Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Zelf bruisballen maken

Doe-het-zelf-recept
Ze ruiken lekker, schuimen en geven je een moment helemaal voor jezelf: bruisballen We laten je zien je hoe je stap voor stap je eigen bruisballen maakt en welke ingrediënten je nodig hebt om ze zelf te maken. En aan het einde word je beloond met een mooie bruisbal die helemaal op jouw behoeften is afgestemd – perfect voor een heerlijke wellnessdag in je eigen badkamer.

Zelf bruisballen maken: zo werkt het

  • Om je eigen bruisballen te maken, heb je maar een paar ingrediënten nodig, zoals olie, maïzena, citroenzuur en baksoda.
  • Meng eerst de droge ingrediënten en voeg dan de vloeibare ingrediënten toe.
  • Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je je bruisballen een kleurtje geven of een etherische olie toevoegen, zodat ze aangenaam ruiken.
  • Zelfgemaakte bruisballen zijn erg leuk om cadeau te doen.

Het basisrecept om je eigen bruisballen te maken

Er zijn veel verschillende recepten om zelf bruisballen te maken. Hier laten we je een basisrecept zien dat je naar wens kunt aanpassen. Hieronder geven we tips voor het gebruik van verschillende ingrediënten.

Deze ingrediënten heb je nodig voor je bruisballen:

  • 60 gram olie of vet (zoals cacaoboter of sheabutter, kokos-, amandel-, zonnebloem-, avocado- of olijfolie)
  • 60 gram maïzena
  • 125 gram citroenzuur (in poedervorm)
  • 250 gram baksoda

Deze hulpmiddelen heb je nodig:

  • een kom om de ingrediënten te mengen
  • bak- of siliconenvormpjes voor muffins (optioneel)

Zelf bruisballen maken – zo werkt het

  1. Als je een vaste olie zoals kokosolie gebruikt, moet je deze eerst verwarmen in een pannetje op het fornuis of in een kom boven een heet waterbad, want in vloeibare vorm is deze makkelijker te verwerken.  
  2. Doe de droge ingrediënten – d.w.z. citroenzuur, baksoda en maïzena – in een kom en meng ze.
  3. Voeg langzaam de vloeibare olie toe aan de droge ingrediënten. Dit kun je het beste theelepel voor theelepel doen, want zo zorg je ervoor dat de baksoda niet meteen reageert met het citroenzuur en gaat bruisen. Je kunt de olie op die manier ook precies doseren en de consistentie beter bepalen.
  4. Voeg indien nodig een beetje olie of maïzena toe als het mengsel te droog of te nat is. Uiteindelijk moet het mengsel aanvoelen als nat zand.
  5. Maak van het zandachtige mengsel met je handen ballen of druk het stevig aan in de bak- of siliconenvormpjes die je hebt uitgekozen.
  6. Leg de bruisballen vier tot vijf uur in de koelkast en bewaar ze daarna op een droge plek bij kamertemperatuur. Na één of twee dagen zijn de bruisballen goed droog en kan het genieten in bad beginnen! 

Ingrediënten: hoe je je zelfgemaakte bruisballen een extra kick kan geven

Het mooie van zelfgemaakte bruisballen is: je kunt je heel creatief uitleven. Bedenk gewoon wat je bij de bruisballen het belangrijkst vindt – het uiterlijk, het verzorgende effect of de geur. Kies dan de juiste ingrediënten. Als je nog wat inspiratie wilt opdoen, kijk dan eens naar de volgende tips die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Verwen jezelf met etherische oliën

Geuren zijn ontzettend veelzijdig. Ze halen herinneringen naar boven, zorgen voor een goed humeur of voor ontspanning. Sommige laten angsten verdwijnen, verhogen je concentratie of verbeteren je slaap. Kortom: er zijn tal van goede redenen om geuren te verwerken als je zelf bruisballen maakt. Hoe doe je dat? Met etherische oliën. Met behulp van deze oliën zullen je bruisballen een weldaad zijn voor je neus – maar ook voor lichaam en geest. Etherische oliën helpen vooral bij:

  • ontspannen: lavendel-, kamille- en melisseolie hebben een kalmerend effect en zijn daarom ideaal om na het werk even tot rust te komen.
  • verkoudheid: veel mensen vinden eucalyptus- en pepermuntolie en olie van sparrennaalden prettig bij een lichte verkoudheid.
  • regeneratie: gember-, jeneverbes- en rozemarijnolie kunnen spierpijn en spanning verminderen, bijvoorbeeld na het sporten.
  • wakker houden: bergamot-, grapefruit- en cederhoutolie hebben een revitaliserend effect.

