Tranexaminezuur is een synthetische verbinding die oorspronkelijk werd ontwikkeld als geneesmiddel voor de behandeling van bloedingen. Chemisch gezien is tranexaminezuur vergelijkbaar met het lichaamseigen aminozuur lysine. Naast het medische gebruik wordt tranexaminezuur nu ook steeds meer gebruikt in cosmetische huidverzorging vanwege de positieve eigenschappen voor de huid.
Tranexaminezuur kan pigmentvlekken, hyperpigmentatie, verkleuring, ouderdomsvlekken of littekens van puistjes voorkomen. De reden hiervoor is een remmend effect van tranexaminezuur op de productie van het huidpigment melanine. Hierdoor wordt er minder melanine aangemaakt – bijvoorbeeld als reactie op blootstelling aan de zon of een ontsteking – en vertoont de huid minder pigmentatie. Tranexaminezuur werkt ook in op bestaande pigmentatie en kan deze na verloop van tijd lichter doen lijken.
In serums of crèmes wordt tranexaminezuur vooral gebruikt in producten tegen rode plekken en pigmentatie. Hiervoor worden meestal concentraties van 2 - 5% gebruikt: die zijn effectief en huidvriendelijk. Tranexaminezuur is geschikt voor verschillende huidtypes en huidbehoeften. Als je doel een egalere en gladdere teint is, kan het de moeite waard zijn om producten met tranexaminezuur te gebruiken.
Bovendien kan tranexaminezuur je teint iets lichter maken, vooral als je een lichte huid hebt. Over het lichter maken moet echter worden gezegd: tranexaminezuur is geen klassieke 'whitening'-stof. Het effect is eerder zichtbaar doordat de hele huid er gelijkmatiger uitziet. Het effect op de algehele teint is slechts subtiel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat tranexaminezuur je huid bleekt.
Pigmentvlekken, littekens van puistjes en andere pigmentvlekken die zijn ontstaan door blootstelling aan de zon zijn erg hardnekkig. De behandeling van deze huidveranderingen vereist daarom geduld en een zekere mate van vasthoudendheid. Gebruik daarom regelmatig de juiste huidverzorgingsproducten en geef je huid minstens 1-2 huidcycli de tijd (ongeveer 4-8 weken) om het effect definitief te kunnen beoordelen.
"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.