Salicylzuur komt ook voor in de natuur, bijvoorbeeld in de bast van de schietwilg (Salix alba) en de bittere wilg (Salix purpurea), maar ook in kamillebloemen of sennabladeren. Voor cosmetisch gebruik wordt salicylzuur tegenwoordig vooral industrieel geproduceerd.
Of het nu natuurlijk of synthetisch is, salicylzuur heeft nuttige eigenschappen voor huidverzorging en werkt. Dit komt omdat salicylzuur tot de peelingstoffen wordt gerekend. De term salicylzuur wordt vaak gelijkgesteld aan BHA. Strikt genomen is BHA een chemische klasse binnen zuren: de bèta-hydroxyzuren (BHA). En salicylzuur is precies zo'n BHA.
De structuur van het bèta-hydroxyzuur salicylzuur heeft een interessante bijzondere eigenschap: het lijkt op verbindingen die een belangrijke rol spelen in het lichaam bij het initiëren van ontstekingsreacties. Daarom heeft salicylzuur milde ontstekingsremmende eigenschappen en kan het irritatie verminderen. Dit is overigens ook het bekende principe achter het effect van aspirine (= acetylsalicylzuur), dat nauw verwant is aan salicylzuur.
Wasgels en reinigingsproducten met salicylzuur kunnen een ondersteunend effect hebben, maar bereiken vaak niet het gewenste resultaat. Een van de redenen is dat reinigingsproducten weer van de huid worden gewassen. Het product blijft eigenlijk te kort op de huid om een duurzaam effect te hebben.
Als je zoveel mogelijk wilt profiteren van het effect van salicylzuur, kun je daarom het beste producten zoals peelings, toners of lotions met salicylzuur gebruiken.
Voor een goed resultaat moet een BHA-peeling ongeveer 1-2% salicylzuur bevatten en een zure pH-waarde hebben. Tot zover de theorie, maar hoe kun je salicylzuur het beste gebruiken?
Hoewel producten met salicylzuur over het algemeen goed worden verdragen, is er één uitzondering: salicylzuur is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor aspirine.
Schuw salicylzuur niet! Dankzij zijn eigenschappen is salicylzuur uiterst effectief bij wijde poriën, een vette en onzuivere huid, ontstoken puistjes en mee-eters. Dankzij de verschillende formules, concentraties en soorten producten kun je voor vrijwel elk huidtype het juiste product vinden – zelfs voor een droge of gevoelige huid en voor lichte rosacea of stoornissen in de opperhuid zoals psoriasis.
"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.
Bibliografie
Bae, B.G. et al., Salicylic acid peels versus Jessner’s solution for acne vulgaris: a comparative study. Dermatol Surg. 2013 Feb;39(2):248-53.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121256
Saint-Léger, D. et al., The use of hydroxy acids on the skin: characteristics of C8-lipohydroxy acid. J Cosmet Dermatol 2007 Mar;6(1):59-65.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17348998
Fluhr, J.W. et al., Emollients, moisturizers, and keratolytic agents in psoriasis. Clin Dermatol. 2008 Jul-Aug;26(4):380-6.