Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Christmas Shopping | Shop nu met 15%* op ALLES & 20%* op ALLE geuren en geursets! 

Droogborstelen

SCHOONHEIDSRITUEEL VOOR HET HELE LICHAAM
Een oude traditie is weer helemaal in: droogborstelen is de nieuwe beautytrend – en natuurlijk niet zonder reden. We laten je zien wat de populaire borstelmassage echt doet en hoe je die voor je eigen welzijn kunt gebruiken. Als je het verzorgingsritueel meteen wilt uitproberen, dan hebben we hier stapsgewijze instructies voor je.
DROOGBORSTELEN: DE BELANGRIJKSTE FEITEN OP EEN RIJTJE
  • Droogborstelen houdt in dat je je huid masseert met een speciale borstel, die meestal gemaakt is van natuurlijke vezels zoals sisal.
  • De massage duurt ongeveer vijf minuten en is geschikt voor het hele lichaam: benen, armen en bovenlichaam.
  • Je kunt je huid dagelijks of 2 tot 3 keer per week droogborstelen, afhankelijk van wat je behoefte is. Het heeft vooral 's ochtends een revitaliserend effect.
  • De borstelmassage stimuleert de doorbloeding en brengt je bloedsomloop op gang. Het werkt ook als een lichaamsscrub en kan daarom een positief effect hebben op de uitstraling van je huid.

Wat is droogborstelen?

Droogborstelen is een massagetechniek die je gemakkelijk op jezelf kunt toepassen. Je masseert je hele lichaam met een speciale borstel. Draaiende bewegingen en zachte druk stimuleren je huid en hebben een aantal positieve effecten op je lichaam.

Weldadig effect: wat zijn de voordelen van droogborstelen?

Droogborstelen stimuleert en activeert. Als je draaiende bewegingen op je huid maakt, voel je al snel een lichte tinteling. Want op deze manier stimuleer je zachtjes de doorbloeding van je huid. En dat zie je ook: je huid zal een beetje rood worden. Maar maak je geen zorgen: dat is heel normaal. In principe is dit het gewenste effect van droogborstelen – je huid en je hele lichaam raken beter doorbloed. Dit brengt je hele bloedsomloop op gang. Tip: de borstelmassage kan een verwarmend effect hebben. Als je handen of voeten vaak koud zijn, kunnen een paar bewegingen met de borstel helpen om je lichaam een beetje op te warmen. Probeer het eens!

Maar droogborstelen heeft nog meer voordelen: het werkt als een peeling op je huid. Door zacht te wrijven maak je oude huidschilfers los en stimuleer je de huidvernieuwing. Vooral als je last hebt van keratosis pilaris op je bovenarmen of andere lichaamsdelen, kun je deze keratinisatie verwijderen met een borstelmassage. Als je je huid regelmatig masseert, wordt je huid heerlijk zacht.

Belangrijk: als je huid geïrriteerd reageert op droogborstelen en pijn doet, moet je een pauze inlassen en mogelijk helemaal stoppen. Over het algemeen moet je niet droogborstelen na het scheren of harsen of op wondjes, bij een zeer gevoelige huid of als je lijdt aan huidaandoeningen zoals acne en neurodermitis. 

Goed droogborstelen: instructies en tips voor gebruik

Als je de trendy borstelmassage wilt uitproberen, moet je eerst een paar vragen beantwoorden: welke borstel moet ik gebruiken? Moet ik echt mijn hele lichaam borstelen? Of hoe vaak en hoe lang moet ik masseren om het gewenste resultaat te krijgen? Om snel met je nieuwe beautyritueel te kunnen beginnen, laten we je stap voor stap zien hoe droogborstelen werkt en waar je op moet letten.

Welke borstel gebruik ik?

Je vindt talrijke borstels in de winkel waarmee je kunt droogborstelen. Je kunt in principe kiezen uit twee modellen: het meestvoorkomende model is een borstel met bandje dat je om je hand doet. Hij ligt goed in je hand en je kunt eenvoudig bepalen hoeveel druk je uitoefent. Daarnaast zijn er borstels met een lange greep. Met die borstel kom gemakkelijk bij plekken van je lichaam die je misschien niet met je handen kunt bereiken, zoals je rug. Welk model voor jou geschikt is, hangt dus af van je persoonlijke behoeften.

Als je eenmaal een bepaald model hebt gekozen, kun je kiezen uit verschillende borstelharen. De meeste borstels zijn gemaakt van natuurlijke vezels van een plantaardig materiaal zoals sisal, of van dierenhaar zoals varkenshaar. Beide soorten borstelharen zijn duurzaam en robuust, zodat ze niet meteen doorbuigen als je druk uitoefent – en dat is belangrijk voor je borstelmassage. Let bij de keuze vooral op de dikte van de haren. Die staat aangegeven op de verpakking. Als je een gevoelige huid hebt, neem dan een zachte borstel. Die is zachter voor je huid. Een wat meer kwetsbare huid zoals bij je decolleté kun je ook het beste masseren met zachte borstels. De huid op je benen is daarentegen wat steviger, zodat hardere borstels ook geschikt zijn. 

