Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Nooit meer een vette hoofdhuid en droge punten

Je haar in balans
Als je haaraanzet weer snel vet wordt en je punten droog zijn en gaan opstaan, dan staan helaas badhairdays op het programma. Het is dan ook erg belangrijk om de oorzaken van deze verstoring van de balans te vinden. Vaak is deze het gevolg van een onjuiste verzorging of styling. Hier verklappen wij jou welke verzorgingsstrategie en welke shampoo je haar en hoofdhuid weer in balans brengen.
KORT EN KRACHTIG: BALANS VOOR EEN VETTE HOOFDHUID EN DROGE PUNTEN
  • De combinatie van een vette hoofdhuid en droge punten wordt gecombineerd haar genoemd.
  • Om gecombineerd haar weer in balans te brengen, kan het nuttig zijn om je hoofdhuid en de punten apart te behandelen.
  • Een vette hoofdhuid kan het gevolg zijn van verkeerde verzorgings- en stylingsrituelen, een hormonale disbalans, stress of verkeerde voeding.
  • Droge punten kunnen afhangen van je haartype of het gevolg zijn van een belastende styling of haarverf.
  • Voor het wassen van een vette hoofdhuid zijn shampoos die ontvetten, milde shampoos, droogshampoos en de 'scalp wash-methode' geschikt. 
  • Droge punten kun je met voedende verzorgingsproducten, een behoedzame omgang en met regelmatig knippen onder controle krijgen.
  • Er zijn ook speciale combiproducten waarmee je tegelijkertijd je hoofdhuid en punten kunt behandelen.

Vette hoofdhuid en droge punten: hallo gecombineerd haar

Er zijn een paar lastige haarzaken die vooral bij de styling, maar ook bij de dagelijkse verzorging een uitdaging kunnen vormen. Naast pluizig haar en fijn haar behoort ook de combinatie van een vette hoofdhuid en droge punten hiertoe. Dit lijkt een echte tegenstelling te zijn, maar is het niet: waarom bevat de hoofdhuid zoveel vet dat nodig is voor de punten? Het goede is dat je het beestje bij de naam kunt noemen: deze verstoorde balans op je hoofd heet gecombineerd haar. Al te snel na het wassen zorgt het er telkens opnieuw voor dat je geen zin meer hebt in het stylen van je haar. Hoewel een gecombineerde huid een begrip is dat velen kennen, is dat met gecombineerd haar niet het geval. De twee hebben echter veel overeenkomsten: ze hebben allebei zeer droge en zeer vette plekken. Wat bij de gecombineerde de glanzende T-zone is, komt bij gecombineerd haar overeen met de vette hoofdhuid. Wat bij de gecombineerd huid de droge plekken op de wangen zijn, komt bij gecombineerd haar overeen met de droge punten.

Het is een balanceeract om hier de juiste verzorgingsstrategieën voor te vinden: niet te veel en niet te weinig verzorgen en op de een of andere manier het juiste doen voor beide toestanden. Er is hier helaas geen uniforme oplossing voor. Voor het in balans brengen van de vette hoofdhuid en de droge punten, is het handig om de hoofdhuid en de punten gescheiden van elkaar te zien en te behandelen. De twee toestanden hebben vaak zeer verschillende oorzaken. Als je deze hebt opgespoord, kun je je verzorgings- en stylingritueel hierop aanpassen en gericht te werk gaan.

Dat zijn de oorzaken van een vette hoofdhuid

Over het algemeen is een vette haaraanzet het gevolg van overtollige talg op de hoofdhuid. Deze gaat dan van de hoofdhuid over op de haaraanzet en zorgt dat deze er plat en sliertig uitziet. Talg bestaat uit vetzuren, eiwitten en wassen. De stof heeft de taak om een beschermende laag op de hoofdhuid te vormen. Als de talgproductie is verstoord, dan wordt er ofwel te veel ofwel te weinig talg geproduceerd.

