Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Benen scheren zonder scheerbultjes en dergelijke

Zijdeachtig, zonder stoppels en goed aanvoelend: zo moeten je benen aanvoelen na het scheren. Als je eenmaal het perfecte scheermesje hebt gevonden en het op de juiste manier gebruikt, hebben scheerbultjes en scheerbrand geen schijn van kans meer. Hier vertellen we je hoe je je benen voorzichtig en grondig scheert en wat je moet doen bij lichte verwondingen.
KORT EN KRACHTIG: BENEN ONTHAREN ZONDER SCHEERBULTJES EN DERGELIJKE
  • Om je benen te scheren kun je kiezen uit wegwerpscheermesjes, herbruikbare scheermesjes en elektrische scheerapparaten.
  • Door de dag ervoor te scrubben, kun je je huid perfect voorbereiden op het ontharen.
  • Gebruik altijd scherpe mesjes om scheerbultjes en het ingroeien van haartjes te voorkomen.
  • Scheer altijd tegen de groeirichting in en zonder druk uit te oefenen.
  • Gun je huid na het ontharen een hydraterende verzorging.
  • Kleine snijwonden kun je snel behandelen met koud water, een tissue, aluinsteen of lippenbalsem.
  • Geschoren benen blijven ongeveer twee tot drie dagen vrij van stoppels.

Benen ontharen: deze methoden zijn er

Het heerlijke gevoel van elke dag zijdeachtige, gladde benen – velen gebruiken regelmatig een scheermesje om dit doel te bereiken. In tegenstelling tot  waxen of sugaring gaat het ontharen van je benen met een scheermesje namelijk supersnel en moeiteloos: met slechts een paar halen heb je de fijne haartjes verwijderd. Maar omdat je met deze methode met vrij scherpe mesjes werkt, moet je bij elke scheerbeurt voorzichtig te werk gaan en geen enkele stap overslaan. Dit is de enige manier om scheerbrand, scheerbultjes, aardbeienhuid, ingegroeide haartjes en kleine sneetjes te voorkomen.

De belangrijkste voorwaarde voor een milde maar grondige scheerbeurt is het perfecte scheermesje. Welk model het beste bij jou past, hangt af van of je je benen nat of droog wilt scheren:

1. Nat scheren

Hierbij maak je je huid vochtig voordat je gaat scheren. Nat scheren gaat het makkelijkst onder de douche of in bad. Je kunt kiezen uit twee soorten scheermesjes:

  • Wegwerpscheermesje:
    Zoals de naam al zegt, kun je dit scheermesje één of maximaal twee keer gebruiken. De kop heeft meestal maar een paar scheerbladen – hoe minder mesjes een scheermesje heeft, hoe groter het risico dat je jezelf snijdt. Omdat je het wegwerpscheermesje altijd in zijn geheel moet weggooien, is deze methode helaas niet echt milieuvriendelijk.
    Geschikt voor: een normale huid die niet snel geïrriteerd raakt.
  • Herbruikbare scheermesje:
    De kop van het scheermesje heeft meestal meerdere mesjes, wat het risico op letsel tot een minimum kan beperken. Bij het herbruikbare scheermesje vervang je de kop van het mesje ongeveer elke twee tot drie weken of na vijf tot tien scheerbeurten. Je kunt nieuwe koppen kopen. Veel herbruikbare scheermesjes hebben een gelkussentje dat rond de mesjes zit en de huid al bij het scheren kan verzorgen. Sommige modellen hebben zelfs een geïntegreerd scheerschuim in vaste vorm rond de mesjes – er is dan geen extra scheerschuim nodig. Goede herbruikbare scheermesjes hebben ook een scharniermechanisme, zodat ze zich kunnen aanpassen aan moeilijk bereikbare plaatsen zoals knieën of enkels.
    Geschikt voor: een gevoelige huid.

