Fruitzuren en andere alfahydroxyzuren (AHA) worden vaak gebruikt in zure peelings. Ze verschillen van salicylzuur, een bèta-hydroxycarbonzuur (BHA).
De meest gebruikte AHA's in cosmetica en verzorgingsproducten zijn:
Naarmate we ouder worden, vertraagt onze huidvernieuwing. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het feit dat er minder nieuwe huidcellen worden gevormd en dat dode huidcellen langer op de huid blijven zitten. Als dode cellen niet goed worden verwijderd, kan de huid ruw aanvoelen en er bleek uitzien. De doeltreffendheid van verzorgingsproducten is ook vaak beperkt omdat ze niet volledig doordringen op de plekken die verzorging nodig hebben.
AHA's kunnen een positief effect hebben op de uitstraling van de huid:
Niet ieder AHA is hetzelfde, er zijn verschillen in doeltreffendheid en hoe goed de huid het verdraagt. De grootte van de moleculen van het betreffende zuur speelt hierbij een doorslaggevende rol. Kort samengevat: hoe kleiner het fruitzuur, hoe makkelijker het in de huid dringt en hoe directer en intensiever het effect is dat hiervoor werd beschreven.
Glycolzuur is het kleinste van de cosmetisch toepasbare AHA's. Het kan dieper in de huid doordringen en dus een sterker effect hebben. Omdat er echter ook een risico op huidirritatie bestaat – vooral bij gebruik van hoge concentraties boven 5% – moet je glycolzuur geleidelijk in je dagelijkse huidverzorging integreren. Integreer het gebruik van glycolzuur geleidelijk in je dagelijkse huidverzorging. Begin met een lage concentratie voor een paar dagen in de week en verhoog geleidelijk de frequentie.
De moleculen van melkzuur zijn iets groter dan die van glycolzuur. Dit maakt de opname door de huid wat moeilijker. Het algehele effect is minder krachtig, wat er echter aan de andere kant voor zorgt dat de huid het beter verdraagt.
De moleculen van amandelzuur zijn nog iets groter dan die van glycolzuur en melkzuur. Amandelzuur kan door de huid daardoor lastiger worden opgenomen en kan minder goed diep in de huid doordringen. Als je een gevoelige, tere huid hebt of een huid waarvan de barrière verstoord is, dan zou amandelzuur je favoriete AHA kunnen zijn. Ook interessant om te weten: amandelzuur is het enige zuur onder de AHA's dat een remmend effect heeft op de groei van bacteriën die puistjes veroorzaken. Amandelzuur kan de ontwikkeling van puistjes direct beïnvloeden en is daarom ook geschikt bij een vette huid. Bovendien werkt het relatief weinig irriterende amandelzuur een ontstekingsremmend.
De AHA's citroenzuur, appelzuur en wijnsteenzuur spelen slechts een ondergeschikte rol in huidcosmetica. Ze worden gebruikt in peelings met verschillende AHA’s of verschijnen als hulpstoffen, bijvoorbeeld om de pH-waarde van een cosmetische formule aan te passen.
Het gebruik van AHA's kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht. Je moet daarom elke dag zonnebrandcrème dragen als je AHA’s gebruikt.
"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.