De trend van een haarloze schaamstreek is niets nieuws: zelfs in het oude Egypte was het ontharen van de schaamstreek populair bij zowel mannen als vrouwen. Dit is puur om esthetische redenen. Sommige mensen vinden een geschoren huid gewoon mooier en voelen zich er aantrekkelijker door. Ook in de zomer, als je niet wilt dat er iets uit je badpak komt kijken, ligt het scheren van de schaamstreek voor de hand. Een gevoelige huid kan echter snel geïrriteerd raken bij het scheren. Een van de redenen hiervoor is dat veel en snel ontharen de gevoelige schaamstreek belast. Daarnaast schuurt nauwsluitende kleding tegen de pas geschoren huid, wat voor extra irritatie zorgt.
Drie zaken zijn bijzonder belangrijk als je wilt dat je huid bij het ontharen zo min mogelijk geïrriteerd raakt. Ten eerste moet je je huid en haar goed voorbereiden met een bad of verzorgingsproducten zoals scheerschuim of -gel. Ze maken onder andere de haartjes zachter, waardoor ze makkelijker te scheren zijn. Het is het beste om parfumvrije producten te gebruiken, omdat geurstoffen voor een geïrriteerde huid kunnen zorgen.
Een juiste scheertechniek, waarbij je maar één keer over een plek gaat, is goed voor je huid. Dit lukt het beste met scherpe mesjes. Onmiddellijk na het ontharen, maar ook de dagen erna, verwen je je net geschoren schaamstreek met een regenererend verzorgingsproduct. Zo breng je je huid weer in balans – want elke ontharing betekent stress.
In principe is een natuurlijk gehouden schaamstreek echter net zo hygiënisch als een haarloze. Of en hoe je je schaamhaar wilt scheren is geheel afhankelijk van je persoonlijke smaak.
Met de juiste producten en hulpmiddelen is scheren eenvoudig en blijft je huid glad. Je krijgt niet te maken met scheerbultjes of een geïrriteerde en trekkerige huid. Het ontharen van je schaamstreek lukt altijd bijzonder goed met drie producten.
Welk scheermesje je gebruikt, hangt af van wat je voorkeur heeft. Nat scheren met een scheermesje kun je gewoon onder de douche of in bad doen. Een scherp mesje is hierbij belangrijk. Vervang het mesje dus elke twee tot drie weken. Een bot mesje trekt meer aan de haartjes dan dat het ze netjes afsnijdt. Dat trekt aan je huid en irriteert. Bovendien wrijft een bot scheermesje steviger over de huid, wat leidt tot microverwondingen – rode plekken en fijne snijwonden zijn onvermijdelijk.
Als je klaar bent met nat scheren, spoel het scheermesje dan grondig af met heet water en verwijder alle haarresten. Bewaar het scheermesje vervolgens op een droge plaats. Door het mesje schoon en droog te houden, voorkom je dat het een broedplaats wordt voor bacteriën, die op hun beurt ontstekingen op de huid kunnen veroorzaken.
Een elektrisch scheerapparaat gebruik je meestal als je huid droog is. Sommige modellen kunnen echter ook op een natte huid worden gebruikt. Of je huid nu nat of droog is: een elektrisch scheerapparaat kun je, afhankelijk van het opzetstuk, ook gebruiken om het haar in de schaamstreek te trimmen in plaats van helemaal weg te scheren. Dat komt goed uit als je je huid wat rust wilt geven tussen de scheerbeurten door en toch je haartjes kort wilt houden.
Als je je nat scheert, wordt je huid heel glad omdat het scheermesje direct op je huid ligt. Bij een elektrisch scheerapparaat scheidt een dun, geperforeerd metalen blad de mesjes van de huid. Dit betekent dat de mesjes niet direct bovenop je huid liggen en dat de haren iets hoger worden afgeschoren. Dit maakt scheren met het elektrische scheerapparaat zeer mild en dat voorkomt scheerbrand.
Als je hebt gekozen voor nat scheren, breng dan scheerschuim of scheergel aan voordat je gaat scheren. Het maakt de haartjes zachter en zorgt ervoor dat het mesje zachtjes over je huid glijdt. Dit behoedt je huid voor mogelijke snijwonden en zorgt voor een gladder resultaat. Je kunt ook scheercrème of scheerzeep gebruiken. Ze hebben hetzelfde effect en zijn deels hydraterend, zodat je huid niet uitdroogt na het scheren.