Heb je een etherische olie gevonden die bij je past? Geweldig, voeg die dan gewoon toe aan de vloeibare olie. Dit helpt om de olie gelijkmatiger te verdelen wanneer je de vloeibare en droge ingrediënten mengt.

Tip:

Wees voorzichtig bij het kiezen van etherische oliën, want ze kunnen bij sommige mensen allergieën opwekken. Doe altijd een patchtest voordat je de olie gaat gebruiken. Verdun hiervoor de gewenste etherische olie met één tot drie druppels basisolie. Basisoliën zijn geurloze, meestal goed te verdragen plantaardige oliën zoals zonnebloem- of amandelolie. Breng dit mengsel aan op de binnenkant van je onderarm en laat het 48 uur zitten. Ziet je huid er normaal en gezond uit? Dan verdraag je de etherische olie waarschijnlijk goed en kun je hem gebruiken voor je bruisballen. Zwangere vrouwen, baby's, kleine kinderen en mensen met allergieën, aandoeningen aan de luchtwegen of huidziekten kunnen etherische oliën beter vermijden. 

Met kleuren en glitters maak je van je bruisballen echte eyecatchers

Om je bruisballen niet alleen heerlijk te laten ruiken maar ze er ook mooi uit te laten zien, kun je ze wat opfleuren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door ze een kleurtje te geven. Je kunt ook direct al bij het maken decoratieve elementen erin verwerken of deze aan het einde over de bruisballen strooien. Als je nu nog steeds geen inspiratie hebt opgedaan, maak je geen zorgen! We hebben nog wat tips voor je.

  • Voedingskleurstof: je kunt voor de kleur het beste een poeder gebruiken, want alles wat vloeibaar is kan de bruisballen laten bruisen. Wilt je het echt bont maken? Verdeel dan je zandachtige basismengsel over verschillende kommen en meng in elk een andere kleur. Doe de verschillend gekleurde mengsels achter elkaar in een vormpje: op die manier krijg je hele kleurrijke bruisballen.
  • Glitters: geef met glitters een glamoureus tintje aan je bruisballen. Wist je dat er kunststofvrije, biologisch afbreekbare glitters bestaan? Ze glinsteren net zo mooi als de gebruikelijke producten en zijn nog goed voor het milieu ook, omdat je ze gewoon met het badwater kunt wegspoelen.
  • Bloemen: of het nu gaat om lavendel, rozenblaadjes of goudsbloemen, gedroogde bloemen geven je bruisballen een romantische, natuurlijke look.
  • Kruiden en specerijen: kaneel, vanille, rozemarijn, tijm en andere kruiden en specerijen geven bruisballen een fijne geur.
  • Dennen- of sparrennaalden: als je dennen- of sparrennaalden in je bruisballen doet, kun je de geuren en rust van het bos in huis halen.
  • Citroenrasp: de rasp van een biologische citroen of sinaasappel zorgt voor een frisse, zomerse geur.

Zelfgemaakte bruisballen – het perfecte cadeau

Eigengemaakte bruisballen zijn het perfecte cadeau voor je dierbaren. Je kunt immers precies die geuren, kleuren en decoratieve elementen gebruiken die de ontvanger het lekkerst vindt. Bruisballen worden zo een heel persoonlijk cadeau. Ga dus meteen aan de slag met knutselen – de volgende verjaardag, feestdag of het volgende jubileum staat ongetwijfeld al voor de deur. En als je toch bezig bent, maak er dan gelijk nog één of twee voor jezelf! Per slot van rekening mag je jezelf af en toe ook eens goed verwennen!

Ben je dol op bruisballen maar heb je nu geen tijd om ze te maken? Gelukkig kun je ook kant-en-klare bruisballen kopen. We hebben hier een kleine selectie van onze favoriete producten voor je op een rijtje gezet.