Een verhoogde talgproductie kan de volgende oorzaken hebben: 

  • Verkeerde verzorging: je verzorgt je haar te veel met de verkeerde producten. Zijn shampoo en dergelijke niet helemaal goed afgestemd op je hoofdhuid en haar en veel te rijk, dan kan dit leiden tot een vette hoofdhuid en haaraanzet. Dan stapelen zich te veel verzorgende stoffen (zoals siliconen) op de hoofdhuid op en dat ontregelt de talgproductie. 
  • Te veel hitte: ook hoge temperaturen kunnen je hoofdhuid ontregelen, doordat ze deze uitdrogen. Dat kan gebeuren door een föhn, maar ook te heet douchewater kan zorgen dat je hoofdhuid in de stress schiet. Je hoofdhuid reageert hierop door simpelweg nog meer talg te produceren om het verlies te compenseren.  
  • Te weinig of te vaak je haar wassen: als je hoofdhuid en daardoor je haaraanzet te snel vet wordt, is de eerste maatregel vaak om je haar dagelijks te wassen. Dat werkt echter contraproductief voor de talgproductie. Als je te vaak shampoo aanbrengt, kan de natuurlijke beschermende laag van je hoofdhuid en de talgproductie uit balans raken. Het is net zo contraproductief om je haar te weinig te wassen. Zo zet zich steeds meer talg af op de haaraanzet en die mengt zich ook nog eens met vuil en zweet.  
  • Hormonen: ook bijzondere hormoonhuishoudingen zoals tijdens een zwangerschap kunnen de talgproductie op volle toeren laten draaien.
  • Stress: als je veel stress hebt ga je misschien ook wat meer met je handen door je haar. Dat kan nadelig uitwerken op de haaraanzet: als je door je haar gaat, kan dit het milieu op je hoofdhuid verstoren, want op je handen bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Aan de andere kant verdeel je elke keer dat je dit doet met je handen nog meer talg over de haaraanzet.
  • Verkeerde voeding: staan bij jou te veel verwerkte levensmiddelen en te veel suiker en alcohol op het menu, dan kun je dat ook terugzien aan je haar. Net als je gezichtshuid, kan ook je hoofdhuid last hebben van een gebrek aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren, en uit balans raken.
  • Genen: soms wordt je hoofdhuid en haaraanzet gewoon weer snel vet vanwege erfelijke aanleg.

Verzorgingsstrategieën voor een vette hoofdhuid

Het maakt niet uit of de redenen voor een vette hoofdhuid plotseling zijn ontstaan of meer chronisch van aard zijn: je hoeft geen sliertige haaraanzet te hebben. Met de juiste kennis kun je gericht inspelen op de oorzaak ervan.

De volgende dingen kunnen je talgproductie weer in goede banen leiden:

  • Ontdek het ideale wasritueel: hiermee wordt bedoeld hoe vaak je je haar wast. Als je je haar op dit moment elke dag wast, moet je proberen om dat wat minder vaak te doen. Ben je eerder iemand 'waarbij één keer wassen per week volstaat', dan moet je het aantal keer per week opvoeren.
  • Slim wassen: shampoo speelt een sleutelrol als het gaat om het verminderen van een vette haaraanzet. Over het algemeen moet shampoo je haar goed ontvetten en niet te intensief verzorgen. Hoe de perfecte shampoo eruit moet zien, kun je hieronder lezen.
  • Draag je haar minder vaak los: als je je haar samenbindt, dan rust het stevig op je hoofd en dan glijden er geen losse haren over je hoofdhuid heen en weer. Precies dit glijden verdeelt het vet in je haar. Vlechten en dergelijke hebben nog een ander voordeel: je zit niet constant aan je haar, zodat je niet met je handen je haaraanzet extra vet maakt.
  • Was je haar in de ochtend: 's nachts verdeelt het vet zich door wrijving tegen het kussen sneller in je haar. Als je tijdens het douchen 's ochtends je haar wast, dan bouw je dus als het ware een kleine buffer op tegen het vet worden van je haar.

Heb je er last van dat je haar vanwege een hormonale disbalans, ongezonde voeding of stress snel vet wordt, dan moet je eerst de hoofdoorzaken aanpakken. Alle bovengenoemde tips zouden dan pas de tweede stap zijn om van een sliertige haaraanzet af te komen.