Hydrateer je huid na het scheren met een milde aftershave die geschikt is voor de schaamstreek. Dit deel van het lichaam is heel gevoelig en heeft daarom extra milde verzorging nodig. Daarom kun je het beste een parfumvrije aftershave gebruiken. Geurstoffen kunnen irritatie en rode plekken veroorzaken.
Ingrediënten zoals propolis of panthenol kalmeren de door het scheren belaste huid en hebben ook een ontstekingsremmend effect. Dit betekent dat ze actief ontstekingen en puistjes tegengaan. Fosfolipiden stabiliseren de huidbarrière en helpen de bovenste huidlaag bij het herstellen. Aloë vera is een echte allrounder: het ingrediënt heeft zowel een verkoelend als kalmerend effect en hydrateert tot diep in de huid.
Heb je het scheermesje dat je wilt? Dan kun je gelijk beginnen. Belangrijk: neem de tijd! Als je weinig tijd hebt, ga je gehaast te werk en neemt het risico op snijwonden en latere scheerbultjes toe. In plaats daarvan kun je het scheren ook deel laten uitmaken van een beautydagje en tegelijkertijd een gezichtsmasker aanbrengen – voor een heerlijk wellnessgevoel.
Was eerst je schaamstreek zodat alle zweet- of lotionresten volledig weggespoeld zijn. Dit verzacht zowel de huid als het haar en maakt scheren gemakkelijker. Als je een elektrisch scheerapparaat gebruikt, maak je schaamstreek dan goed droog. Als je je liever nat scheert, gebruik dan scheerschuim of een alternatief zoals scheergel, scheerzeep of scheercrème.
Neem nu een comfortabele houding aan. Dit kan staand zijn, maar ook zittend. Probeer gewoon uit welke houding je fijn vindt. Plaats het scheermesje en ga dan van boven naar beneden. Ga met het scheermes met de haargroei mee en oefen geen druk uit. Dit voorkomt rode plekken en scheerbultjes in de schaamstreek. Je kunt ook tegen de groeirichting in scheren. Dit geeft een gladder resultaat, maar is tegelijkertijd een grotere belasting voor de huid. Je moet voor jezelf even bepalen wat je fijner vindt.
Als je je nat scheert, spoel het scheermesje dan af na elke haal. Dit zorgt ervoor dat het mesje scherp blijft en grondig scheert. Als je alle haartjes hebt verwijderd, spoel je je huid af met koud water. Het koude water zorgt ervoor dat de huid samentrekt, waardoor bacteriën de huid niet kunnen binnendringen en geen ontstekingen kunnen veroorzaken. Bovendien koelt en kalmeert het je huid. Dep je huid dan voorzichtig droog. Dit is zachter dan droogwrijven.
Tip: voor een extra milde ontharing combineer je droog en nat scheren. Begin met het elektrische scheerapparaat en trim de haartjes tot een lengte van één tot twee millimeter. Scheer de korte haartjes vervolgens nat. Omdat je niet meerdere keren over dezelfde plek gaat met het scheermesje als je je nat scheert, is deze methode zeer mild voor de huid.
Gun je huid na het scheren een goede verzorging. Crème je huid in met een milde aftershave-lotion. Die hydrateert en kalmeert geïrriteerde plekken op je huid. Je huid voelt dan ook bijzonder glad en soepel aan.
Naast scheren zijn er verschillende andere methoden die gebruikt kunnen worden om je schaamstreek te ontharen. Hier vind je een overzicht.
Bij het waxen wordt warme was in de richting van de haargroei op de huid aangebracht en in één ruk tegen de haargroei in weer afgetrokken. Daarmee verwijder je haartjes met wortel en al en profiteer je tot vier weken lang van een gladde huid. Omdat de haartjes worden uitgetrokken, kan deze methode pijnlijk zijn.
Sugaring verwijdert haar met behulp van een suikerpasta. De pasta wordt tegen de haargroeirichting in aangebracht en in dezelfde richting weer verwijderd. Het schaamhaar wordt met wortel en al verwijderd en blijft tot vier weken weg. Deze manier van ontharen is ook enigszins pijnlijk, maar doet iets minder pijn dan waxen omdat het haar in de groeirichting wordt weggetrokken.
Om te epileren heb je een epilator nodig: dit is een apparaat dat het haar samen met de haarwortel verwijdert met behulp van roterende pincetten. Ook bij deze methode hebben de haartjes tot vier weken nodig om terug te groeien. Afhankelijk van het apparaat wordt de huid gemasseerd of zelfs gekoeld tijdens het epileren, waardoor het ontharen minder pijnlijk is.