Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Make-upvlekken verwijderen: zo doe je dat

Hoe krijg je shirts, blouses en dergelijke schoon?
Als je niet oppast, zit er binnen de kortste keren lippenstift, foundation of mascara op je shirt of blouse. Make-upvlekken laten niet lang op zich wachten en zijn hardnekkig. Om dit te voorkomen, moet je elke vlek altijd direct behandelen. Hier lees je wat nog meer kan helpen en welke huismiddeltjes je kunt gebruiken om make-upvlekken te verwijderen.
HOE VERWIJDER JE MAKE-UP VLEKKEN UIT KLEDING?

  • Je kunt bepaalde huismiddeltjes gebruiken om vlekken van foundation, lippenstift, mascara, blush of oogschaduw uit je kleding te verwijderen.
  • Het is belangrijk om de vlek direct te behandelen in plaats van deze te laten opdrogen. 
  • Verwijder vlekken altijd aan de binnenkant van de stof en behandel ze alleen met lauw water – hitte kan een averechts effect hebben.
  • Afhankelijk van de make-upvlek kun je bakpoeder, ossengalzeep, gezichtstoner, scheerschuim, babypoeder, afwasmiddel of haarspray gebruiken om de vlek te verwijderen. 
  • Je kunt opgedroogde vlekken verwijderen door ze te laten weken in ossengalzeep.
  • Als je make-upvlekken hebt op zijde, fluweel of wol, moet je je kledingstuk naar de stomerij brengen.
  • Met fixeersprays en transparant poeder kun je veel make-upvlekken voorkomen.  

Snel ingrijpen bij make-upvlekken

Make-upvlekken op kleding kun je niet echt voorkomen: lippenstift blijft aan de kraag van je top zitten als je je pas aankleedt nadat je make-up hebt aangebracht. Druppeltjes foundation komen op je blouse terecht wanneer je je make-up aanbrengt. Bij het omarmen laat het poeder van je vriendin een make-upvlek achter op je favoriete trui. Restjes mascara sieren je kussensloop. En bij ieder ongelukje weet je: het verwijderen van een make-upvlek kan lastig zijn. 

Het goede nieuws: met de juiste knowhow kun je de vlekken grondig en voorzichtig uit je kleding verwijderen – mits je niet te lang wacht. Hoe verser een vlek namelijk is, hoe groter de kans dat je deze kunt verwijderen. Als er een vlek is ontstaan, moet je de volgende maatregelen nemen: 

  1. Gelijk in actie komen: begin direct met het verwijderen van de make-upvlek. Als de vlek eenmaal is opgedroogd en zich heeft vastgehecht aan de textielvezels van je kledingstuk, wordt het moeilijker om deze weer te verwijderen. Dus in plaats van dat je jouw kledingstuk met de vlek in de wasmand doet en vervolgens vergeet, moet je de vlek meteen verwijderen.
  2. Voorzichtig afnemen: verwijder eerst voorzichtig alle overtollige textuur met een schone doek. Zorg ervoor dat je de vlek niet dieper in de stof drukt.
  3. Hitte vermijden: hitte kan vlekken hardnekkiger maken. Als je een vlek eerst wilt uitspoelen, gebruik dan koud water. Als je het kledingstuk nadat je de vlek hebt behandeld nog in de wasmachine wilt wassen, mag het wasprogramma niet warmer zijn dan 30 graden. Is de vlek nog steeds te zien? Behandel de vlek dan nog een keer en stop het kledingstuk niet in de droger – want zelfs de lucht in de droger is te heet voor de vlek. Zorg er ook voor dat je de vlek niet blootstelt aan direct zonlicht. Uv-licht kan bepaalde vlekken laten verdwijnen, maar helaas geldt dit niet voor make-up. 
  4. Binnenstebuiten reinigen: doe je kledingstuk binnenstebuiten voordat je de make-upvlek gaat verwijderen. Zo kun je de vlek van binnen naar buiten drukken in plaats van dat je hem dieper in de stof drukt. 
  5. Haastige spoed is zelden goed: begin niet gelijk met schoonmaken, er zijn altijd een paar dingen die je van tevoren moet controleren: Welk product heeft de vlek veroorzaakt? Je behandelt een vlek van lippenstift anders dan van foundation. Van welk materiaal is mijn kledingstuk gemaakt? Katoen reinig je anders dan zijde, wol anders dan viscose. Hieronder vind je alles wat je moet weten.

Met deze huismiddeltjes kun je vlekken van foundation en dergelijke verwijderen

Niet alle vlekken zijn hetzelfde. Elk make-upproduct heeft namelijk een andere samenstelling. De meeste make-upproducten bestaan uit olie, was en kleurpigmenten – in verschillende mengverhoudingen. Dit vereist voor elke vlek een andere reiniging.