Tip: neem om te beginnen een zachte borstel en kijk hoe je huid reageert. Als rode plekken na een paar minuten verdwijnen en de geborstelde lichaamsdelen aangenaam aanvoelen, kun variëren met de dikte van de borstelharen. Verhoog de intensiteit van de massage op plekken waar dat aangenaam is en werk zo nodig met verschillende borstels. Als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan, kun je het helemaal op gevoel doen!

Hoe werkt droogborstelen? Onze stapsgewijze instructies

Is je borstel er klaar voor? Heel goed. In principe geldt: gebruik de borstel op een droge huid en waar je maar wilt. Het is belangrijk dat je de borstel met een beetje druk over je lichaam beweegt met ronddraaiende bewegingen van beneden naar boven en van buiten naar binnen. Onthoud als eenvoudige vuistregel: beweeg de borstel in de richting van je hartstreek. We zullen je nu stap voor stap een techniek voor het hele lichaam laten zien. Laten we beginnen!

  1. Begin bij je voeten. Of je met je rechter- of linkervoet begint, is aan jou. Ga een paar keer met de borstel over de bovenkant van je voeten. Werk van de buitenkant naar de binnenkant van je voeten.
  2. Ga door met je benen. Begin met ronddraaiende bewegingen bij de enkel en beweeg de borstel over je onderbeen en knie omhoog naar je dij en billen. Vervolgens doe je de binnenkant van je been.
  3. Herhaal de massage aan de andere kant. Als je bent begonnen met je rechtervoet, ga dan verder met je linkervoet en linkerbeen, of andersom.
  4. Borstel nu je handen. Als je met je rechtervoet bent begonnen, is het nu de beurt aan je rechterhand. Ook hier maak je ronddraaiende bewegingen met de borstel van de buitenkant naar de binnenkant van je handen.
  5. Ga verder met je armen. Masseer eerst je onderarm en werk dan omhoog naar je elleboog en schouder. Richt dan je aandacht op de binnenkant van je armen. Je kunt vervolgens ook je oksel heel voorzichtig borstelen.
  6. Herhaal de massage aan de andere kant. Als je bent begonnen met je rechterhand, ga dan verder met je linkerhand en linkerarm, of andersom.
  7. Borstel nu je rug. Daarvoor begin je bij je heupen en beweeg je de borstel langzaam omhoog naar je schouders. Begin ook hier met de zijde die je het eerst hebt gekozen voor je benen en armen.
  8. Beëindig je massage op je buik en borst. Daar borstel je eerst langs je darm, met de klok mee. Dus je begint aan de rechterkant van je onderbuik, gaat omhoog naar je ribben en beweegt ronddraaiend vanaf daar horizontaal naar links en dan weer naar beneden. Daarna doe je je borst. Hier ga je met de borstel langzaam van buiten naar binnen.
  9. Neem nu een lauwwarme douche. Hiermee spoel je de dode huidcellen af en heb je ook wat tijd om te genieten van het aangename gevoel op je huid. 

Verzorgingstip:
Je huid neemt voedingsstoffen bijzonder goed op na het droogborstelen. Dit komt omdat je huid nu goed doorbloed is. Met een verzorgende lichaamsolie voelt je huid ontzettend zacht aan. Probeer het eens!

Hoe lang en hoe vaak moet ik droogborstelen?

Voor droogborstelen moet je ongeveer vijf minuten de tijd nemen. Dat is voldoende tijd om je benen, armen en bovenlichaam te borstelen. Het kan echter moeilijk zijn om een inschatting van de tijd te maken, vooral als je niet veel ervaring hebt. Dus onthoud dit: beweeg de borstel niet meer dan 2 tot 3 keer over dezelfde plek. Want als je te lang borstelt, belast je je huid en gaat het positieve effect van de massage verloren.

Je weet niet hoe vaak je je huid moet droogborstelen? Over het algemeen kun je je huid elke dag borstelen, bijvoorbeeld als onderdeel van je dagelijkse verzorging. Als je een gevoelige huid hebt, kun je de frequentie naar wens verlagen tot 2-3 keer per week. Een goed moment voor droogborstelen is ‘s ochtends direct na het opstaan en voor het douchen – voor een frisse start van de dag. Heb je 's ochtends geen tijd voor een massage? Kies dan voor droogborstelen als bijzonder schoonheidsritueel tijdens een dagje wellness – en laat je verwennen!