Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Christmas Shopping | Shop nu met 15%* op ALLES & 20%* op ALLE geuren en geursets! 

Gespleten haarpunten verwijderen en voorkomen

Zeg dag tegen dode punten!
Een haarlok tussen je vingers nemen en alle uitstekende punten met een knutselschaar eraf knippen: dat was de methode waarop we vroeger tijdens saaie schooluren gespleten haarpunten verwijderden. Het is maar goed dat er nu betere methoden zijn om vervelende gespleten haarpunten te verwijderen en preventief nieuwe tegen te gaan. Van de juiste verzorging en 'hair dusting' tot aan het zelf afknippen van gespleten haarpunten: wij verklappen je hoe je jouw haar verlost van gespleten punten.
KORT EN KRACHTIG: ZO KUN JE GESPLETEN HAARPUNTEN VERWIJDEREN EN VOORKOMEN
  • Met een speciale kappersschaar voor gespleten haarpunten kun je zelf of kan je kapper gespleten haarpunten verwijderen en voorkomen dat je haar verder splijt.
  • De juiste verzorging en andere gewoontes kunnen gespleten haarpunten preventief te lijf gaan.
  • Vermijd erge hitte en gebruik producten zoals hittebescherming, conditioner en haarkuren om je haar te beschermen tegen uitdrogen en invloeden van buitenaf.
  • Gebruik zachte haarelastiekjes, slaap op een zijden of satijnen kussen en gebruik handdoeken van microvezels om wrijving te verminderen.

Wat zijn gespleten haarpunten en hoe ontstaan ze?

Wie lang haar heeft, is bekend met het probleem: de gewenste lengte is nog maar net bereikt of de haarpunten splijten zich. Als je last hebt van gespleten haarpunten, zijn niet alleen de haarpunten aangetast. Vaak glanst je haar minder en ziet het er stroachtig, warrig en gebroken uit. Weet je niet zeker of jouw haar echt last heeft van gespleten haarpunten? Neem dan een dunne haarlok en draai deze rond. Steken er aan de zijkant kortere haren uit en zie je punten die op een of meer plekken gespleten zijn, dan heb je gespleten haarpunten.

Gespleten haarpunten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van wrijving, hitte of chemische behandelingen zoals het verven of blonderen van je haar. Wrijving ontstaat als je haarpunten op je schouders rusten, tegen je rug aan stoten of op je hoofdkussen worden bewogen. Bij föhnen, stylen of een bezoek aan de sauna kan sprake zijn van schadelijke hitte die gespleten haarpunten in de hand kan werken. Ook sommige chemische producten zoals haarverf kunnen je haar uitdrogen en zo gespleten haarpunten en haarbreuk bevorderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als ze veel waterstofperoxide bevatten. Als je last hebt van gespleten haarpunten, dan ligt de gevreesde haarbreuk ook al op de loer. Je kunt haarbreuk herkennen aan kleine witte stipjes bij de haarpunten of de lengtes van je haar. Op deze plek breekt je haar bij het minste of geringste af. Gespleten haarpunten en haarbreuk zijn niet gelijk aan elkaar, maar hebben dezelfde oorzaken.

Gespleten haarpunten voorkomen: hier moet je op letten

Gespleten haarpunten zijn vanaf een bepaalde haarlengte heel normaal en kun je bijna niet voorkomen. Belangrijk: verzorg beschadigd haar consequent – zo voorkom je nog meer gespleten haarpunten. Na elke keer wassen moet je een conditioner gebruiken. Zo sluit je de schubbenlaag die tijdens het wassen open is gaan staan. Gun jezelf verder één keer per week een klein beautymomentje en laat een rijke haarkuur goed inwerken. Als je houdt van natuurlijke oplossingen, kun je als alternatief wat kokosolie op de punten doen. Dat kan je haar sterker maken en tegen invloeden van buitenaf beschermen. Om je nog zo lang mogelijk te laten genieten van je droomhaar, verklappen we je hier de beste methoden om gespleten haarpunten en haarbreuk tegen te gaan.

De beste tips tegen gespleten haarpunten

  • Vermijd erge hitte: föhn je haar alleen op de laagste temperatuur droog – het drogen aan de lucht kan je haar onder bepaalde omstandigheden nog meer schade toebrengen, omdat het gaat uitzetten en daardoor makkelijker kan breken. Gebruik alleen bij speciale gelegenheden een stijl- en krultang. Zet de temperatuur op maximaal 170 graden, want meer kan haar dat al belast is niet hebben. Spray voor het föhnen en de hittestyling hittebescherming op. Voor je haar werkt dit net als een beschermende mantel.
  • Verminder wrijving: draag je haar overdag vaker opgestoken of in een vlecht. Je kunt hiervoor het beste zachte haarelastiekjes of scrunchies gebruiken. Laat een wollen sjaal links liggen. Een zijden sjaal houdt je hals ook warm en wrijft niet zo sterk tegen je haar. Gebruik om dezelfde reden 's nachts een hoofdkussen met een zo glad mogelijke kussensloop. Voor het slapengaan kun je je haar ook in een losse vlecht dragen. Gebruik anders een haartulband van zijde of satijn. Wrijf je haar nooit na het wassen met een handdoek droog en kam het ook niet uit zolang het nog nat is. De reden? Vochtig haar is zeer gevoelig. Over het algemeen is het raadzaam om handdoeken van zachte microvezels voor je haar te gebruiken.
  • Verzorg je haar: was je haar niet vaker dan nodig. Hoe vaak je je haar moet wassen, hangt af van je haartype. Fijn, steil haar ziet er sneller vet uit dan dik haar met krullen. Doorgaans volstaat een keer per twee tot drie dagen. Was je niet elke dag je haar? Zorg dan dat je hoofdhuid beschikt over voldoende olie die je haar verzorgt en hydrateert. Gebruik na elke wasbeurt een conditioner voor lang haar en daarnaast een premium olie of fluid. Masseer een keer per week een speciale haarkuur voor gespleten haarpunten in je haar. Ga zuinig om met stylingproducten die je haar kunnen uitdrogen. Hieronder vallen ook droogshampoo en haarspray voor een zeer sterke hold.
  • Gespleten haarpunten wegknippen: gun jezelf regelmatig een speciale knipbeurt bij de kapper om je gespleten haarpunten te laten verwijderen. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de lengte. Met een speciale trimmer kunnen kappers gespleten haarpunten blijvend verwijderen. Als alternatief kun je aan de hand van onze handleiding ook zelf de gespleten haarpunten afknippen.
  • Let op je voeding: je voeding is van invloed op of je haar er gezond uitziet. Zorg dat je voldoende drinkt en uitgebalanceerd en vitaminerijk eet. Als je haar constant dof, droog en stroachtig is, kan dit wijzen op een gebrek aan voedingsstoffen. In dit geval kun je het beste je huisarts raadplegen voor gezondheidsadvies.