Wat echt kan helpen bij het verwijderen van make-upvlekken uit kleding zijn bepaalde huismiddeltjes. Eenvoudige huismiddeltjes kunnen vlekken zo grondig en snel uit kleding verwijderen dat je het soms zelfs zonder wassen kunt doen. Natuurlijk werken deze trucjes niet altijd, maar het is zeker de moeite waard om ze uit te proberen. Bij alle huismiddeltrucjes is het belangrijk om ze altijd eerst te testen op een onopvallend plekje van de stof. Zo kun je bepalen of de stof in kwestie het product verdraagt of bijvoorbeeld iets bleker wordt.

Hier laten we zien welke make-upvlekken je met welke huismiddeltjes kunt verwijderen:

FOUNDATION

Of het nu gaat om vloeibare foundation, compacte foundation of concealer: deze texturen kunnen zich bijzonder hardnekkig hechten aan textielvezels. Als je je kledingstuk gewoon in de wasmachine stopt, zal de vlek er waarschijnlijk niet uitgaan. Daarom is het nodig om in je trukendoos te grijpen en de vlek te lijf te gaan met huismiddeltjes. De volgende producten hebben bewezen effectief te zijn in het verwijderen van vlekken door foundation en concealer:

  • Bakpoeder: maak de vlek vochtig en doe er een of twee theelepels bakpoeder op. Wrijf het poeder voorzichtig in de stof totdat er een licht schuim ontstaat. Laat het geheel vervolgens een uur inwerken en verwijder het schuim dan met een doekje. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, kun je het kledingstuk in de wasmachine stoppen en wassen op 30 graden. Gebruik geen heter programma, anders gaat de vlek zich nog meer vasthechten. En heel belangrijk: voordat je dit huismiddeltje gaat gebruiken, moet je het testen op dezelfde stof op een onopvallende plek. Dit komt omdat bakpoeder een licht verblekend effect kan hebben.
  • Ossengalzeep: je oma wist waarschijnlijk al dat vlekken snel verdwijnen met ossengalzeep. Tot op de dag van vandaag is deze zeep onverslaanbaar omdat hij vet uit textiel kan verwijderen. Hierbij moet je eerst de stof en de zeep vochtig maken en dan proberen met de zeep de vlek uit te wrijven. Daarna kun je alles afspoelen onder lauwwarm water. Is de vlek er nog niet uit? Dan kun je de vochtige stof ongeveer 30 minuten laten inweken met ossengalzeep en dan met de hand uitwassen – of in de wasmachine stoppen.
  • Gezichtstoner met alcohol: alcohol kan vet oplossen, gezichtstoners op alcoholbasis kunnen vettige make-uptexturen oplossen. Breng een paar druppels toner aan op de vlek en laat deze 15 minuten intrekken. Dep voorzichtig met een schone doek en spoel af met lauw water.
  • Scheerschuim: een tip die het proberen waard is:vlekken te verwijderen met scheerschuim. Maak de vlek vochtig, breng een beetje scheerschuim aan en verdeel het voorzichtig met een kwastje. Laat het ongeveer tien minuten intrekken. Spoel het schuim vervolgens af met lauw water en doe het kledingstuk in de was.
  • Babypoeder of zetmeel: De fijne deeltjes van het poeder kunnen vettige make-up absorberen zolang de vlek nog vers is. Strooi babypoeder of zetmeel op de vlek en druk het een beetje aan. Wacht dertig minuten en verwijder dan het poeder. Spoel de stof uit met lauw water en herhaal indien nodig – tot de vlek verdwenen is.

LIPPENSTIFT

Lippenstift bestaat voor minstens 50 procent uit olie en was en heeft daarom een vrij vettige textuur. Van de volgende middeltjes wordt gezegd dat ze lippenstift verwijderen:

  • Afwasmiddel: een geheim wapen tegen lippenstiftvlekken is afwasmiddel, want dat is speciaal gemaakt om vet op te lossen. Breng hiervoor eerst een beetje water aan op de vlek en vervolgens een paar druppels afwasmiddel. Laat alles lichtjes schuimen en ongeveer 15 minuten intrekken. Veeg alles vervolgens af met een droge doek. Spoel ten slotte alles uit met zuiver water.
  • Haarspray: haarspray bevat alcohol en is daarom naar verluidt ook geschikt om lippenstiftvlekken te verwijderen. Spuit met de haarspray op de vlek en laat deze tien minuten intrekken. Veeg vervolgens de resten lippenstift uit de stof met een oude tandenborstel.
  • Brood: naar verluidt helpt toastbrood om lippenstiftvlekken uit kleding te verwijderen. De vlek zal niet volledig verdwijnen. Maar omdat het brood de kleur kan absorberen, is het mogelijk dat je de vlek met brood lichter kunt maken, zodat deze minder opvalt. Wrijf met een droog sneetje toastbrood over de vlek. Daarna kun je er met afwasmiddel overheen gaan (zie hierboven). Het is echter het beste om deze methode alleen uit te proberen op donkere stoffen.

