Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Collageen

Het uiterlijk en de stevigheid van onze huid zijn nauw verbonden met het eiwit collageen. Het collageengehalte in de huid kan afnemen naarmate je ouder wordt of als gevolg van de schadelijke invloed van de zon. Hoewel huidverzorgingsproducten met collageen dit tekort niet kunnen compenseren, kan collageen in cosmetische producten wel zinvol zijn. Alles over de effecten van collageen op je huid!

Informatie gecontroleerd en opgesteld
in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
KORT EN KRACHTIG: COLLAGEEN
  • Benaming op lijst van cosmetische ingrediënten (INCI): o. a. Collagen, Collagen Amino Acids, Hydrolyzed Collagen
  • Effect: gladmakend, hydraterend, regenererend
  • Advies voor gebruik: in serums, hydraterende crèmes, oogcrèmes of maskers
  • Huidtypes: geschikt voor alle huidtypes, vooral een vochtarme of rijpere huid

Wat is collageen en hoe werkt het in de huid?

Collageen is een van de bindende eiwitten van ons lichaam. Het bestaat uit veel afzonderlijke aminozuren die met elkaar verbonden zijn. Deze collageenketens zitten om elkaar heen gewikkeld en vormen lange collageenvezels die een hoofdbestanddeel zijn van bindweefsel. Collageen is een zeer groot eiwit en vormt een soort geraamte dat essentieel is voor de stevigheid en het weerstandsvermogen van onze huid.

Hoe ouder we worden, hoe zwakker dit geraamte wordt. Daarnaast hebben ook externe (extrinsieke) factoren, zoals individuele levensstijl, stress, roken of schade door de zon, invloed op de stabiliteit van het collageengeraamte. Hoe ouder we worden of hoe intensiever de extrinsieke huidveroudering is, hoe meer het collageengeraamte wordt belast. Dit manifesteert zich als huidverslapping, verminderde elasticiteit en rimpeltjes.

Collageen in huidverzorging: toepassingen en voordelen

Collageen speelt een belangrijke rol bij de stevigheid en elasticiteit van je huid. Het is dus begrijpelijk dat ook de cosmetische industrie collageen gebruikt als verzorgend bestanddeel in serums, crèmes en maskers.

De voordelen van collageen in huidverzorgingsproducten:

  • Binding van vocht: door vocht te binden kan de huid er voller en goed gehydrateerd uitzien, fijne lijntjes en rimpeltjes zien er gladder uit.
  • Onmiddellijk visueel effect: door zijn grootte kan collageen niet in de huid dringen, maar het bedekt je huid als een verzorgend laagje. Hierdoor ziet je huid er gladder en egaler uit.
  • Regenererend effect: collageen versnelt het regeneratieproces van je huid en kan ervoor zorgen dat wonden sneller genezen.

Collageen als cosmetisch ingrediënt

Collageen wordt in de cosmetische industrie gebruikt vanwege de verzorgende, hydraterende en regenererende eigenschappen. Dit collageen wordt verkregen uit verschillende bronnen – vaak zijn deze van dierlijke oorsprong, maar er zijn ook plantaardige alternatieven. Afhankelijk van de herkomst en verwerking zijn er dus verschillende soorten cosmetisch collageen. Op de lijst van cosmetische ingrediënten is collageen bijvoorbeeld te vinden onder de volgende namen (INCI):

  • Collagen
  • Collagen Amino Acids
  • Collagen Extract
  • Collagen Powder
  • Hydrolyzed Collagen
  • Calcium Hydrolyzed Collagen
  • Soluble Collagen
  • AMP-Isostearoyl Hydrolyzed Collagen

Zoals gezegd is collageen een groot eiwit met een complexe structuur. Hierdoor kan collageen niet in de huid dringen. Collageen dat via huidverzorgingsproducten op je huid wordt aangebracht, heeft geen effect op het collageengehalte van je huid. Toch kan collageen de eerder genoemde positieve effecten op je huid hebben.

Een jonge huid behouden: collageen en antiaging

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het verouderingsproces en de daarmee gepaard gaande effecten op het collageen in onze huid. Doelgerichte huidverzorging kan dit proces echter beïnvloeden.

Zonnebrandcrème

Tot 80% van vroegtijdige huidveroudering is te wijten aan de invloed van uv-straling. Als je je huid regelmatig en consequent beschermt tegen uv-straling, minimaliseer je ook de impact op beschadiging van collageen dat in je huid zit. Zonnebrandcrème kan daarom met recht worden beschreven als een van de meest effectieve antiagingproducten.

Antioxidanten

De antioxidanten vitamine C (INCI: Ascorbic Acid) en vitamine E (Tocopherol) kunnen de vorming van collageen in je huid stimuleren en op die manier je huid steviger maken.

Chemische peelings

Het behandelen van je huid met chemische AHA-peelings  zoals glycolzuur, melkzuur of amandelzuur stimuleert de huidvernieuwing en de aanmaak van collageen. Bij langdurig gebruik kunnen chemische peelings dus de structuur en stevigheid van je huid verbeteren.

Retinol

Tal van dermatologische studies bevestigen de doeltreffendheid van retinol bij rimpels en fijne lijntjes. Retinol kan helpen om collageen te herstructureren, wat kan resulteren in een stevigere huid.

Welk effect hebben voedingssupplementen met collageen op je huid?

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het verouderingsproces en de daarmee gepaard gaande effecten op het collageen in onze huid. Huidverzorging met collageen kan dit gebrek aan collageen niet compenseren, omdat het niet in je huid kan dringen, maar je huid alleen van buitenaf verzorgt. Daarom denkt men er ook over na om collageen via voedingssupplementen toe te voeren. Dat heeft als doel om je lichaam van binnenuit te voorzien van collageen. Dit zou de stevigheid van de huid verbeteren en een positief effect hebben op het collageengeraamte.

Studies op het gebied van collageensupplementen laten zeer uiteenlopende resultaten zien. Er zijn bepaalde omstandigheden waaronder een positief effect op de stevigheid van de huid kon worden waargenomen. Volgens enkele studies hadden vooral 50-plussers baat bij een dagelijkse inname van 2,5-5 g collageen. Deze resultaten zijn echter niet volledig overdraagbaar op de algemene bevolking en daarom moet de effectiviteit van collageenhoudende dranken of voedingssupplementen op individuele basis worden bekeken.

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.