Met een make-upsponsje breng je foundation aan, blend je contouringproducten en breng je met lichte druk bakpoeder aan. Het sponsje komt dus zowel in contact met tal van cosmetische producten als met je huid. Dat is precies waarom je het regelmatig moet schoonmaken. Dit komt omdat het sponsje make-up, water en huidschilfers goed absorbeert en zo een ideale voedingsbodem vormt voor bacteriën.
Als je tijdens de volgende sessie weer nieuwe make-up aanbrengt met het sponsje, duw je bacteriën en vuil direct in je gezicht – dit kan snel leiden tot ontstekingen en puistjes.
Of het nu gaat om een gewoon dagelijks kattenwasje, een intensieve reiniging of een snelle wasbeurt in de magnetron – afhankelijk van hoeveel tijd je overhebt voor het schoonmaken van je make-upspons, zijn er verschillende opties. We stellen je 3 methoden voor.
Als je je make-upsponsje dagelijks na het aanbrengen van je make-up wilt schoonmaken, spoel je het gewoon uit met water en zeep. Maak het sponsje goed nat en doe er wat zeep op. Wrijf de zeep goed in en spoel het sponsje daarna weer uit met lauw water – tot het water helemaal helder is. Bij hardnekkige make-upresten moet je het sponsje mogelijk meerdere keren inzepen en uitspoelen totdat alle resten zijn verwijderd. Leg het vervolgens op een goed geventileerde plek zoals een plank of je vensterbank en leg er een absorberende microvezeldoek onder, zodat het goed kan drogen.
Als je je make-upsponsje wilt reinigen en echt van alle bacteriën wilt ontdoen, kun je dit doen met hitte, of beter gezegd: kokend water. Giet eerst warm water en het reinigingsmiddel van je keuze in een kleine maar diepe kom of kop. Maak vervolgens je make-upsponsje een beetje schoon met water en doe het in de volle kom. Zeep het goed in en laat het een half uur inweken.
Kneed de beautyblender vervolgens goed. Tegelijkertijd breng je water aan de kook. Spoel het sponsje goed af onder stromend water en leg het in een hittebestendige kom of in de gootsteen. Giet er dan kokend water over. Dit doodt zelfs de laatste bacteriën. Maar pas op dat je jezelf niet verbrandt. Leg het make-upsponsje op een luchtige plek en laat het opdrogen.
Heb je een magnetron? Je kunt je sponsje dan binnen een paar minuten met hitte reinigen en tegelijkertijd bacteriën en ziektekiemen verwijderen. Dat werkt als volgt: vul een magnetronbestendig bakje tot de helft met een make-upsponsreiniger of een mengsel van water en babyshampoo, make-upremover of zeep. Doe vervolgens het make-upsponsje erin. Zodra het zich vol heeft gezogen, plaats je het bakje een minuut in de magnetron op 900 watt.
Als je daarna in het bakje kijkt, zie je dat alle make-upresten in het watermengsel zijn opgelost. Spoel het sponsje vervolgens uit met schoon water en leg het schone sponsje op een goed geventileerde plek om te drogen.
Helaas werkt het niet om het make-upsponsje in de wasmachine te doen. Het centrifugeren heeft invloed op de vorm van het make-upsponsje en kan het beschadigen. Het is beter om onze tips op te volgen, zodat je langer plezier hebt van je make-uptool.
Dagelijks, wekelijks of misschien alleen om de paar maanden? Het antwoord op de vraag hoe vaak je je make-upsponsje moet schoonmaken is makkelijk: dagelijks! Je kan het sponsje het beste meteen na het aanbrengen van je make-up uitspoelen. Dit is dan altijd de laatste stap die je niet meer vergeet. Als je je beautyblender elke dag geb ruikt, moet je deze na ongeveer drie maanden vervangen. Dan is het oppervlak zo ruw dat het niet meer goed kan blenden. Daarnaast gaat er dan steeds meer make-up in het sponsje zitten, waardoor de make-up steeds moeilijker te verwijderen is.