In de fijne haren van cosmeticakwasten verzamelen zich snel make-upresten, huidschilfers en stof. Hierdoor gaan de haartjes aan elkaar plakken. Na verloop van tijd leidt dat ertoe dat je make-up niet meer zo goed met de kwast kunt oppakken en blenden. Als de kwastharen eenmaal aan elkaar vastzitten, breken ze gemakkelijker af. Vuil creëert ook een gunstige omgeving voor bacteriën. Die kunnen je huid irriteren of onzuiverheden veroorzaken.
Als je je make-upkwast regelmatig schoonmaakt en make-upresten verwijdert, voorkom je irritatie en onzuiverheden op je huid: je dagelijkse verzorging is hygiënisch. Tegelijkertijd verleng je de levensduur van je make-uptools als je een milde kwastenreiniger gebruikt. Daarom adviseren wij: maak make-upkwasten minstens één keer per week schoon. Kwasten die je gebruikt voor vloeibare make-up, zoals foundation of concealer, moeten zelfs na elk gebruik worden gereinigd.
Je kunt make-upresten heel voorzichtig verwijderen met een vloeibare kwastenreiniger of een kwastenreinigingsspray. Breng wat van het product aan op het make-upkwastje en strijk met het kwastje voorzichtig over een tissue totdat het geen resten meer achterlaat.
Maak de kwasthaartjes nat met een beetje water en haal het kwastje voorzichtig over de kwastenzeep tot deze schuimt. Spoel de make-upkwast vervolgens af onder lauwwarm water – klaar! Zorg ervoor dat je de kwast met de punt naar beneden afspoelt, zodat de bus waarin de haartjes zitten niet nat wordt. Zodra er namelijk water in de bus komt, kan de lijm loslaten en de kop van de kwast afbreken. Dep de haartjes voorzichtig af en laat de make-upkwast aan de lucht drogen.
Reinigingsmatten voor kwasten of praktische siliconen handschoenen zijn ook populaire schoonmaaktools. Beide tools hebben verschillende oppervlakken die geschikt zijn voor verschillende soorten kwasten. Maak de silicone vochtig met water of een reinigingsmiddel en strijk met de kwast zachtjes over het oppervlak tot alle make-upresten zijn verwijderd.
Als je tijdens je dagelijkse make-up oogschaduwpigmenten heel snel van het kwastje wilt verwijderen, is een spons met een grove textuur ideaal. Je kunt de spons gebruiken om je oogschaduwkwastje schoon te maken voordat je een andere kleur gebruikt. Ga met het kwastje met een ronddraaiende beweging over de spons totdat alle pigmenten zijn verwijderd – en je kunt verder met de volgende kleur!
Elektrische kwastenreinigers verwijderen make-upresten heel snel van je make-upkwastjes en drogen ze tegelijkertijd. Dompel het cosmeticakwastje in een oplossing van water en vloeibare reiniger of zeep. Het elektrische apparaat zorgt ervoor dat het kwastje snel in het water ronddraait. Laat het kwastje vervolgens aan de lucht draaien. Hierdoor wordt het water uit de kwast gespoeld en drogen de haartjes – echt snel en gemakkelijk!
Vraag je je af of je je eigen kwastenreiniger kunt maken? Zeker kan dat! We laten je huismiddeltjes zien waarmee je je make-upkwasten in een mum van tijd weer schoon krijgt. Een milde babyshampoo is een echte allrounder. Maak je make-upkwast vochtig met water en masseer met je vingers voorzichtig wat shampoo in de haartjes. Spoel de kwast vervolgens goed af en laat hem aan de lucht drogen. Belangrijk: zorg ervoor dat je bij het afspoelen alleen de haartjes van de kwast onder het water houdt. Als de bus nat wordt, kan die na een tijdje losraken van de kop van de kwast. Als je geen babyshampoo bij de hand hebt, kun je ook heel standaard afwasmiddel gebruiken. Ook dat is geschikt voor het schoonmaken van make-upkwasten.
Olijfolie is een krachtig hulpmiddel bij opgedroogde make-upresten. De olie maakt de harde resten week, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Doe een paar druppels op een tissue en strijk erover met het kwastje tot alle resten zijn verwijderd. Het voordeel van olijfolie: die werkt als een conditioner op de fijne haartjes van je make-uptools. Op die manier blijven ze zacht en soepel – voor een aangenaam gevoel op je huid. Je kunt je make-upkwasten bijzonder goed met een mengsel van babyshampoo en olijfolie schoonmaken en verzorgen.
De natuurlijke haren zijn gevoelig en breken gemakkelijk als je ze ruw behandelt. Daarom moet je kwasten met echt haar voorzichtig schoonmaken met babyshampoo. Geef ze minstens twee keer per jaar een behandeling met olie om ervoor te zorgen dat de haartjes soepel blijven.
Kwasten met kunsthaar zijn heel geschikt voor crèmige make-up zoals foundation of concealer. Deze laten olie of was achter in de haren. Daarom raden we je aan: reinig ze direct na elk gebruik. De efficiëntste manier om deze make-upkwasten schoon te maken is met speciale kwastenreinigers. Deze verwijderen make-upresten in een handomdraai – en de kunstharen plakken niet aan elkaar. Je kunt bijzonder hardnekkige resten verwijderen door de met reinigingsmiddel vochtig gemaakte kwast over een siliconen noppenmat te strijken.
Leg de kwast op een schone, droge handdoek die het vocht kan opnemen. Je kunt ook een kwastenhouder gebruiken waarin je de kwasten met de kwast naar beneden plaatst. Daarmee voorkom je dat er water in de bus gaat zitten, waardoor de lijm losraakt en de haren voortijdig uitvallen.
Droog je make-upkwasten echter niet op de radiator: hete lucht van een verwarming of haardroger kan de haren van je make-upkwast uitdrogen, waardoor ze sneller kunnen breken. Het is daarom beter om ze voorzichtig aan de lucht te laten drogen.