Jojobaolie (INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil) wordt uit het zaad van de jojobastruik gewonnen. Jojobastruiken gedijen vooral in woestijnachtige gebieden in Zuid-Amerika. Koudgeperste jojobaolie heeft een goudgele tot lichtgele kleur. Hoe lichter de olie is, hoe waarschijnlijker het is dat de olie industrieel is verwerkt. De geur is over het algemeen heel subtiel.
Jojobaolie zou door zijn chemische structuur eigenlijk een vloeibare was moeten worden genoemd, want de vetzuren zijn niet zoals in andere oliën verbonden met glycerol, maar met een zogenaamde vetalcohol. Daardoor ontstaat een verbinding die veel lijkt op menselijk talg, wat de goede verdraagbaarheid van jojobaolie verklaart.
Jojobaolie bestaat voornamelijk uit de enkelvoudig onverzadigde vetzuren gadoleïnezuur (cira 70%) en erucazuur (circa 15%) met een lange keten. Door het lage gehalte aan onverzadigde of meervoudig onverzadigde verbindingen is de olie goed bestand tegen oxidatie en is na openen tot 24 maanden houdbaar.
Jojobaolie is een basisolie die makkelijk over de huid kan worden verdeeld en laat een aangename, fijne en niet-occlusieve laag achter op de huid. De bijzondere structuur van de jojobawas is er verder voor verantwoordelijk dat de vetzuren van de vetalcohol in de huid relatief langzaam en vertraagd worden afgebroken. Daardoor houdt het verzorgende effect veel langer aan dan bij enkele andere oliesoorten.
Jojobaolie maakt de huid glad en werkt vochtvasthoudend. Daarmee is de olie vooral geschikt voor de rijpe en droge huid. Maar ook de geïrriteerde huid profiteert van de milde, ontstekingsremmende en kalmerende werking. Druppel daarvoor de olie het best puur op de gereinigde en vochtige huid en masseer voorzichtig in. Of meng de jojobaolie met olie waar linolzuur of linoleenzuur in zit, omdat jojobaolie zelf geen van deze essentiële vetzuren bevat. Gebruik daarna een vochtinbrengend verzorgingsproduct om de huid optimaal te hydrateren.
"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.