2. Droog scheren

Je kunt je benen ook zonder water scheren, namelijk met een elektrisch scheerapparaat. Je zet hem direct op een droge huid, zonder scheerschuim – hij werkt supersnel, maar kan een gevoelige huid wel irriteren. Een scheerfolie bedekt de mesjes zodat ze zich optimaal en veilig kunnen aanpassen aan de contouren van je lichaam. Er zijn nu ook elektrische scheerapparaten die je onder de douche kunt gebruiken, de zogenaamde 'nat en droog-scheerapparaten'.

Geschikt voor: een normale huid die niet snel geïrriteerd raakt.

Stapsgewijze uitleg: hoe moet je je benen ontharen?

Wees eerlijk: scheer jij je benen wel eens onder de douche met alleen douchegel of zelfs alleen water, vooral als je weinig tijd hebt? Dit gaat natuurlijk supersnel, maar het kan je huid beschadigen en stoppels achterlaten. Dit komt omdat douchegel de mesjes bot kan maken, zodat ze hun werk niet meer goed kunnen doen. Om ervoor te zorgen dat je volgende scheerbeurt vlekkeloos verloopt, laten we je stap voor stap zien wat je moet doen. In de volgende stappen leggen we precies uit wat je voor en na het ontharen van je benen moet doen. In ons voorbeeld hebben we het over nat scheren. Voor droog scheren zijn stap 1 en stap 7 hetzelfde.

  1. Een peeling de dag ervoor: verwen je huid de dag voor het scheren met een zachte peeling. Het m aakt niet uit of het een mechanische of chemische peeling is, het belangrijkste is dat deze bij je huidtype past. Dan kan een peeling namelijk dode huidcellen en eeltplekken verwijderen en zo het ingroeien van haartjes en scheerbultjes voorkomen.
  2. Mesjes controleren: zijn de scheerbladen van je scheermesje nog scherp? Omdat ze na vijf tot tien scheerbeurten bot worden, kan het snel gebeuren dat je dagenlang met een onscherp scheermesje in de weer bent. Dit kan een gevoelige huid irriteren. En is het scheermesje schoon? De fijne mesjes mogen niet vol gaan zitten met haartjes, huidschilfers of resten van deodorant.
  3. Goede timing: scheer je als je bijna klaar bent met douchen of het nemen van een bad. De fijne haartjes zijn dan zachter en de poriën open. Hierdoor kun je dichter bij de haarwortel komen en grondiger ontharen.
  4. Scheerproducten aanbrengen op je huid: Of je nu de voorkeur geeft aan scheerschuim, scheergel, of scheercrème, breng het product zorgvuldig met je handen op je huid aan en sla deze stap nooit over. Enige uitzondering: het schuim is al geïntegreerd in de kop van je scheermesje. Schuim en dergelijke maken niet alleen de haartjes zachter, ze zorgen er ook voor dat de haartjes meer omhoog gaan staan en de huid wordt beschermd. Bovendien zie je welke delen van je huid je al hebt onthaard.
  5. Ontharen: plaats het scheermesje in een kleine hoek op de enkel en trek het tegen de groeirichting in omhoog zonder hierbij druk uit te oefenen. Of je alleen tot je knie scheert of ook je bovenbeen is een kwestie van smaak en hangt af van wat voor soort haartjes je hebt. Als je blond haar hebt, is ontharen tot aan je knie meestal voldoende. Vervolgens haal je het scheermesje opnieuw over dezelfde plek, maar nu in de groeirichting. Dit kan voorkomen dat er losse haartjes achterblijven.
  6. Afspoelen: als je met succes alle haartjes hebt verwijderd, kun je de productresten afspoelen met warm water. Houd je benen indien mogelijk kort onder lopend koud water. Dan kunnen de poriën van de huid zich weer sluiten. Dep je huid daarna voorzichtig droog (niet wrijven). Wrijven kan de pas geschoren huid te veel irriteren.
  7. Je scheermesje schoonmaken: spoel je scheermesje af met schoon water en bewaar het op een droge plaats.
  8. Verzorgen: de daaropvolgende verzorging is de belangrijkste stap, want scheren kan je huid ook beschadigen zonder dat je het doorhebt. Na de ontharing heeft je huid een kalmerende verzorging nodig in de vorm van een bodylotion, bodybutter of body oil. Let op ingrediënten zoals aloë vera, urea, glycerine of hyaluronzuur. Met deze producten kun je het vochtgehalte van je huid weer aanvullen, zodat je huid nog gladder en soepeler aanvoelt.

