Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Allantoïne

Allantoïne is een bijzonder verzorgende en goed te verdragen stof die in bijna elk huidverzorgingsproduct te vinden is – ook in dat van jou?

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
KORT EN KRACHTIG: ALLANTOÏNE
  • Benaming op lijst van cosmetica-ingrediënten (INCI): Allantoin
  • Effect: kalmerend, regenererend, licht hydraterend 
  • Aanbevolen gebruik: als toevoeging in hydraterende crèmes, toners, serums, maskers en littekencrèmes
  • Huidtypes: geschikt voor alle huidtypes, vooral voor een gevoelige, ontstoken of geïrriteerde huid 

Wat is het effect van druivenpitolie op de huid?

Allantoïne is een natuurlijke stof die continu in je lichaam wordt aangemaakt en daarom zeer goed wordt verdragen. De stof komt ook voor in verschillende planten (smeerwortel, tarwekiemen, schorseneren), maar cosmetische allantoïne is geen klassiek natuurproduct. De reden is dat de vraag naar allantoïne voor cosmetische producten zo groot is dat het nu synthetisch wordt gemaakt. Maar maak je geen zorgen, deze synthetische allantoïne is identiek aan de natuurlijk stof, met dezelfde tolerantie en hetzelfde effect:

  • verzachtend voor een geïrriteerd huid
  • kalmerend
  • bevordert de genezing van wonden
  • celregenererend
  • licht hydraterend

Allantoïne in huidverzorgingsproducten

Vanuit cosmetisch oogpunt behoort allantoïne tot de weekmakers (emolliënten), die de huid zacht en soepel maken. Allantoïne is ook een zogenaamde penetratiebevorderaar, waardoor andere stoffen beter in de huid kunnen dringen. Hierdoor kan de effectiviteit van een verzorgingsproduct worden geoptimaliseerd. Samen met antioxidanten en hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur of glycerine zorgt allantoïne voor een bijzonder zachte en gehydrateerde teint. 

Overigens heb je niet veel allantoïne nodig om er de vruchten van te plukken. De aanbevolen maximale concentratie is 0,5%. Daarom vind je allantoïne meestal aan het einde van de ingrediëntenlijst (INCI), vooral in hydraterende crèmes, toners, serums en maskers. 

Toepassingen: waar is allantoïne goed voor?

Door zijn eigenschappen is allantoïne ideaal voor de verzorging van een gevoelige en tere huid: bij prikkelingen, ontstekingen, een geïrriteerde huid en zelfs bij de verzorging van een tere babyhuid. 

Bovendien kun je producten met allantoïne ook in deze gevallen gebruiken:

Verzorging van littekens met allantoïne

Voor de verzorging van nieuwe of bestaande littekens is het wondgenezende vermogen van allantoïne heel interessant. Je kunt daarom crèmes, zalven of serums met allantoïne op littekens aanbrengen om ze te helpen bij het genezingsproces. Als allantoïne ook gecombineerd wordt met panthenol, kunnen littekens aanzienlijk zachter en soepeler worden.

Allantoïne tijdens en na het scheren

Aftershave-lotions, scheercrèmes en scheergels bevatten vaak allantoïne om de huid tijdens of na het scheren te kalmeren en ontstekingen terug te dringen.

Allantoïne in haarverzorging

Allantoïne zit ook vaak in shampoos. Allantoïne is met name geschikt voor een vette of schilferige hoofdhuid omdat de stof de hoofdhuid verzacht, waardoor talg beter kan wegvloeien en roos gemakkelijker loskomt. 

Allantoïne in aftersunproducten

Als de huid geïrriteerd, rood en gestrest is na blootstelling aan de zon, bieden milde aftersunproducten met allantoïne een kalmerende verzorging. 

Allantoïne in verzorgingsproducten die mogelijk kunnen irriteren

De toevoeging van allantoïne is ook heel populair bij producten zoals chemische peelings, serums met retinol of reinigingsproducten. Deze producten kunnen de huid soms namelijk irriteren als ze te intensief of onjuist worden gebruikt. Allantoïne kan ervoor zorgen dat deze producten minder irriteren.

Allantoïne in deodorants

Omdat allantoïne de zweetproductie kan verminderen, vind je het ingrediënt vaak terug in deodorants of antitranspiratieproducten.

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.