Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Marulaolie

Iedereen is laaiend enthousiast over marulaolie. Maar gaat het om een kortstondige beautytrend of is de exotische olie echt een wondermiddel? Marulaolie zou rijk aan antioxidanten zijn, de huid luxe laten aanvoelen en het vochtgehalte van de huid verbeteren: maak u klaar voor een factcheck over marulaolie.

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.

Eigenschappen van marulaolie

Marulaolie (INCI: Sclerocarya Birrea Seed Oil) wordt uit het zaad van de lichtgele vruchten van de marulaboom gewonnen. De marulabomen komen in het zuiden van Afrika voor, waar ze in het wild groeien en niet worden gecultiveerd. De kleur van de olie is licht- tot goudgeel en oranje. De marulaolie is vrijwel geurloos en daarom wordt deze ook vaak als basisolie voor oliemengsels of etherische oliën gebruikt. De olie vergt vrij veel tijd en werk om te produceren en is daardoor een van de duurdere oliën.

Er is de afgelopen jaren een ware hype rond marulaolie ontstaan, maar is dat ook terecht? Vooral het gehalte aan waardevolle vetzuren wordt bejubeld. Marulaolie bestaat voornamelijk uit oliezuur (circa 65-70%), terwijl het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren relatief laag is. Om deze reden is de olie goed bestand tegen oxidatie en is na het openen van de verpakking nog 18 maanden houdbaar.

Superingrediënten

  • Oliezuur: het enkelvoudig onverzadigd vetzuur staat erom bekend dat het ervoor zorgt dat het product beter intrekt en de huid zacht laat aanvoelen. Maar oliezuur heeft een eerder destabiliserende werking voor de huidbarrière. Een eigenschap die in eerste instantie negatief lijkt. Maar daardoor kunnen andere in vet oplosbare bestanddelen beter worden opgenomen en dat is waarom oliezuur ook wel 'enhancer' wordt genoemd.
  • Linolzuur: drievoudig onverzadigd omega 6-vetzuur dat ook essentieel is voor het menselijk organisme. Dit zuur is het hoofdbestanddeel van nog een groep van belangrijke membraanlipiden (ceramiden) en is daarmee van essentieel belang voor een intacte huidbarrière. In marulaolie zit ongeveer 6% linolzuur.
  • Antioxidanten: er wordt vermoed dat in marulaolie verschillende krachtige antioxidanten zitten. Er wordt zelfs beweerd dat er 60% meer antioxidanten in zitten dan in arganolie, waardoor marulaolie verreweg de meeste antioxidanten zou bevatten. Maar afgezien van een bepaald percentage vitamine E is de precieze samenstelling van de antioxidanten nog altijd niet helemaal duidelijk. Er wordt vermoed dat er in vet oplosbare vitaminen en fenolzuren zoals procyanidinen, catechinen en flavonoïden in zitten.

Marulaolie in huidverzorging

Marulaolie is een basisolie die erom bekend staat dat deze makkelijk over de huid te verdelen is. De olie laat de huid licht en zacht aanvoelen – en dat komt vooral door het hoge gehalte aan oliezuur. Marulaolie is geschikt voor de rijpe, normale en droge huid. Er wordt een beschermlaag op de huid gevormd, waardoor de huid tegen vochtverlies wordt beschermd.

Marulaolie is vooral geschikt voor de combinatie met andere oliën of verzorgingsproducten, want de olie zorgt ervoor dat andere stoffen beter in de huid worden opgenomen, waardoor de huid langdurig wordt verzorgd. Druppel daarvoor 2-3 druppels van de olie op de gereinigde en vochtige huid en masseer voorzichtig in. Gebruik daarna een vochtinbrengend product. Of druppel enkele druppels direct in een vochtinbrengende crème ter grootte van een hazelnoot en verdeel de crème gelijkmatig over het gezicht.

FAQ marulaolie

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.