Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Christmas Shopping | Shop nu met 15%* op ALLES & 20%* op ALLE geuren en geursets! 

Groene thee-extract

Groene thee is niet alleen een gezonde drank. Door zijn antioxiderende eigenschappen heeft groene thee ook een vaste plek veroverd in de huidverzorging. Wil je weten op welke manier een gevoelige, onzuivere of rijpe huid baat heeft bij groene thee-extract? Hier vind je alle antwoorden!

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
KORT EN KRACHTIG: GROENE THEE-EXTRACT
  • Benaming op lijst van cosmetische ingrediënten (INCI): Camellia Sinensis Leaf Extract
  • Effect: ontstekingsremmend, fotoprotectief, kalmerend en beschermend voor de huid
  • Aanbevolen gebruik: als toevoeging in peelings, serums, toners, crèmes en lotions
  • Huidtypes: geschikt voor alle huidtypes, maar vooral voor een gevoelige, onzuivere en rijpere huid

Waarom groene thee-extract in huidverzorging?

Groene thee wordt over de hele wereld gedronken vanwege zijn smaak en zijn positieve effecten op de gezondheid – in China al meer dan 5000 jaar. Groene thee bevat verschillende tannines, polyfenolen, cafeïne, sporenelementen en fluoride, die een positief effect kunnen hebben op je lichaam en gezondheid. Vooral de polyfenolen, die een antioxiderend effect hebben, zijn bijzonder interessant voor de verzorging van je huid. Maar als je iets goeds voor je huid wilt doen met groene thee, hoef je geen liters groene thee te drinken. In plaats daarvan kun je een veel directer effect bereiken door huidverzorgingsproducten met groene thee-extract te gebruiken. 

Groene thee-extract wordt verkregen uit de jonge bladeren van groene thee en bevat zeer hoge concentraties polyfenolen. Je kunt meestal direct uit de productbeschrijving opmaken of huidverzorgingsproducten groene thee-extract bevatten, omdat veel fabrikanten deze skincare-superstar meestal expliciet aanprijzen op hun producten. Een blik op de lijst met ingrediënten zorgt echter snel voor duidelijkheid – let op de aanduiding 'Camellia Sinensis Leaf Extract'. Als er echter in plaats daarvan 'Camellia Sinensis Leaf Water' staat, moet je op het volgende letten: dit is niet het extract, maar groene thee-water, dat een hydraterend en kalmerend effect kan hebben, maar minder antioxiderende polyfenolen bevat dan het extract.

Polyfenolen: cosmetisch werkzame stoffen in groene thee-extract

We hebben het al gehad over waarom groene thee-extract zo interessant is voor huidverzorging. Het is het antioxiderende effect dat de zogenoemde polyfenolen ontvouwen. Polyfenolen vangen vrije radicalen op en verminderen zo oxidatieve stress die in je huid kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld uv-straling of andere omgevingsfactoren. Oxidatieve stress betekent precies dát voor onze huid: stress Oxidatieve stress kan schade toebrengen aan huid, celstructuren, eiwitten en DNA – wat te zien is aan de typische tekenen van een verouderde huid: verlies van elasticiteit en soepelheid, fijne lijntjes, rimpels, een vale huid, pigmentvlekken en dergelijke.

Groene thee bevat verschillende polyfenolen. De belangrijkste daarvan zijn:

  • epigallocatechine-3-gallaat (ook: epigallocatechine gallaat, EGCG)
  • epicatechine
  • epicathechine-3-gallaat
  • epigallocatechine

Het effect van groene thee-extract op je huid

De antioxiderende vermogen van groene thee-polyfenolen is soms veel beter dan die van andere antioxidanten. EGCG heeft bijvoorbeeld een antioxiderend effect dat 25-100 keer groter is dan dat van vitamine C. 

Een concentratie groene thee-extract van 2% in huidverzorgingsproducten is al voldoende om vrije radicalen op de huid effectief te neutraliseren. Dus groene thee-extract heeft een preventief effect op een ouder wordende huid en kan daarom worden beschouwd als een soort slow-aging of antiaging stof. Naast het antioxiderende effect kan groene thee-extract ook de volgende effecten op de huid hebben: 

  • kalmerend
  • ontstekingsremmend
  • fotoprotectief (bescherming tegen beschadigingen door licht in combinatie met een zonnebrandcrème)
  • voorkomt onzuivere huid, mee-eters en puistjes
  • revitaliserend effect op de stofwisseling

Deze effecten zijn voornamelijk te danken aan de polyfenolen in groene thee-extract. Hoewel groene thee-extract theoretisch ook cafeïne bevat, is dit niet belangrijk als het gaat om huidverzorging: zonder verdere inkapseling of geschikte formule dringt de cafeïne niet diep genoeg door in je huid.

Het nadeel van groene thee-extract

Groene thee-extract wordt door je huid bijzonder goed verdragen en zijn effectiviteit is reden genoeg om het in je dagelijkse verzorging op te nemen. Maar ondanks alle voordelen is groene thee-extract niet zonder nadelen. Die cosmetisch relevante polyfenolen in groene thee-extract zijn zeer onstabiel bij contact met licht en zuurstof. Als de polyfenolen reageren met zuurstof, verdwijnt het antioxiderende effect. Hoe verser het product, hoe effectiever het is. Als je product met groene thee-extract van kleur verandert, is dat een indicatie dat de versheid en effectiviteit al minder zijn geworden. Zorg er daarom voor dat je producten met groene thee-extract snel opmaakt en gebruik, indien mogelijk, zogenaamde airless-systemen om het product te beschermen tegen contact met zuurstof. 

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.