Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Christmas Shopping | Shop nu met 15%* op ALLES & 20%* op ALLE geuren en geursets! 

Shea butter

Shea butter is een rijke, verzorgende stof die kalmeert, beschermt en goed verdragen wordt. De stof zit daarom in veel huidverzorgingsproducten zoals crèmes en emulsies voor een droge, gevoelige en zelfs atopische huid (neurodermitis).

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
KORT EN KRACHTIG: SHEA BUTTER
  • Benaming op lijst van cosmetische ingrediënten (INCI): Butyrospermum parkii butter
  • Effect: hydraterend, beschermend, verzorgend, kalmerend, ontstekingsremmend
  • Aanbevolen gebruik: crèmes en emulsies
  • Huidtypes: geschikt voor alle huidtypes, maar vooral voor een droge en gevoelige huid

Shea butter – de basics

De noten van de Afrikaanse karitéboom kenmerken zich door een hoog vetgehalte (17-59 g/100 g droge stof). Het vet dat uit de noten wordt gewonnen is een mix van verschillende componenten:

  • Triterpenen: een categorie vetachtige stoffen, waartoe bijvoorbeeld ook het huidverzorgende squalaan behoort
  • Alcohol met lange ketens: staat bekend om zijn huidverzorgende en hydraterende eigenschappen
  • Vrije vetzuren: hebben een huidverzorgend effect en kunnen de huidbarrière stabiliseren
  • Secundaire plantaardige stoffen: bijvoorbeeld fytosterolen, vitaminen en carotenoïden, die op hun beurt een antioxiderend effect hebben. Daardoor beschermen ze je huid tegen de gevolgen van oxidatieve stress die kan worden veroorzaakt door uv-straling, stress of omgevingsfactoren, en kan bijdragen aan een vroegtijdig ouder wordende huid.

Zowel ongeraffineerde als geraffineerde shea butter wordt gebruikt voor huidverzorging. Ongeraffineerde shea butter heeft een gelige kleur en wordt verkregen met behulp van traditionele methoden, zodat de ingrediënten in de boter behouden blijven. Tegelijkertijd is ongeraffineerde shea butter niet zo stabiel en verspreidt deze een sterke geur. Geraffineerde shea butter daarentegen, wordt verkregen door middel van mechanische extractiemethoden en wordt gezuiverd tijdens het productieproces. Het eindproduct heeft een witte kleur, geen waarneembare geur en is stabieler dan ongeraffineerde shea butter – maar het gehalte aan waardevolle stoffen ligt meestal iets lager. 

Het effect van shea butter op je huid

Zowel ongeraffineerde als geraffineerde shea butter hebben huidverzorgende eigenschappen: gladmakend, beschermend, kalmerend en hydraterend. Daarom wordt shea butter vaak in pure vorm gebruikt voor huidverzorging. Van ongeraffineerde shea butter wordt beweerd dat deze een beter huidverzorgend effect heeft vanwege het hogere vitaminegehalte. De geur van ongeraffineerde shea butter kan echter als onaangenaam worden ervaren en daarom wordt de stof als ingrediënt gebruikt in commerciële huidverzorgingsproducten.

Shea butter in huidverzorgingsproducten

 Of er ongeraffineerde of geraffineerde shea butter in huidverzorgingsproducten zit, kan meestal niet worden vastgesteld aan de hand van de lijst met ingrediënten (INCI) – tenzij de fabrikant dit expliciet vermeldt. In cosmetische formules wordt echter meestal geraffineerde shea butter gebruikt, omdat deze technologisch gezien betere eigenschappen heeft, het product langer houdbaar is en de verzorgende eigenschappen vergelijkbaar zijn met die van ongeraffineerde shea butter. Wat geraffineerde shea butter mogelijk aan vitamines tekortkomt, kan in cosmetische producten gemakkelijk worden gecompenseerd door toevoeging van vitamine E, carotenoïden en soortgelijke werkzame stoffen. In de meeste gevallen is het vitaminegehalte van een dergelijk product zelfs hoger dan wanneer ongeraffineerde shea butter zou worden gebruikt. 

Naast de verzorgende eigenschappen zorgt shea butter ook effectief voor meer consistentie. In crèmes en emulsies geeft shea butter een aangename textuur aan het product. 

Veelgestelde vragen over shea butter

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.