Dit zijn de oorzaken van droge punten

Ook al lijkt de talgproductie op je hoofd in orde, dan nog kunnen de punten droog zijn. Ze bevatten dan minder stabiliserende keratine en de schubbenlaag is vaak opgeruwd. Je haar ziet er dan dof uit, is gedehydrateerd en er kunnen gespleten haarpunten ontstaan. Droge punten kunnen het gevolg zijn van je haartype , maar de reden kan ook te maken hebben met verkeerde styling- en verzorgingsrituelen. 

Hier is een beknopt overzicht van welke factoren droge punten kunnen stimuleren:

  • Krullen: heb je van nature krullen, kroeshaar of heb je gepermanent haar , dan ben je bekend met droge of kroezelige punten. De speciale structuur van krullend haar bemoeilijkt de toevoer van talg en voedingsstoffen naar de punten.
  • De afstand: de punten zijn het verst van de talgklieren op je hoofdhuid verwijderd. Hoe langer je haar, hoe minder vaak de talg en voedingsstoffen van je hoofdhuid je haarpunten bereiken. 
  • Leeftijd: de haarpunten zijn het oudste deel van je haar. Ze hebben al ongekend veel keer borstelen, talloze stylings en misschien zelfs strandvakanties meegemaakt. Hierdoor zijn ze na verloop van tijd uitgedroogd en belast.
  • Kleuringen en dergelijke: of het nu gaat om balayage, highlights of blondering, als je jouw haar regelmatig verft, dan hebben je haarpunten het het zwaarst te verduren. In tegenstelling tot de nieuwe delen van je haar bij de aanzet, zijn ze al vaker in contact gekomen met chemische stoffen. Elke verfbeurt kan de punten verder uitputten en uitdrogen.
  • Hittestyling: een stijltang, krultang en ook een föhn kunnen hoge temperaturen bereiken die je haar bij regelmatig gebruik heel erg kunnen belasten. Juist wanneer je dagelijks een stijltang gebruikt, kan dit de punten op den duur uitdrogen.
  • Verkeerde productkeuze: sommige haartypen hebben behoefte aan zeer voedende verzorgingsproducten – onvoldoende verzorgde lengtes en punten kunnen uitdrogen. Ook het regelmatige gebruik van stylingproducten met alcohol kan de punten uitdrogen.

Eerste hulp bij droge punten

Wat jouw punten nu nodig hebben, staat in schril contrast met wat je haaraanzet nodig heeft: voedende texturen en extra bescherming tegen hitte en dergelijke. Hoe je droge punten ondanks een vette hoofdhuid en haaraanzet in topvorm brengt, verklappen we je met de volgende tips:

