Make-upvlekken op kleding kun je niet echt voorkomen: lippenstift blijft aan de kraag van je top zitten als je je pas aankleedt nadat je make-up hebt aangebracht. Druppeltjes foundation komen op je blouse terecht wanneer je je make-up aanbrengt. Bij het omarmen laat het poeder van je vriendin een make-upvlek achter op je favoriete trui. Restjes mascara sieren je kussensloop. En bij ieder ongelukje weet je: het verwijderen van een make-upvlek kan lastig zijn.
Het goede nieuws: met de juiste knowhow kun je de vlekken grondig en voorzichtig uit je kleding verwijderen – mits je niet te lang wacht. Hoe verser een vlek namelijk is, hoe groter de kans dat je deze kunt verwijderen. Als er een vlek is ontstaan, moet je de volgende maatregelen nemen:
Niet alle vlekken zijn hetzelfde. Elk make-upproduct heeft namelijk een andere samenstelling. De meeste make-upproducten bestaan uit olie, was en kleurpigmenten – in verschillende mengverhoudingen. Dit vereist voor elke vlek een andere reiniging.
Wat echt kan helpen bij het verwijderen van make-upvlekken uit kleding zijn bepaalde huismiddeltjes. Eenvoudige huismiddeltjes kunnen vlekken zo grondig en snel uit kleding verwijderen dat je het soms zelfs zonder wassen kunt doen. Natuurlijk werken deze trucjes niet altijd, maar het is zeker de moeite waard om ze uit te proberen. Bij alle huismiddeltrucjes is het belangrijk om ze altijd eerst te testen op een onopvallend plekje van de stof. Zo kun je bepalen of de stof in kwestie het product verdraagt of bijvoorbeeld iets bleker wordt.
Hier laten we zien welke make-upvlekken je met welke huismiddeltjes kunt verwijderen:
FOUNDATION
Of het nu gaat om vloeibare foundation, compacte foundation of concealer: deze texturen kunnen zich bijzonder hardnekkig hechten aan textielvezels. Als je je kledingstuk gewoon in de wasmachine stopt, zal de vlek er waarschijnlijk niet uitgaan. Daarom is het nodig om in je trukendoos te grijpen en de vlek te lijf te gaan met huismiddeltjes. De volgende producten hebben bewezen effectief te zijn in het verwijderen van vlekken door foundation en concealer:
LIPPENSTIFT
Lippenstift bestaat voor minstens 50 procent uit olie en was en heeft daarom een vrij vettige textuur. Van de volgende middeltjes wordt gezegd dat ze lippenstift verwijderen:
Tip: ook vlekken van een crèmige blush kun je op dezelfde manier behandelen als lippenstiftvlekken.
MASCARA
Mascara kan vrij vettig zijn, dus je kunt hier bij uitzondering beter wachten tot de vlek helemaal droog is. Daarna kun je het overtollige product voorzichtig wegschrapen met een lepel en een van de volgende huismiddeltjes proberen:
POEDERACHTIGE TEXTUREN
De fijne pigmenten van los poeder, oogschaduw, blush of bronzer kunnen zich ook hardnekkig nestelen in je favoriete kleding. Het is vervolgens belangrijk om er nooit met vloeistof overheen te gaan of te proberen de pigmenten eruit te wrijven. De volgende trucjes kunnen helpen om de vederlichte poederdeeltjes uit je kleding te verwijderen:
Als je op reis bent of haast hebt, is er soms gewoon geen tijd om vlekken direct te behandelen. Dan droogt de vlek op en het kledingstuk ligt misschien een paar dagen in de wasmand: je bent het helemaal vergeten. Maar ook dat is geen probleem, want er is een product dat zelfs hardnekkige, oudere vlekken uit je favoriete kleding kan verwijderen: ossengalzeep.
Zoals hierboven vermeld bij foundationvlekken, kan ossengalzeep helpen om make-upvlekken uit je kleding te verwijderen – zelfs opgedroogde vlekken. Belangrijk: hoe ouder de vlek, hoe langer je deze moet laten inweken.
Maak de vlek vochtig en wrijf erover met vochtige ossengalzeep. Laat alles ongeveer een uur intrekken voordat je het kledingstuk afspoelt met lauwwarm water. Om de vlek volledig te verwijderen, moet je het kledingstuk vervolgens wassen op 30 graden.
Als je kleren van katoen, linnen of synthetische materialen zijn, kun je proberen de vlekken zelf te verwijderen. Vooral make-upvlekken op donkere stoffen kun je snel en gemakkelijk zelf verwijderen.
Voor vlekken op zijde, fluweel of wol is het verstandiger om het kledingstuk naar de stomerij te brengen. Maar ook als de stof heel licht of wit is en de vlek donker, dan moet je de vlek niet zelf gaan verwijderen.
Tip: je moet je kledingsstuk ook naar de stomerij brengen bij vlekken van make-up die een bijzonder lange houdbaarheid beloven of worden omschreven als waterproof.
Je ontkomt niet echt aan vervelende vlekken, maar er zijn wel een paar trucjes om make-upvlekken te voorkomen: