Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Christmas Shopping | Shop nu met 15%* op ALLES & 20%* op ALLE geuren en geursets! 

Je haartype bepalen

Met het FIA-systeem
We laten je stap voor stap zien hoe je jouw haartype bepaalt met de FIA-methode. Na de test weet je wat de structuur, de dikte en het volume van je haar is. Zo kun je de verzorging ervan in de toekomst perfect afstemmen op je haartype en de specifieke behoeften van je haar.

Hoe bepaal ik mijn haartype?

  • Een van de meestgebruikte methoden voor het analyseren van je haartype is het FIA-systeem. Hiermee bepaal je jouw haartype in drie stappen – eerst je haarstructuur, daarna je haardikte en vervolgens je haarvolume. Elk van deze factoren heeft meerdere subcategorieën, zodat je je eigen haartype steeds preciezer kunt beschrijven.
  • Het bepalen van je haartype helpt je om je haar en de behoeften ervan beter te begrijpen. Krullen hebben bijvoorbeeld een andere verzorging nodig dan steil haar en dik haar style je weer anders dan dun haar. Als je precies weet hoe je haar in elkaar zit, kun je de styling en verzorging hier optimaal op afstemmen.

FIA-systeem – bepaal jouw haartype in drie stappen

Het FIA-systeem is een beproefde methode om te weten te komen welk haartype je hebt. Hiermee bepaal je in drie stappen jouw haartype:

1. Haarstructuur

2. Haardichtheid

3. Haarvolume

Je kunt voor elk van deze factoren een test doen die je helpt om je haar beter te leren kennen. We laten je stap voor stap zien hoe je de afzonderlijke tests makkelijk na elkaar kunt doen. Aan het einde komt er dan een omschrijving uitrollen, zoals 3aMiii. Dat mag misschien cryptisch klinken, maar het legt jouw haartype heel nauwkeurig vast. Als laatste laten we je zien wat jouw haartype nu precies voor je betekent.

Waarop je moet letten bij de analyse van je haartype

Om je haartype te kunnen herkennen, is het het beste dat je haar ongestyled is en niet met producten is behandeld. Heb je het bijvoorbeeld van tevoren gladgemaakt of anders gestyled, dan is de structuur veranderd en geeft het resultaat een vertekend beeld. Bereid je dus zo goed mogelijk voor op de test. Was je haar eerst – zo verwijder je eventuele resten van stylingproducten en breng je je haar weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Kam je haar niet door na het wassen en laat het aan de lucht drogen. Gebruik geen leave-in producten of andere verzorgingsproducten die je haarstructuur kunnen veranderen. Is je haar helemaal droog? Dan is het moment aangebroken waarop je je haartype kunt bepalen.

Stap 1: bepaal je haarstructuur

Die haarstructuur geeft aan hoe krullend of steil je haar is. Voor een zo precies mogelijke definitie zijn er vier verschillende typen haarstructuur te onderscheiden, van steil tot sterk krullend haar. Deze bestaan dan weer uit meerdere subcategorieën waarmee je de intensiteit van je krullen kunt aangeven. Ze helpen je om jouw haarstructuur zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen. Bekijk je haar aan de hand van de volgende indeling en bepaal zo de structuur ervan.

Krullend of steil?

De structuur van je haar kan zich in de loop van je leven veranderen. Dat komt bijvoorbeeld door hormonen, beschadiging door hitte, leeftijd, voeding of chemische behandelingen zoals verven. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je steeds minder krullen hebt. Met de juiste verzorging kun je onder bepaalde omstandigheden het tij keren. Probeer bijvoorbeeld eens de curlygirlmethode en ontdek hoe sterk je haar in werkelijkheid krult.

Haarstructuur 1: steil haar bepalen

  • 1a: Je haar is volkomen steil.
  • 1b: Je haar is recht, maar er zit een lichte beweging in. Let op: geen golven!
  • 1c: Je haar is vooral steil, maar op enkele plekken heb je zeer lichte golven.

Haarstructuur 2: golvend haar bepalen

  • 2a: Je haar heeft lichte, losse golven.
  • 2b: Je haar heeft dichtere golven die goed te zien zijn.
  • 2c: Je haar heeft golven en soms zelfs krullen.

Haarstructuur 3: krullend haar bepalen

  • 3a: Je hebt veel, grote en spiraalvormige krullen.
  • 3b: Jouw haar is sterk krullend. Je hebt zogenaamde pijpenkrullen.
  • 3c: Je haar heeft bijna alleen veel, kleine en dichte pijpenkrullen.

Haarstructuur 4: kroezend haar bepalen

  • 4a: Je haar krult zich in zeer dichte pijpenkrullen die dicht bij elkaar liggen.
  • 4b: Je haar heeft veel volume met dichte, z-vormige krullen. De afzonderlijke lokken zijn deels niet te herkennen.
  • 4c: Je haar bestaat uit z-vormige krullen die met elkaar zijn verweven. Een krullend patroon is niet te zien.

Stap 2: bepaal je haardikte

Als je wilt kijken wat je haardikte is, dan bekijk je hoe dik of dun een afzonderlijke haar is. Bovendien voel je of het fijn, wat steviger of zelfs zeer stevig is. Volgens het FIA-systeem is de haardikte in drie categorieën onder te verdelen. Wij laten je zien met welke tests je ze makkelijk kunt bepalen. Lukt het je niet of twijfel je nog? Dan is het handig een expert in te schakelen. Sommige kappers hebben speciale apparaten waarmee ze je haardikte heel precies kunnen meten.

  • Fijn haar (F)
    Fijn haar is tussen 0,01 en 0,04 millimeter dik. Als je het tegen het licht houdt of op een contrasterende ondergrond legt, dan is het nauwelijks zichtbaar. Rol de haar tussen je vingers. Voel je de haar nauwelijks of voelt deze aan als een dunne zijden draad? Dan is er sprake van fijn haar.
  • Middeldik haar (M)
    Middeldik haar heeft een dikte van 0,05 tot 0,07 millimeter. Je kunt de haar zien als je deze tegen het licht houdt of op een contrasterende ondergrond legt. Tussen je vingers voelt de haar een beetje aan als een katoengaren.
  • Dik haar (C)
    Dik haar heeft een diameter van om en nabij 0,8 millimeter. Een afzonderlijke haar is altijd duidelijk te zien en te voelen. Als je deze tussen je vingers rolt, voelt hij zelfs bijna touwachtig aan.

Stap 3: bepaal je haarvolume

In de derde stap bekijk je de dichtheid van al je haar. Je kunt dat heel makkelijk vaststellen met de paardenstaarttest. Maak hiervoor in het midden achter op je hoofd een vlecht, zodat je zo mogelijk al je haar bij elkaar bindt. Met een flexibel meetlint kun je daarna de omvang van je vlecht meten. Afhankelijk van hoe dik deze is, kun je je haarvolume in een van de volgende drie categorieën onderbrengen.

  • Dun (i): je vlecht heeft een omvang van minder dan vijf centimeter.
  • Normaal (ii): je vlecht heeft een omvang van tussen de vijf en tien centimeter.
  • Dicht (iii): je vlecht heeft een omvang van meer dan tien centimeter.

Haartype bepalen: wat zegt je haartype?

Voeg nu stap voor stap de resultaten van je FIA-test toe. Heb je bijvoorbeeld veel grote en spiraalvormige krullen (3a), middeldik (M) en dicht haar (iii), dan is jouw haartype 3aMiii.

In de volgende stap kun je op basis van je haartype op zoek naar de optimale verzorgings- en stylingproducten voor jouw haar. Op de producten zelf staat 3aMiii weliswaar niet vermeld, maar de omschrijving is toch van nut. Zo geeft deze precies aan wat voor haar je hebt. Je kunt de omschrijving het beste ergens noteren, zodat je de test niet telkens opnieuw hoeft te doen als je vergeet wat er ook alweer uitkwam. Als je op zoek gaat naar een shampoo en soortgelijke producten, dan zoek je de precieze betekenis ervan gewoon weer op. Op de meeste producten staat of ze geschikt zijn voor krullend, dik, dun of steil haar. Maak op basis hiervan je keuze en vind dankzij je haartype snel de voor jou optimale verzorging.

Je haarverzorging aanpassen

Als voorbeeld laten we je drie haartypen zien en verklappen we je hoe je deze het beste kunt verzorgen.

  • Steil en dun (1aFi): gebruik producten met een niet al te rijke formule, want daarvan wordt je haar snel zwaar. Laat leave-in producten links liggen, want deze zorgen snel voor plat haar. Daarentegen versterkt een volumegevende shampoo de haaraanzet, waardoor het haar er voller uitziet. 
  • Krullend en volumineus (3bMii): een speciale shampoo voor krullend haar met antipluiseffect doet krullend haar goed. Ze maken het haar heel veerkrachtig en elastisch. Hoe dikker je krullen, hoe rijker het verzorgingsproduct mag zijn. Krullen drogen namelijk snel uit en hebben daardoor extra voedingsstoffen nodig.
  • Kroezend en dik (4cFiii): kies speciale producten voor afrohaar als je zeer kroezend en dik haar hebt. Borstel je haar niet, maar ga met een grove kam door je nog natte haar om klitten eruit te halen. Zo bescherm je de haarstructuur en blijft je haar lang gezond.