De bessen van de duindoorn zijn geel tot oranje en ze zien er op zichzelf al opvallend uit. Maar de olie van deze bessen, gewonnen uit de zaden en het vruchtvlees, is nog kleurrijker, met een donkeroranje tot roodachtige glans. De intense kleur is deels te danken aan de secundaire plantaardige stoffen die de bessen bevatten.
Het menselijk lichaam kan sommige van deze secundaire plantaardige stoffen niet zelf aanmaken. Toch zijn ze essentieel voor ons. Men schat dat duindoornolie tot 190 biologisch actieve bestanddelen bevat, waardoor deze olie een behoorlijke krachtpatser is. De effecten van duindoornolie zijn in het verleden onderzocht in verschillende farmacologische en medische studies:
Vanwege hun verschillende bestanddelen en effecten worden duindoorn en duindoornolie vaak opgenomen in gezonde voedingspatronen. Maar de stoffen in duindoornolie spelen ook een rol bij huidverzorging – hier volgt een kijkje in de meest interessante ingrediënten:
Duindoornolie maakt vaak deel uit van cosmetische verzorgingsproducten, zoals serums, crèmes of oogcrèmes. Duindoornolie kun je ook puur gebruiken. De volgende aspecten moet je echter in je achterhoofd houden bij het gebruik van pure duindoornolie:
"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.