Hoe vaak moet ik mijn benen ontharen?

Dat hangt helemaal af van wat voor haar je hebt. Meestal voel je de eerste haarstoppels na twee tot drie dagen – dan is het tijd voor een nieuwe scheerbeurt. Als je geen last hebt van de stoppels, kun je drie tot vijf dagen wachten tot de volgende scheerbeurt.

Als je last hebt van scheerbultjes, scheerbrand of ingegroeide haartjes, moet je wachten tot de geïrriteerde plekken op je huid zijn verdwenen voordat je je benen gaat ontharen.

Dit helpt bij scheerbultjes, scheerbrand en dergelijke

Met jouw kennis over hoe je je benen op de juiste wijze onthaart kun je scheerbrand, scheerbultjes en andere vervelende klachten bij het scheren voorkomen. Als je huid toch nog geïrriteerd raakt, kun je dat eenvoudig behandelen. In het volgende stuk leggen we uit welk onaangenaam gevoel kan optreden na het scheren en wat je eraan kunt doen:

Scheerbrand

Bij scheerbrand ontstaan er rode stippen die net als bij uitslag vaak in groepjes verschijnen. Deze rode plekken op de huid kunnen branden en jeuken. Scheerbrand is niet ongewoon, vooral niet bij een gevoelige huid.

Oorzaak: scheerbrand ontstaat meestal als je je scheert met botte mesjes. Maar zelfs als je te hard drukt of het scheerschuim of de aansluitende  verzorging overslaat, kun je last krijgen van scheerbrand op je benen. Bij een zeer gevoelige huid kan zelfs zweet al scheerbrand veroorzaken. Dit komt doordat zweet bacteriën bevat die zich in de kleine schaafwonden op de pas geschoren huid kunnen nestelen. Vermijd daarom sterk zweten na het ontharen als je een gevoelige huid hebt. Ook het droog scheren van je benen met een scheermesje kan leiden tot scheerbrand als je een gevoelige huid hebt.

Behandeling: als je snel last hebt van scheerbrand, moet je alle bovenstaande stappen zorgvuldig volgen en ervoor zorgen dat de mesjes scherp zijn. Crèmes met aloë vera of kamille-extract kunnen je geïrriteerde huid kalmeren.

Scheerbultjes / aardbeienhuid 

Als de huid op je benen donkere stipjes vertoont na het scheren, kan dat keratosis pilaris zijn – beter bekend als aardbeienhuid of strawberry legs. Hierbij schijnen de afgeschoren haartjes door de bovenste huidlaag heen en laten ze je huid eruit zien als het oppervlak van een aardbei. Hoe donkerder en dikker je haar is, hoe meer de haarwortels kunnen doorschijnen. Als er zich dan ook meer talg ophoopt op de haarzakjes en er sprake is van ontstekingen, kunnen er scheerbultjes ontstaan.

Oorzaak: ook hieraan kunnen botte mesjes en een gebrek aan zorg na het scheren debet zijn. Dode huidcellen kunnen de poriën verstoppen. Ook een genetisch bepaalde storing bij eeltvorming kan de ontwikkeling van vervelende puistjes bevorderen.

