Wie lang haar heeft, is bekend met het probleem: de gewenste lengte is nog maar net bereikt of de haarpunten splijten zich. Als je last hebt van gespleten haarpunten, zijn niet alleen de haarpunten aangetast. Vaak glanst je haar minder en ziet het er stroachtig, warrig en gebroken uit. Weet je niet zeker of jouw haar echt last heeft van gespleten haarpunten? Neem dan een dunne haarlok en draai deze rond. Steken er aan de zijkant kortere haren uit en zie je punten die op een of meer plekken gespleten zijn, dan heb je gespleten haarpunten.
Gespleten haarpunten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van wrijving, hitte of chemische behandelingen zoals het verven of blonderen van je haar. Wrijving ontstaat als je haarpunten op je schouders rusten, tegen je rug aan stoten of op je hoofdkussen worden bewogen. Bij föhnen, stylen of een bezoek aan de sauna kan sprake zijn van schadelijke hitte die gespleten haarpunten in de hand kan werken. Ook sommige chemische producten zoals haarverf kunnen je haar uitdrogen en zo gespleten haarpunten en haarbreuk bevorderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als ze veel waterstofperoxide bevatten. Als je last hebt van gespleten haarpunten, dan ligt de gevreesde haarbreuk ook al op de loer. Je kunt haarbreuk herkennen aan kleine witte stipjes bij de haarpunten of de lengtes van je haar. Op deze plek breekt je haar bij het minste of geringste af. Gespleten haarpunten en haarbreuk zijn niet gelijk aan elkaar, maar hebben dezelfde oorzaken.
Gespleten haarpunten zijn vanaf een bepaalde haarlengte heel normaal en kun je bijna niet voorkomen. Belangrijk: verzorg beschadigd haar consequent – zo voorkom je nog meer gespleten haarpunten. Na elke keer wassen moet je een conditioner gebruiken. Zo sluit je de schubbenlaag die tijdens het wassen open is gaan staan. Gun jezelf verder één keer per week een klein beautymomentje en laat een rijke haarkuur goed inwerken. Als je houdt van natuurlijke oplossingen, kun je als alternatief wat kokosolie op de punten doen. Dat kan je haar sterker maken en tegen invloeden van buitenaf beschermen. Om je nog zo lang mogelijk te laten genieten van je droomhaar, verklappen we je hier de beste methoden om gespleten haarpunten en haarbreuk tegen te gaan.
De beste methode om gespleten haarpunten te voorkomen? Regelmatig knippen! Ook als je al last hebt van gespleten haarpunten geldt: breng eens een bezoekje aan je haarstylist(e). Zodra je haarpunten gespleten zijn, kan het haar steeds verder inscheuren.
Veel kappers bieden voor het verwijderen en voorkomen van gespleten haarpunten een speciale knipbeurt om even de puntjes bij te werken aan. Ze gebruiken hiervoor een speciale 'split ends trimmer' of een speciale trimtechniek zoals hair dusting. Hier lees je wat dit precies inhoudt en hoe je als alternatief gespleten haarpunten zelf kunt verwijderen.
Bij hair dusting verdeelt de kapper het haar in lokken die bij de haaraanzet tussen twee vingers glad worden getrokken. Breekbaar haar en haar met gespleten punten steken daardoor uit. De kapper houdt de schaar daarna zo vast dat deze vlak op de lok ligt.
Terwijl de hand langzaam door het strak getrokken haar naar onderen glijdt, verwijdert de schaar de uitstekende, gespleten haarpunten. De methode is wel wat arbeidsintensief, maar het resultaat mag gezien worden: glanzend haar zonder uitstekende punten! Met een beetje oefening en bij voldoende tijd kun je deze knipbeurt om de puntjes bij te werken ook zelf uitvoeren. We leggen je stap voor stap uit hoe dat in zijn werk gaat.
Heb je er nog niet veel vertrouwen in om zelf met een scherpe schaar in je haar te knippen? Dan kan de haarpuntentrimmer of 'split ender' uitkomst bieden! Dit apparaat is verkrijgbaar in twee verschillende varianten: met de ene kun je uitsluitend gespleten punten verwijderen. De andere variant betreft opzetstukken die je op een elektrisch scheerapparaat of trimmer bevestigt. In beide gevallen klem je de lokken bovenin het apparaat vast en trek je deze daarna langzaam en gelijkmatig naar onderen. De haarpuntentrimmer verwijdert de dode haarpunten en vangt deze ook meteen op – heel handig!
Helaas kun je gespleten haarpunten niet meer lijmen. Speciale haarserums tegen gespleten haarpunten kunnen deze punten wel zo ommantelen dat de gespleten haarpunten niet meer waarneembaar zijn voor het menselijke oog. Het haar ziet er glanzend en gezond uit. Op lange termijn maakt het serum de gespleten haarpunten glad en zorgt het dat ze niet verder inscheuren. Onze tip is dan ook: verzorg droge, broze haarvezels intensief en hydrateer ze regelmatig. Met de juiste verzorging maak je jouw haar sterker en elastischer. Als je elke zes tot acht weken even de puntjes laat bijwerken kun je dag zeggen tegen gespleten haarpunten en haarbreuk.