende kleur. Onze tip: laat voorafgaand aan het verven de beschadigde puntjes bij de kapper bijknippen. Zo bereid je jouw haar optimaal voor op het verven. Ben je hier al aardig bedreven in geraakt? Dan kun je dit ook zelf doen met een kappersschaar.

Even belangrijk: was je haar voor het verven – maar alleen met water en zonder shampoo of haarverzorgingsproducten. Ze vormen namelijk een filmlaag om je haar. Dat kan ervoor zorgen dat de kleur niet goed doordringt in je haar. Als je jouw haar echter met water verlost van stylingproducten, kan de verf ongehinderd doordringen tot in je haar en blijft het daaraan hechten. 

Je haar moet droog zijn voordat je je haar verft. De kleur wordt daardoor intensiever. Je krijgt een stijlvol resultaat door verfmethoden te gebruiken zoals ‘wetlights’ (vochtige highlights). Met deze methode breng je verf aan in haar dat een beetje vochtig is.

Je haar thuis verven: dit zijn de juiste accessoires

Om je haar te verven heb je de juiste uitrusting nodig. Het is het beste om alles klaar te hebben liggen voordat je begint met verven. We vertellen je wat je nodig hebt om je haar zelf te verven.

  • Een kapmantel of een oud hemd: het is onvermijdelijk dat je knoeit bij het verven. En de vlekken zijn vaak moeilijk weer te verwijderen. Trek dus bijvoorbeeld een oud shirt aan dat gewoon vies mag worden. Of koop een kapmantel die je kleding beschermt en gemakkelijk schoon te maken is.
  • Vaseline of vette crème: als je wat crème bij je haaraanzet aanbrengt, voorkom je verkleuring in je gezicht. Zorg er wel voor dat de crème je haarwortels niet bedekt. Anders kan het hoge vetgehalte van de crème de verfkleur aantasten, waardoor je haar er na het verven vlekkerig uitziet.
  • Kunststof handschoenen: bij veel haarverfproducten en kleurspoelingen zitten er al handschoenen in de verpakking. Ze zorgen ervoor dat er geen verf op je handen komt.
  • Verfbakje en kwast: gebruik deze hulpmiddelen om je verf te mengen en aan te brengen.
  • Haarclips en puntkam: gebruik de puntkam om je haar te scheiden en in aparte strengen te verdelen. Zet de afzonderlijke strengen vast met haarclips. Het vastzetten van strengen is vooral handig als je het haar achter op je hoofd zelf moet verven. Voor een gelijkmatig resultaat kun de je strengen het beste een voor een verven.
  • Wekker of timer op je mobiele telefoon: volg bij het verven precies de tijdsinstructies op de verpakking. Want als je de verf te lang op je haar laat zitten, kun je het beschadigen. Als je de verf te kort laat inwerken, kan het product niet optimaal zijn werk doen.

Zelf haar verven: stapsgewijze handleiding

Ongeacht of je gaat voor een kleuring of een kleurspoeling: het basisprincipe bij het verven van haar is altijd hetzelfde. Om een optimaal resultaat te bereiken, moet je altijd de meegeleverde handleiding volgen.

Een laatste tip voordat je aan de slag gaat: zorg dat je echt voldoende haarverf koopt. Dat is heel belangrijk wanneer je jouw lange haar zelf wilt verven. Als je haar hebt dat op je schouders valt, dan kun je beter een tweede verpakking bij de hand houden. Zo voorkom je dat je tijdens het verven product tekort komt.

  1. Leg alle spullen klaar en trek een kappersmantel of een oud shirt aan. Je haar moet droog en vrij van verzorgings- en stylingproducten zijn.
  2. Breng de vaseline langs je haaraanzet aan.
  3. Borstel je haar goed door en verdeel het daarna in vier gelijke delen. Neem hiervoor een kam met een steel en trek een lijn vanaf je middenscheiding tot in je nek. Trek vervolgens een horizontale lijn. Begin hierbij over je linkeroor en trek de lijn tot aan je rechteroor. Nu moet je beschikken over vier ongeveer evengrote delen haar. Draai ze rond en steek ze telkens met een haarclip vast.
  4. Meng de verf in je verfbakje. Volg daarbij de meegeleverde handleiding.
  5. Trek je handschoenen aan en begin met het aanbrengen van de verf.
  6. Pak een van de onderste delen haar en verf deze lok voor lok. Hiervoor zonder je een haarlok af en trek je die horizontaal van je hoofd weg, zodat deze glad en gespannen is. Dan begin je met verven. Let erop dat je lokken vanaf beide kanten met verf behandelt. Kam tussendoor de lokken – zo verdeel je de verf gelijkmatig.
  7. Als je het moeilijk vindt om het haar op je achterhoofd zelf te verven, vraag dan of iemand je kan helpen. Is dat niet mogelijk? Gebruik dan je vingertoppen en ga daarmee langs de afgezonderde delen haar. Controleer tussendoor met een handspiegel of je alle lokken gelijkmatig hebt geverfd.
  8. Herhaal deze werkwijze voor de drie andere delen. Kleine tip: heb je een keer geen kwast bij de hand, dan kun je jouw haar ook zonder kwast verven. Masseer de verf dan gewoon met je vingers in de lengtes. De plastic handschoenen beschermen hierbij je handen.