Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Salicylzuur

Salicylzuur (BHA) is het ingrediënt als het om een onzuivere huid gaat. Het kan helpen bij vergrote poriën, puistjes, mee-eters en ontstekingen. Hoe salicylzuur werkt en hoe je het zo effectief mogelijk in je dagelijkse huidverzorging kunt integreren.

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München
KORT EN KRACHTIG: SALICYLZUUR
  • Naam op lijst van cosmetische ingrediënten (INCI): Salicylic Acid 
  • Effect: peelend, talgregulerend, ontstekingsremmend 
  • Aanbevolen toepassing: vooral in peelings, toners of reinigingsproducten 
  • Huidtypes: vooral bij een onzuivere en vette huid 

Salicylzuur: de basics

Salicylzuur komt ook voor in de natuur, bijvoorbeeld in de bast van de schietwilg (Salix alba) en de bittere wilg (Salix purpurea), maar ook in kamillebloemen of sennabladeren. Voor cosmetisch gebruik wordt salicylzuur tegenwoordig vooral industrieel geproduceerd.

Of het nu natuurlijk of synthetisch is, salicylzuur heeft nuttige eigenschappen voor huidverzorging en werkt. Dit komt omdat salicylzuur tot de peelingstoffen wordt gerekend. De term salicylzuur wordt vaak gelijkgesteld aan BHA. Strikt genomen is BHA een chemische klasse binnen zuren: de bèta-hydroxyzuren (BHA). En salicylzuur is precies zo'n BHA.

De structuur van het bèta-hydroxyzuur salicylzuur heeft een interessante bijzondere eigenschap: het lijkt op verbindingen die een belangrijke rol spelen in het lichaam bij het initiëren van ontstekingsreacties. Daarom heeft salicylzuur milde ontstekingsremmende eigenschappen en kan het irritatie verminderen. Dit is overigens ook het bekende principe achter het effect van aspirine (= acetylsalicylzuur), dat nauw verwant is aan salicylzuur.

Salicylzuur: het effect op je huid

  • Peelend: het maakt de verbindingen tussen huidcellen in de bovenste huidlaag (hoornlaag) los. Dit helpt om dode huidcellen op milde wijze te verwijderen en de huid glad te maken. In vakjargon wordt deze eigenschap van salicylzuur ook wel 'keratolytisch / opperhuid-verwijderend' genoemd.
  • Ontstekingsremmend: salicylzuur gaat ontstekingen tegen en is daarom geschikt voor de behandeling van ontstoken puistjes en rode plekken op de huid als gevolg van ontstekingen. 
  • Anticomedogeen: salicylzuur is in vet oplosbaar. Hierdoor kan het in de poriën dringen en daar verstoppingen aanpakken. Dit resulteert in minder mee-eters.
  • Kalmerend: regelmatig gebruik van salicylzuur kan bijdragen aan een egalere en zuiverdere huid. Daarnaast ziet de huid er vaak minder rood uit, en ook hyperpigmentatie, bijvoorbeeld door verdwijnende puistjes of achtergebleven littekens, kan worden verminderd.

Voor wat voor huid is salicylzuur geschikt?

  • Een onzuivere, vette huid met vergrote poriën
  • Bij mee-eters en puistjes
  • In het geval van stoornissen in de opperhuid zoals psoriasis (zilverschub) of keratosis pilaris (anservel)
  • Ook geschikt bij een gevoelige huid

Gebruikelijke producten met salicylzuur

Wasgels en reinigingsproducten met salicylzuur kunnen een ondersteunend effect hebben, maar bereiken vaak niet het gewenste resultaat. Een van de redenen is dat reinigingsproducten weer van de huid worden gewassen. Het product blijft eigenlijk te kort op de huid om een duurzaam effect te hebben.

Als je zoveel mogelijk wilt profiteren van het effect van salicylzuur, kun je daarom het beste producten zoals peelings, toners of lotions met salicylzuur gebruiken.

  • Serums en toners zijn bijzonder geschikt om aan te brengen op het hele gezicht of bijvoorbeeld de rug of het decolleté.
  • Lotions of crèmes hebben het voordeel dat ze ook kunnen worden aangebracht op specifieke plaatsen. Je kan bijvoorbeeld een flinke laag van het betreffende product aanbrengen op de T-zone, de neus of zelfs op afzonderlijke puistjes of mee-eters. Een ander voordeel van dit soort producten is dat ze vaak extra kalmerende en barrière-stabiliserende ingrediënten bevatten die ze ook geschikt maken voor gebruik op een droge of gevoelige huid.

Hoe je je huid goed kunt verzorgen met salicylzuur

Voor een goed resultaat moet een BHA-peeling ongeveer 1-2% salicylzuur bevatten en een zure pH-waarde hebben. Tot zover de theorie, maar hoe kun je salicylzuur het beste gebruiken? 

  • BHA wordt meestal aangebracht na de reiniging, in principe 's ochtends of 's avonds. 
  • Als je net begint met een peeling met salicylzuur, raden we je aan om de frequentie langzaam op te voeren. Bijvoorbeeld 's avonds 2-3 dagen per week gedurende de eerste 3 weken. Vervolgens kun je de frequentie verhogen tot dagelijks, afhankelijk van je eigen inschatting, tolerantie en behoeften. Maar een gebruik om de dag zorgt meestal voor goede resultaten. Of je het liever 's ochtends of 's avonds wilt aanbrengen, hangt af van je eigen voorkeur. 
  • Vloeibare producten doe je gewoon op je schone hand en vervolgens direct op je gezicht. Vermijd het gevoelige gebied rond je ogen. 
  • Breng crèmes en lotions aan als spot treatment op speciale plekken of, als je dat wilt, op grote delen van je huid. 
  • Doe overdag een zonnebrandcrème op, want je huid kan gevoeliger worden voor licht wanneer je salicylzuur gebruikt. 

Hoewel producten met salicylzuur over het algemeen goed worden verdragen, is er één uitzondering: salicylzuur is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor aspirine. 

Samenvattend: salicylzuur, onmisbaar bij een onzuivere huid

Schuw salicylzuur niet! Dankzij zijn eigenschappen is salicylzuur uiterst effectief bij wijde poriën, een vette en onzuivere huid, ontstoken puistjes en mee-eters. Dankzij de verschillende formules, concentraties en soorten producten kun je voor vrijwel elk huidtype het juiste product vinden – zelfs voor een droge of gevoelige huid en voor lichte rosacea of stoornissen in de opperhuid zoals psoriasis. 

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.

Bibliografie

Bae, B.G. et al., Salicylic acid peels versus Jessner’s solution for acne vulgaris: a comparative study. Dermatol Surg. 2013 Feb;39(2):248-53.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121256

Saint-Léger, D. et al., The use of hydroxy acids on the skin: characteristics of C8-lipohydroxy acid. J Cosmet Dermatol 2007 Mar;6(1):59-65.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17348998

Fluhr, J.W. et al., Emollients, moisturizers, and keratolytic agents in psoriasis. Clin Dermatol. 2008 Jul-Aug;26(4):380-6.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18691519