Er zijn een paar lastige haarzaken die vooral bij de styling, maar ook bij de dagelijkse verzorging een uitdaging kunnen vormen. Naast pluizig haar en fijn haar behoort ook de combinatie van een vette hoofdhuid en droge punten hiertoe. Dit lijkt een echte tegenstelling te zijn, maar is het niet: waarom bevat de hoofdhuid zoveel vet dat nodig is voor de punten? Het goede is dat je het beestje bij de naam kunt noemen: deze verstoorde balans op je hoofd heet gecombineerd haar. Al te snel na het wassen zorgt het er telkens opnieuw voor dat je geen zin meer hebt in het stylen van je haar. Hoewel een gecombineerde huid een begrip is dat velen kennen, is dat met gecombineerd haar niet het geval. De twee hebben echter veel overeenkomsten: ze hebben allebei zeer droge en zeer vette plekken. Wat bij de gecombineerde de glanzende T-zone is, komt bij gecombineerd haar overeen met de vette hoofdhuid. Wat bij de gecombineerd huid de droge plekken op de wangen zijn, komt bij gecombineerd haar overeen met de droge punten.
Het is een balanceeract om hier de juiste verzorgingsstrategieën voor te vinden: niet te veel en niet te weinig verzorgen en op de een of andere manier het juiste doen voor beide toestanden. Er is hier helaas geen uniforme oplossing voor. Voor het in balans brengen van de vette hoofdhuid en de droge punten, is het handig om de hoofdhuid en de punten gescheiden van elkaar te zien en te behandelen. De twee toestanden hebben vaak zeer verschillende oorzaken. Als je deze hebt opgespoord, kun je je verzorgings- en stylingritueel hierop aanpassen en gericht te werk gaan.
Over het algemeen is een vette haaraanzet het gevolg van overtollige talg op de hoofdhuid. Deze gaat dan van de hoofdhuid over op de haaraanzet en zorgt dat deze er plat en sliertig uitziet. Talg bestaat uit vetzuren, eiwitten en wassen. De stof heeft de taak om een beschermende laag op de hoofdhuid te vormen. Als de talgproductie is verstoord, dan wordt er ofwel te veel ofwel te weinig talg geproduceerd.
Een verhoogde talgproductie kan de volgende oorzaken hebben:
Het maakt niet uit of de redenen voor een vette hoofdhuid plotseling zijn ontstaan of meer chronisch van aard zijn: je hoeft geen sliertige haaraanzet te hebben. Met de juiste kennis kun je gericht inspelen op de oorzaak ervan.
De volgende dingen kunnen je talgproductie weer in goede banen leiden:
Heb je er last van dat je haar vanwege een hormonale disbalans, ongezonde voeding of stress snel vet wordt, dan moet je eerst de hoofdoorzaken aanpakken. Alle bovengenoemde tips zouden dan pas de tweede stap zijn om van een sliertige haaraanzet af te komen.
Ook al lijkt de talgproductie op je hoofd in orde, dan nog kunnen de punten droog zijn. Ze bevatten dan minder stabiliserende keratine en de schubbenlaag is vaak opgeruwd. Je haar ziet er dan dof uit, is gedehydrateerd en er kunnen gespleten haarpunten ontstaan. Droge punten kunnen het gevolg zijn van je haartype , maar de reden kan ook te maken hebben met verkeerde styling- en verzorgingsrituelen.
Hier is een beknopt overzicht van welke factoren droge punten kunnen stimuleren:
Wat jouw punten nu nodig hebben, staat in schril contrast met wat je haaraanzet nodig heeft: voedende texturen en extra bescherming tegen hitte en dergelijke. Hoe je droge punten ondanks een vette hoofdhuid en haaraanzet in topvorm brengt, verklappen we je met de volgende tips:
Het kan best een uitdaging zijn om een shampoo te vinden die de vette hoofdhuid en de droge punten in balans brengt. Als de shampoo te veel verzorging biedt, plakt je haar al snel weer dun en sluik op je hoofd. Juist shampoos die siliconen of oliën bevatten, maken een haaraanzet die snel vet wordt nog zwaarder. Het is handiger om een goed reinigende shampoo te gebruiken. Behandel de haaraanzet dan apart tijdens het wassen en bescherm deze zeer goed.
Stel je maar voor dat je haaraanzet de T-zone van je haar is en splits je haar voor het wassen op in de haaraanzet en punten: breng voor het aanbrengen van shampoo haarolie of een haarmasker in de droge punten aan. Ga daarna verder met alleen de haaraanzet en gebruik hierbij een goed ontvettende, siliconenvrije shampoo. Zo zijn de punten beschermd tegen de shampoo en heeft het uitspoelen ook geen negatief effect. Bij zeer lang haar kun je ook gaan voor de 'scalp wash-methode'. Je kunt hierbij de lengtes boven je hoofd samenbinden tot een losjes vallend knotje. Als je eronder voldoende ruimte hebt, kun je met deze methode alleen de haaraanzet wassen.
Lukt het je niet zo goed om je haar in twee afzonderlijke delen te wassen, dan kunnen ook milde shampoos een goed alternatief vormen. Ze verzorgen je haaraanzet niet te intensief en drogen de punten ook niet uit. Ook een biologische shampoo kan uitkomst bieden. Hier zit meestal maar een beperkt aantal bestanddelen in.
Er zijn natuurlijk ook combiproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor gecombineerd haar met een vette hoofdhuid en droge punten. Je moet gewoon even zelf testen of deze shampoos iets voor je zijn. Dat hangt helemaal af van je haar en je favoriete manier van wassen. Zoals altijd geldt: probeer het uit.
Je kunt als alternatief ook nog het allroundtalent droogshampoo kiezen. Hiermee kun je de volgende wasbeurt met maximaal twee dagen uitstellen. Dat geeft jouw hoofdhuid de tijd om de natuurlijke talgproductie weer in balans te brengen. Je kunt de droogshampoo bovendien gericht op je haaraanzet sprayen of vernevelen zonder dat er iets op de punten terechtkomt. De deeltjes ervan absorberen overtollige talg gewoon en zorgen zo dat de haaraanzet niet meer glanst. Het mooie is: je kunt droogshampoo voor alle haarkleuren kopen, zodat deze echt onzichtbaar in de haaraanzet kan opgaan.