Rozenwater ontstaat bij het maken van rozenolie. Deze waardevolle olie is meestal afkomstig van de bloesem van damastroos of centifolie. In een langdurig proces (waterdampdestillatie) wordt olie van water en andere in water oplosbare stoffen uit de rozenbloesem gescheiden. Wat de naam al dat vermoeden: waterdamp is de spil achter de destillatie. Het water scheidt de bestanddelen van elkaar en reinigt deze tegelijkertijd op zeer milde wijze. Zo blijven de waardevolle eigenschappen van de olie behouden. Voor zover over rozenolie Maar hoe zit het dan met rozenwater?
Rozenwater ontstaat wanneer tijdens de destillatie de in water oplosbare stoffen van rozenbloesem en de etherische oliën van de roos verdampen, condenseren en afkoelen. Dat is het traditionele procedé. Veel producenten maken rozenwater tegenwoordig echter op synthetische wijze. Daarvoor zijn twee goede redenen: ten eerste duurt het meerdere uren om met behulp van destillatie een kleine hoeveelheid pure biologische rozenolie te winnen. Ten tweede hebben producenten, wat overdreven gezegd, hele vrachtwagenladingen vol bloemblaadjes nodig voor één flesje olie. De productie is dus zeer duur en tijdrovend.
Ongeacht of het rozenwater traditioneel met waterdampdestillatie of synthetisch wordt gewonnen: in de meeste soorten rozenwater zit (vrijwel) geen alcohol. Ook bevatten ze geen kunstmatige geurstoffen of andere toevoegingen. Ze zijn wel rijk aan waardevolle natuurlijke bestanddelen. De in water oplosbare plantaardige stoffen en etherische oliën in rozenwater bevatten namelijk tanninen en geleermiddelen, maar ook vitaminen en met name vitamine B, C en E. Als je jezelf nu de vraag stelt of rozenwater goed voor je gezicht is, dan luidt het antwoord: ja. Rozenwater biedt dankzij deze waardevolle bestanddelen veel voordelen bij gezichtsreiniging en -verzorging. We verklappen je welke dat zijn.
Je ziet: rozenwater biedt je veel voordelen bij de meest uiteenlopende behoeften van je huid. Het is dan ook geschikt voor alle huidtypes.
Rozenwater bevat (vrijwel) geen alcohol en slechts een heel klein beetje andere toevoegingen. Het is dus perfect als je een droge en gevoelige huid hebt. Dat komt omdat rozenwater geen water aan je huid onttrekt en deze niet onnodig irriteert. Wat het wel doet: het hydrateert je huid intensief zonder het vet te maken. Als je regelmatig rozenwater gebruikt als verzorgingsproduct, hydrateer je jouw huid langdurig en dat houdt je huid lekker soepel. Droge plekken die trekkerig zijn en je make-up ongelijkmatig laten overkomen behoren dus snel tot het verleden.
Hoewel rozenwater een klein percentage etherische rozenolie bevat, is de basis (zoals je al kunt afleiden uit de naam) water. Daarom komt het ook van pas bij een vette huid die na gezichtsreiniging snel weer gaat glanzen. Het water dat met waardevolle werkzame stoffen is verrijkt, neemt de overtollige olie van je huid op en zuivert je huid op milde wijze zonder deze uit te drogen.
Verlang je naar een zuivere, mooie huid, maar gooien puistjes en mee-eters steeds weer roet in het eten? Dan is rozenwater voor jou perfect. De reden: het is antibacterieel. Het zorgt ervoor dat je huid niet zo snel opnieuw talg produceert. Het resultaat is een heldere, egale teint.
Of je nu een droge, gevoelige of onzuivere huid hebt: rozenwater doet je huid veel goed. Let erop dat rozenwater pas zijn volle potentieel kan bereiken als je het regelmatig gebruikt. Wij laten je verschillende manieren zien waarop je rozenwater in je verzorgings- en reinigingsritueel kunt opnemen.