Behandeling: het doel is om de bovenste huidlaag iets dunner te maken en afzettingen voorzichtig te verwijderen, zodat de talg kan afvloeien. Regelmatig gebruik van een peeling met een mild alfa- of bètahydroxyzuur (AHA of BHA) kan helpen. Gebruik de peeling echter nooit direct voor of na het scheren. Zorg ervoor dat je bodylotion een hydraterend effect heeft, maar niet te veel oliën bevat. Een te rijk verzorgingsproduct kan je poriën ook verstoppen.

Een geheime tip voor scheerbultjes en een aardbeienhuid is om een zuiverende gezichtstoner met salicylz uur te gebruik en. Net als op je gezicht kan een toner ook de poriën op je benen reinigen. Drenk een wattenschijfje in een beetje toner en wrijf het na het scheren over je benen. Zorg er wel voor dat de toner geen alcohol bevat. Als je je strawberry legs wilt camoufleren, kan zelfbruiner uitkomst bieden. Hoe bruiner je huidskleur namelijk is, hoe minder zichtbaar de aardbeienstipjes kunnen zijn. En heel belangrijk: knijp nooit in scheerbultjes, want dit kan lelijke littekens achterlaten.

Ingegroeide haren

Je kunt een ingegroeide haar herkennen aan het feit dat hij lijkt op een groter puistje. Als de haar ontstoken is, kan het puistje ook een wit kopje hebben. Soms steekt er zelfs een klein haarpuntje uit.

Oorzaak: als nieuwe haartjes er niet in slagen om door de bovenste huidlaag heen te groeien, groeien ze (gedeeltelijk) naar binnen. Ze groeien dan onder de huid verder en buigen zich – dit kan leiden tot ontstekingen.

Behandeling: probeer haartjes nooit uit te trekken met een pincet of met je vingernagels. Dit kan de ontsteking verergeren. Wrijf in plaats daarvan voorzichtig met een warm, nat washandje over de ontstoken plek om deze te scrubben. Als dit niet helpt, kun je een speciaal middel tegen ingegroeide haren op je huid aanbrengen. Als er na een paar dagen niets is gebeurd, ga dan naar een dermatoloog.

EHBO bij kleine snijwonden

Au – soms gebeurt het gewoon: je hebt het mesje verkeerd geplaatst of bent uitgegleden en hebt jezelf gesneden. Zelfs als het gaat bloeden, is zo'n klein sneetje geen drama. Als je de snijwond volgens de volgende instructies behandelt, kan deze zonder littekens genezen:

  • Afkoelen
    Laat koud water over het sneetje lopen of druk een minuut lang een koud washandje op de wond. Hierdoor kunnen de bloedvaten samentrekken, waardoor de bloeding kan stoppen.
  • Bedekken
    Als afkoelen niet helpt, kun je een stukje vochtige tissue op de open plek leggen. Het is belangrijk dat de tissue vochtig is – droog materiaal kan aan de wond blijven plakken. Zodra het bloed gestold is, kun je de tissue verwijderen.
  • Producten met aluin
    Als je het bloeden snel wilt stoppen en tegelijkertijd de wond wilt desinfecteren, kun je ook een stick, blokje of spray met aluin gebruiken. Die bevatten kaliumaluin, dat een adstringerend effect heeft en daardoor het bloeden kan stoppen. Als het sneetje niet meer bloedt, moet je de wond aan de lucht laten drogen.
  • Lippenbalsem
    Als het sneetje slechts licht bloedt, kun je ook wat lippenbalsem aanbrengen. Deze kan de kleine wond dichten en verzorgen. Je kunt dit proces de dagen erna telkens herhalen om het genezingsproces te versnellen.
Over de auteur
Anne Wüstmann, freelance beauty-redactrice

De freelance schrijfster maakt al jaren artikelen voor gerenommeerde lifestylemagazines. Met veel passie schrijft ze over de onderwerpen beauty, voeding, gezondheid en sport. Haar persoonlijke beautyfavorieten zijn een goede highlighter, vers selderiesap en pilates.