  • Verzorging afstemmen: alleen wanneer jouw verzorging perfect is afgestemd op je haar, is het eindresultaat tot in de puntjes verzorgd. Bij fijn haar mag de verzorging niet te vet en rijk zijn en bij kroezend haar juist weer niet te licht. Heb je last van de combinatie van een vette hoofdhuid en droge punten, dan moet je je kapper eens om raad vragen om te achterhalen welke bestanddelen jouw haar echt nodig hebben.
  • Voeden: de verzorging van de lengtes en punten moet rijker zijn dan wat jouw shampoo biedt. Een goed uitgangspunt: breng telkens na het haren wassen een conditioner aan en eventueel ook een beschermende leave-in of een fluid voor haarpunten. Een kuur moet je uitgedroogde punten wekelijks voorzien van voedingsstoffen. Belangrijk: al deze rijke verzorgingsproducten mogen niet met je haaraanzet in aanraking komen.
  • Vermijd hitte: dat geldt voor water, stylingtools en zonnige vakanties – probeer premium stylingtools te gebruiken en bescherm, wanneer je de mogelijk hebt, je haar tegen hitte. 
  • Verf slimmer: helemaal geen kleuringen of blonde highlights zou natuurlijk het beste zijn voor je haarpunten, maar dat hoeft echter niet. Je kunt misschien de afstand tussen twee verfbeurten vergroten of slechts bij een op de twee highlights nog een kleurspoeling nemen. Ook belangrijk: breng de kleur alleen daar aan waar die nodig is. Bij het verven van de haaraanzet moet je de kleur dus niet tot in de lengtes aanbrengen, want die hebben de afgelopen keer al een verfbeurt gehad.
  • Glossing: de verzorgende treatment kan de schubbenlaag van je haar glad maken, je haar hydrateren en van waardevolle oliën voorzien. Een glossing kan ook zorgen dat je haar weer gaat glanzen. Bij een vette haaraanzet moet je de glossing natuurlijk ook alleen aanbrengen op de punten.
  • Milde styling: gebruik stylingproducten zonder alcohol en let op verzorgende texturen. Er zijn namelijk steeds meer schuimverstevigers en dergelijke die naast styling ook enkele andere voordelen voor de verzorging van je haar bieden.
  • Knippen: de punten kunnen zoals hierboven aangegeven ook gewoon 'oud' zijn. Ze zijn op een gegeven moment niet mooi meer en moeilijk in het gareel te houden. Net als het knippen van je nagels zou dus het knippen van je haarpuntjes ook onderdeel moeten uitmaken van je beautyritueel. Door een knipbeurt zien de punten er weer dikker en gezonder uit, en dus gewoon verzorgder. Doe dit elke zeven tot acht weken.

De kuur: de juiste shampoo bij een vette hoofdhuid en droge punten

Het kan best een uitdaging zijn om een shampoo te vinden die de vette hoofdhuid en de droge punten in balans brengt. Als de shampoo te veel verzorging biedt, plakt je haar al snel weer dun en sluik op je hoofd. Juist shampoos die siliconen of oliën bevatten, maken een haaraanzet die snel vet wordt nog zwaarder. Het is handiger om een goed reinigende shampoo te gebruiken. Behandel de haaraanzet dan apart tijdens het wassen en bescherm deze zeer goed. 

Stel je maar voor dat je haaraanzet de T-zone van je haar is en splits je haar voor het wassen op in de haaraanzet en punten: breng voor het aanbrengen van shampoo haarolie of een haarmasker in de droge punten aan. Ga daarna verder met alleen de haaraanzet en gebruik hierbij een goed ontvettende, siliconenvrije shampoo. Zo zijn de punten beschermd tegen de shampoo en heeft het uitspoelen ook geen negatief effect. Bij zeer lang haar kun je ook gaan voor de 'scalp wash-methode'. Je kunt hierbij de lengtes boven je hoofd samenbinden tot een losjes vallend knotje. Als je eronder voldoende ruimte hebt, kun je met deze methode alleen de haaraanzet wassen.

Lukt het je niet zo goed om je haar in twee afzonderlijke delen te wassen, dan kunnen ook milde shampoos een goed alternatief vormen. Ze verzorgen je haaraanzet niet te intensief en drogen de punten ook niet uit. Ook een biologische shampoo kan uitkomst bieden. Hier zit meestal maar een beperkt aantal bestanddelen in.

Er zijn natuurlijk ook combiproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor gecombineerd haar met een vette hoofdhuid en droge punten. Je moet gewoon even zelf testen of deze shampoos iets voor je zijn. Dat hangt helemaal af van je haar en je favoriete manier van wassen. Zoals altijd geldt: probeer het uit. 

Je kunt als alternatief ook nog het allroundtalent droogshampoo  kiezen. Hiermee kun je de volgende wasbeurt met maximaal twee dagen uitstellen. Dat geeft jouw hoofdhuid de tijd om de natuurlijke talgproductie weer in balans te brengen. Je kunt de droogshampoo bovendien gericht op je haaraanzet sprayen of vernevelen zonder dat er iets op de punten terechtkomt. De deeltjes ervan absorberen overtollige talg gewoon en zorgen zo dat de haaraanzet niet meer glanst. Het mooie is: je kunt droogshampoo voor alle haarkleuren kopen, zodat deze echt onzichtbaar in de haaraanzet kan opgaan.