Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Propolis

Traditioneel geneesmiddel met huidverzorgende eigenschappen: propolis is rijk aan flavonoïden, polyfenolen en antioxidanten – stoffen die de huid beschermen tegen oxidatieve stress en zo de gezondheid van je huid ondersteunen. Propolis heeft ook een antibacterieel en hydraterend effect, waardoor deze geschikt is bij ontstekingen, rode plekken en onzuiverheden.

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
KORT EN KRACHTIG: PROPOLIS
  • Benaming op lijst van cosmetische ingrediënten (INCI): Propolis Extract
  • Effect: antioxidant, ontstekingsremmend, antibacterieel, hydraterend
  • Aanbevolen gebruik: serums, crèmes of maskers
  • Huidtypes: Geschikt voor alle huidtypes, ook bij puistjes, een onzuivere, gevoelige of geïrriteerde huid

Wat is propolis?

Propolis heeft een lange geschiedenis als traditioneel geneesmiddel en wordt in verschillende culturen gebruikt vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid. Propolis is een kleverige, harsachtige substantie die wordt geproduceerd door honingbijen. Bijen verzamelen deze substantie uit knoppen, boomschors en andere plantendelen om bijenkorven af te sluiten en de binnenkant te beschermen tegen indringers zoals bacteriën, schimmels en ander ongedierte.

De exacte samenstelling van propolis varieert afhankelijk van de planten waarvan de bijen de hars verzamelen en van de geografische en klimatologische omstandigheden van het gebied waar de bijen leven. Propolis bestaat meestal uit een mengsel van harsen, balsems, etherische oliën, pollen en was, die door de bijen worden verwerkt en gemodificeerd. Het mengsel bevat een groot aantal biologisch actieve stoffen, waaronder flavonoïden, polyfenolen, aminozuren, vitaminen en mineralen. 

BELANGRIJK

Propolis is van dierlijke oorsprong en daarom niet veganistisch. Het is ook belangrijk om te weten dat de huid verschillend kan reageren op propolis. Mensen met een allergie voor bijenproducten moeten eerst een patchtest doen voordat ze verzorgingsproducten met propolis gebruiken – dit betekent dat ze het product moeten testen op een klein stukje huid, zoals onder het oor in de nek. 

Wat is het effect van propolis op de huid?

De ingrediënten van propolis kunnen verschillende positieve effecten hebben op de huid. Hoe effectief dit effect in de praktijk is, hangt echter altijd af van de herkomst en kwaliteit van het propolisextract en de concentraties van de bestanddelen die het bevat. 

Mogelijke effecten van propolis in huidverzorgingsproducten

  • Antioxiderende eigenschappen: propolis is rijk aan antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen. Dit kan de huid helpen beschermen tegen oxidatieve stress die is veroorzaakt door invloeden van buitenaf zoals uv-stralen en vervuiling.
  • Ontstekingsremmend effect: de ontstekingsremmende eigenschappen van propolis kunnen irritatie, ontstekingen en rode plekken helpen verminderen.
  • Antibacteriële en antimycotische eigenschappen: propolis kan helpen om bacteriën en schimmels op de huid te verminderen. Deze eigenschappen kunnen helpen bij bepaalde huidinfecties of bij het voorkomen van een onzuiverheden.
  • Hydraterend effect: propolis kan helpen de huid te hydrateren en de huidbarrière te versterken. Dit biedt bescherming tegen vochtverlies en kan helpen om de huid soepel te houden.
  • Regeneratie: onderzoek wijst uit dat propolis de celregeneratie kan bevorderen. Dit kan helpen bij het genezen van huidlaesies, kleine sneetjes in de huid of wonden.

Huidverzorging met propolis

Propolis wordt cosmetisch gebruikt in crèmes, serums en maskers. De volgende soorten huid en huidaandoeningen hebben baat bij propolis op basis van zijn verzorgende en beschermende bestanddelen en de mogelijke effecten die ermee gepaard gaan: 

  • ontstoken huid
  • huid met rode plekken
  • onzuiverheden of puistjes
  • ter bescherming tegen vroegtijdige huidveroudering
  • geïrriteerde huid
Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.