Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Christmas Shopping | Shop nu met 15%* op ALLES & 20%* op ALLE geuren en geursets! 

AHA-peeling

AHA (alpha hydroxy acids, alfahydroxyzuren)
Anti-agingeffect door zure peelings: AHA's zorgen voor een gelijkmatige, volle, stralende teint en fijne poriën.

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
KORT EN KRACHTIG: ALFAHYDROXYZUREN (AHA)
  • Algemene AHA's (INCI): Glycolic Acid, Lactic Acid, Mandelic Acid, Citric Acid, Malic Acid, Tartaric Acid
  • Effect: hydraterend, verzorgend, als een peeling
  • Advies voor gebruik: maak peelings stap voor stap tot een deel van je dagelijkse huidverzorging en voer de intensiteit geleidelijk op al naargelang je verzorgingsbehoeften
  • Huidtypes: afhankelijk van de gebruikte AHA en concentratie geschikt voor bijna alle huidtypes, met name voor een normale en droge huid. 
  • Belangrijk: gebruik geen peelings zonder gelijktijdig en dagelijks een zonnebrandcrème aan te brengen

Alfahydroxyzuren – de basisbeginselen

Fruitzuren en andere alfahydroxyzuren (AHA) worden vaak gebruikt in zure peelings. Ze verschillen van salicylzuur, een bèta-hydroxycarbonzuur (BHA).

De meest gebruikte AHA's in cosmetica en verzorgingsproducten zijn:

  • glycolzuur (INCI: Glycolic Acid)
  • melkzuur (INCI: Lactic Acid
  • amandelzuur (INCI: Mandelic Acid)
  • citroenzuur (INCI: Citric Acid)
  • appelzuur (INCI: Malic Acid)
  • wijnsteenzuur (INCI: Tartaric Acid)

Alfahydroxyzuren: het effect op de huid

Naarmate we ouder worden, vertraagt onze huidvernieuwing. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het feit dat er minder nieuwe huidcellen worden gevormd en dat dode huidcellen langer op de huid blijven zitten. Als dode cellen niet goed worden verwijderd, kan de huid ruw aanvoelen en er bleek uitzien. De doeltreffendheid van verzorgingsproducten is ook vaak beperkt omdat ze niet volledig doordringen op de plekken die verzorging nodig hebben.

AHA's kunnen een positief effect hebben op de uitstraling van de huid:

  • Het scrubben van het huidoppervlak: AHA's verwijderen dode huidcellen van de hoornlaag die niet langer nodig zijn. Hierdoor ziet je teint er gladder en stralender uit.
  • Verzachting van tekenen dat de huid door de zon beschadigd is: hyperpigmentatie en pigmentvlekken kunnen worden verminderd door regelmatig te scrubben.
  • Voorkomen van puistjes en mee-eters: door dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen, worden de poriën bevrijd van overtollige huidpartikels. De poriën lijken fijner en je huid straalt meer.
  • De opname van verzorgende stoffen wordt ondersteund: door de verdunning van de hoornlaag als gevolg van AHA-peelings kunnen verzorgende stoffen uit cosmetische producten beter worden opgenomen en verwerkt.
  • Verbeterd vochtgehalte: het gebruik van AHA’s ondersteunt de opname van vocht in de bovenste lagen van de huid. De huid ziet er voller en frisser uit dankzij een verbeterde hydratatie.
  • Betere celregeneratie: AHA's kunnen een positief effect hebben op de productie van collageen en elastine – de huid ziet er steviger en elastischer uit. Bestaande rimpels en fijne lijntjes kunnen worden verkleind of de vorming ervan kan worden vertraagd.

Welke AHA waarvoor?

Niet ieder AHA is hetzelfde, er zijn verschillen in doeltreffendheid en hoe goed de huid het verdraagt. De grootte van de moleculen van het betreffende zuur speelt hierbij een doorslaggevende rol. Kort samengevat: hoe kleiner het fruitzuur, hoe makkelijker het in de huid dringt en hoe directer en intensiever het effect is dat hiervoor werd beschreven.

Glycolzuur

Glycolzuur is het kleinste van de cosmetisch toepasbare AHA's. Het kan dieper in de huid doordringen en dus een sterker effect hebben. Omdat er echter ook een risico op huidirritatie bestaat – vooral bij gebruik van hoge concentraties boven 5% – moet je glycolzuur geleidelijk in je dagelijkse huidverzorging integreren. Integreer het gebruik van glycolzuur geleidelijk in je dagelijkse huidverzorging. Begin met een lage concentratie voor een paar dagen in de week en verhoog geleidelijk de frequentie.

Melkzuur

De moleculen van melkzuur zijn iets groter dan die van glycolzuur. Dit maakt de opname door de huid wat moeilijker. Het algehele effect is minder krachtig, wat er echter aan de andere kant voor zorgt dat de huid het beter verdraagt.

Amandelzuur

De moleculen van amandelzuur zijn nog iets groter dan die van glycolzuur en melkzuur. Amandelzuur kan door de huid daardoor lastiger worden opgenomen en kan minder goed diep in de huid doordringen. Als je een gevoelige, tere huid hebt of een huid waarvan de barrière verstoord is, dan zou amandelzuur je favoriete AHA kunnen zijn. Ook interessant om te weten: amandelzuur is het enige zuur onder de AHA's dat een remmend effect heeft op de groei van bacteriën die puistjes veroorzaken. Amandelzuur kan de ontwikkeling van puistjes direct beïnvloeden en is daarom ook geschikt bij een vette huid. Bovendien werkt het relatief weinig irriterende amandelzuur een ontstekingsremmend.

De AHA's citroenzuur, appelzuur en wijnsteenzuur spelen slechts een ondergeschikte rol in huidcosmetica. Ze worden gebruikt in peelings met verschillende AHA’s of verschijnen als hulpstoffen, bijvoorbeeld om de pH-waarde van een cosmetische formule aan te passen.

BELANGRIJK

Het gebruik van AHA's kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht. Je moet daarom elke dag zonnebrandcrème dragen als je AHA’s gebruikt.

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.