Tip: ook vlekken van een crèmige blush kun je op dezelfde manier behandelen als lippenstiftvlekken.

MASCARA

Mascara kan vrij vettig zijn, dus je kunt hier bij uitzondering beter wachten tot de vlek helemaal droog is. Daarna kun je het overtollige product voorzichtig wegschrapen met een lepel en een van de volgende huismiddeltjes proberen:

  • Make-upremovers: wat bedoeld is om make-up van de huid of wimpers te verwijderen, kan soms ook mascaravlekken uit kleding verwijderen. Breng een beetje olievrije make-upremover voor ogen of micellair water aan op de vlek en laat alles tien minuten intrekken. Veeg vervolgens voorzichtig af met een droge doek. Je kunt ook een wattenschijfje doordrenken met micellair water of make-upremoverdoekjes met micellaire technologie gebruiken en voorzichtig over de mascaravlek wrijven. Spoel daarna alles uit met lauw water.
  • Ossengalzeep: maak de vlek een beetje nat en doe er wat vochtig gemaakte ossengalzeep op. Wrijf de zeep voorzichtig in en laat deze kort inwerken. Spoel de stof vervolgens af met koud water of stop deze in de wasmachine.

POEDERACHTIGE TEXTUREN

De fijne pigmenten van los poeder, oogschaduw, blush of bronzer kunnen zich ook hardnekkig nestelen in je favoriete kleding. Het is vervolgens belangrijk om er nooit met vloeistof overheen te gaan of te proberen de pigmenten eruit te wrijven. De volgende trucjes kunnen helpen om de vederlichte poederdeeltjes uit je kleding te verwijderen:

  • Föhn: blaas de deeltjes van binnenuit uit de kleding met de föhn in de koude stand. Je mag de vlek absoluut niet aanraken, want dan kunnen de deeltjes vast blijven zitten en is het niet meer mogelijk om ze eruit te föhnen.
  • Nylon panty: neem een paar afgedankte nylon panty's en wrijf ermee over de vlek – de panty's kunnen de fijne deeltjes als een magneet van de stof trekken..

Opgedroogde make-upvlek? Hoe kom je er weer vanaf?

Als je op reis bent of haast hebt, is er soms gewoon geen tijd om vlekken direct te behandelen. Dan droogt de vlek op en het kledingstuk ligt misschien een paar dagen in de wasmand: je bent het helemaal vergeten. Maar ook dat is geen probleem, want er is een product dat zelfs hardnekkige, oudere vlekken uit je favoriete kleding kan verwijderen: ossengalzeep.

Zoals hierboven vermeld bij foundationvlekken, kan ossengalzeep helpen om make-upvlekken uit je kleding te verwijderen – zelfs opgedroogde vlekken. Belangrijk: hoe ouder de vlek, hoe langer je deze moet laten inweken. 

Maak de vlek vochtig en wrijf erover met vochtige ossengalzeep. Laat alles ongeveer een uur intrekken voordat je het kledingstuk afspoelt met lauwwarm water. Om de vlek volledig te verwijderen, moet je het kledingstuk vervolgens wassen op 30 graden. 

Op naar de stomerij: welke stoffen je beter niet zelf kunt reinigen

Als je kleren van katoen, linnen of synthetische materialen zijn, kun je proberen de vlekken zelf te verwijderen. Vooral make-upvlekken op donkere stoffen kun je snel en gemakkelijk zelf verwijderen. 

Voor vlekken op zijde, fluweel of wol is het verstandiger om het kledingstuk naar de stomerij te brengen. Maar ook als de stof heel licht of wit is en de vlek donker, dan moet je de vlek niet zelf gaan verwijderen.

Tip: je moet je kledingsstuk ook naar de stomerij brengen bij vlekken van make-up die een bijzonder lange houdbaarheid beloven of worden omschreven als waterproof.

Hoe voorkom je make-upvlekken op je kleding?

Je ontkomt niet echt aan vervelende vlekken, maar er zijn wel een paar trucjes om make-upvlekken te voorkomen:

  • Fixeerspray: er zijn speciale sprays die je als finish over je make-up kunt aanbrengen. Aan de ene kant voorkomen ze dat je make-up in de loop van de dag verdwijnt, en aan de andere kant voorkomen ze ook dat de make-up afgeeft op textiel.
  • Transparant poeder: los, transparant poeder kan een soortgelijk effect hebben als fixeerspray. Breng aan het einde van het opmaken het poeder aan op je opgemaakte gezicht met een grote poederkwast om je make-up te fixeren.
  • Zijden doek: als je pas na het aanbrengen van make-up een bepaald kledingstuk over je hoofd wilt aantrekken, kan een zijden doek of zijden sjaal bescherming bieden. Die bind je dan om je gezicht en achter op je hoofd doe je er een knoop in. Op die manier bescherm je je gezicht. Zelfs als een kraag blijft haken bij het aantrekken, zullen er geen vlekken ontstaan.