Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Make-upspons schoonmaken

3 eenvoudige methoden
Je make-upsponsje komt elke dag in contact met foundation en je huid. Je moet sponsjes regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat ze geen huidschilfers en make-up opzuigen en vol met ziektekiemen gaan zitten. Hiermee voorkom je mogelijke huidirritatie. Hier lees je hoe je dat het beste doet.
KORT EN KRACHTIG: JE MAKE-UPSPONS SCHOONMAKEN – DE QUICK GUIDE
  • Inzepen: om je make-upsponsje snel schoon te maken maak je het nat en doe je er wat milde zeep op.
  • Afspoelen: spoel het sponsje vervolgens goed af tot het water helder is. Als het sponsje veel make-up heeft opgenomen, moet je het misschien meerdere keren inzepen en uitspoelen voordat het water helder wordt.
  • Drogen: leg het sponsje ten slotte op een schone plek waar het kan drogen. Hieronder vind je meer reinigingsmethoden.

Dit zijn de redenen waarom je je make-upsponsje regelmatig moet schoonmaken

Met een make-upsponsje breng je foundation aan, blend je contouringproducten en breng je met lichte druk bakpoeder aan. Het sponsje komt dus zowel in contact met tal van cosmetische producten als met je huid. Dat is precies waarom je het regelmatig moet schoonmaken. Dit komt omdat het sponsje make-up, water en huidschilfers goed absorbeert en zo een ideale voedingsbodem vormt voor bacteriën.

Als je tijdens de volgende sessie weer nieuwe make-up aanbrengt met het sponsje, duw je bacteriën en vuil direct in je gezicht – dit kan snel leiden tot ontstekingen en puistjes.

Schoon in een handomdraai: deze producten reinigen je make-upsponsje

  • Make-upsponsreiniger: er zijn speciale reinigingsproducten om make-upsponsjes schoon te maken. Ze verwijderen resten voorzichtig maar grondig – zelfs waterproof make-up.
  • Zeep: schoonmaken met zeep is eenvoudig maar effectief. Gebruik indien mogelijk een milde zeep zonder additieven die het vetgehalte herstellen, zoals argan- of olijfolie. Die hopen zich anders op in je sponsje en kunnen het oppervlak veranderen. Make-up is dan moeilijker aan te brengen. Gebruik babyshampoo als alternatief voor zeep. Dit is dubbel zo praktisch, omdat je deze kunt gebruiken om zowel je sponsje als je make-upkwastjes schoon te maken.
  • Make-upremovers: wat make-up van je gezicht verwijdert, werkt ook bij sponsjes. Gebruik hiervoor make-upremovers die al vloeiba ar zijn, zoals micellair water. Zorg er wel voor dat de remover geen verzorgende stoffen bevat, zoals kokosolie of teunisbloemolie die het vetgehalte herstellen. Die stoffen kunnen op je sponsje gaan zitten. Dit kan betekenen dat je je make-up daarna niet meer gelijkmatig kunt aanbrengen en dat het vlekkerig wordt.

3 reinigingsmethoden voor je make-upsponsje

Of het nu gaat om een gewoon dagelijks kattenwasje, een intensieve reiniging of een snelle wasbeurt in de magnetron – afhankelijk van hoeveel tijd je overhebt voor het schoonmaken van je make-upspons, zijn er verschillende opties. We stellen je 3 methoden voor.

1. Snelle, dagelijkse reiniging

Als je je make-upsponsje dagelijks na het aanbrengen van je make-up wilt schoonmaken, spoel je het gewoon uit met water en zeep. Maak het sponsje goed nat en doe er wat zeep op. Wrijf de zeep goed in en spoel het sponsje daarna weer uit met lauw water – tot het water helemaal helder is. Bij hardnekkige make-upresten moet je het sponsje mogelijk meerdere keren inzepen en uitspoelen totdat alle resten zijn verwijderd. Leg het vervolgens op een goed geventileerde plek zoals een plank of je vensterbank en leg er een absorberende microvezeldoek onder, zodat het goed kan drogen.

2. Grondige reiniging: geef bacteriën geen kans

Als je je make-upsponsje wilt reinigen en echt van alle bacteriën wilt ontdoen, kun je dit doen met hitte, of beter gezegd: kokend water. Giet eerst warm water en het reinigingsmiddel van je keuze in een kleine maar diepe kom of kop. Maak vervolgens je make-upsponsje een beetje schoon met water en doe het in de volle kom. Zeep het goed in en laat het een half uur inweken.

Kneed de beautyblender vervolgens goed. Tegelijkertijd breng je water aan de kook. Spoel het sponsje goed af onder stromend water en leg het in een hittebestendige kom of in de gootsteen. Giet er dan kokend water over. Dit doodt zelfs de laatste bacteriën. Maar pas op dat je jezelf niet verbrandt. Leg het make-upsponsje op een luchtige plek en laat het opdrogen.

3. Trendy: make-upsponsje schoonmaken in de magnetron

Heb je een magnetron? Je kunt je sponsje dan binnen een paar minuten met hitte reinigen en tegelijkertijd bacteriën en ziektekiemen verwijderen. Dat werkt als volgt: vul een magnetronbestendig bakje tot de helft met een make-upsponsreiniger of een mengsel van water en babyshampoo, make-upremover of zeep. Doe vervolgens het make-upsponsje erin. Zodra het zich vol heeft gezogen, plaats je het bakje een minuut in de magnetron op 900 watt.

Als je daarna in het bakje kijkt, zie je dat alle make-upresten in het watermengsel zijn opgelost. Spoel het sponsje vervolgens uit met schoon water en leg het schone sponsje op een goed geventileerde plek om te drogen.

Make-upsponsjes wassen in de wasmachine: kan dat?

Helaas werkt het niet om het make-upsponsje in de wasmachine te doen. Het centrifugeren heeft invloed op de vorm van het make-upsponsje en kan het beschadigen. Het is beter om onze tips op te volgen, zodat je langer plezier hebt van je make-uptool.

Make-upsponsje reinigen: maar hoe vaak?

Dagelijks, wekelijks of misschien alleen om de paar maanden? Het antwoord op de vraag hoe vaak je je make-upsponsje moet schoonmaken is makkelijk: dagelijks! Je kan het sponsje het beste meteen na het aanbrengen van je make-up uitspoelen. Dit is dan altijd de laatste stap die je niet meer vergeet. Als je je beautyblender elke dag geb ruikt, moet je deze na ongeveer drie maanden vervangen. Dan is het oppervlak zo ruw dat het niet meer goed kan blenden. Daarnaast gaat er dan steeds meer make-up in het sponsje zitten, waardoor de make-up steeds moeilijker te verwijderen is.