Gespleten haarpunten verwijderen: zo werkt het

De beste methode om gespleten haarpunten te voorkomen? Regelmatig knippen! Ook als je al last hebt van gespleten haarpunten geldt: breng eens een bezoekje aan je haarstylist(e). Zodra je haarpunten gespleten zijn, kan het haar steeds verder inscheuren.

Veel kappers bieden voor het verwijderen en voorkomen van gespleten haarpunten een speciale knipbeurt om even de puntjes bij te werken aan. Ze gebruiken hiervoor een speciale 'split ends trimmer' of een speciale trimtechniek zoals hair dusting. Hier lees je wat dit precies inhoudt en hoe je als alternatief gespleten haarpunten zelf kunt verwijderen.

Hair dusting: gespleten haarpunten blijvend verwijderen

Bij hair dusting verdeelt de kapper het haar in lokken die bij de haaraanzet tussen twee vingers glad worden getrokken. Breekbaar haar en haar met gespleten punten steken daardoor uit. De kapper houdt de schaar daarna zo vast dat deze vlak op de lok ligt.

Terwijl de hand langzaam door het strak getrokken haar naar onderen glijdt, verwijdert de schaar de uitstekende, gespleten haarpunten. De methode is wel wat arbeidsintensief, maar het resultaat mag gezien worden: glanzend haar zonder uitstekende punten! Met een beetje oefening en bij voldoende tijd kun je deze knipbeurt om de puntjes bij te werken ook zelf uitvoeren. We leggen je stap voor stap uit hoe dat in zijn werk gaat.

Gespleten haarpunten verwijderen: dit heb je nodig

  • Kappersschaar
  • Kapmantel
  • Toupeerkam
  • Haarclips of -elastiekjes

Zelf gespleten haarpunten verwijderen: handleiding voor het zelf trimmen

  1. De keuze van de juiste schaar: gebruik in elk geval een echt scherpe kappersschaar. Met een stompe schaar beschadig je de haarstructuur en kunnen er snel nieuwe gespleten haarpunten ontstaan.
  2. Steek delen op: kam je haar goed door en deel het vervolgens op in vier tot zes brede lokken. Draai ze allemaal, op een na, tot losse krullen en klem ze met haarclips aan de bovenkant van je hoofd vast. Als alternatief kun je de verschillende lokken ook vastzetten met elastiekjes.
  3. Knip de gespleten haarpunten: als je rechtshandig bent, houd je de lok nu strak gespannen tussen twee vingers van je linkerhand. Als je linkshandig bent houd je de lok vast met je rechterhand. Leg de schaar nu met de platte kant op je lokken. Als je heel langzaam met de schaar naar beneden glijdt bij de lok, open en sluit je deze en knip je de gespleten haarpunten weg.
  4. Herhaal: herhaal de beschreven techniek met de andere lokken tot je al je haar hebt verlost van dode haarpunten.

Zelf gespleten haarpunten verwijderen met de speciale trimmer

Heb je er nog niet veel vertrouwen in om zelf met een scherpe schaar in je haar te knippen? Dan kan de haarpuntentrimmer of 'split ender' uitkomst bieden! Dit apparaat is verkrijgbaar in twee verschillende varianten: met de ene kun je uitsluitend gespleten punten verwijderen. De andere variant betreft opzetstukken die je op een elektrisch scheerapparaat of trimmer bevestigt. In beide gevallen klem je de lokken bovenin het apparaat vast en trek je deze daarna langzaam en gelijkmatig naar onderen. De haarpuntentrimmer verwijdert de dode haarpunten en vangt deze ook meteen op – heel handig!

Kun je gespleten haarpunten repareren?

Helaas kun je gespleten haarpunten niet meer lijmen. Speciale haarserums tegen gespleten haarpunten kunnen deze punten wel zo ommantelen dat de gespleten haarpunten niet meer waarneembaar zijn voor het menselijke oog. Het haar ziet er glanzend en gezond uit. Op lange termijn maakt het serum de gespleten haarpunten glad en zorgt het dat ze niet verder inscheuren. Onze tip is dan ook: verzorg droge, broze haarvezels intensief en hydrateer ze regelmatig. Met de juiste verzorging maak je jouw haar sterker en elastischer. Als je elke zes tot acht weken even de puntjes laat bijwerken kun je dag zeggen tegen gespleten haarpunten en haarbreuk.