Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Make-up voor een gevoelige huid

Blijf rustig
Een gevoelige huid heeft ook speciale make-upproducten nodig die goed blijven zitten zonder de huid te irriteren. Ontdek hier wat een gevoelige huid betekent en hoe je voor zo’n huid de juiste make-up kunt vinden.
KORT EN KRACHTIG: WAT JE MOET WETEN OVER MAKE-UP VOOR EEN GEVOELIGE HUID
  • Een gevoelige huid is te herkennen aan rode plekken, een trekkerig gevoel en droge plekken
  • Invloeden van buitenaf (uv-straling, extreem weer, giftige stoffen in het milieu), bepaalde actieve stoffen in cosmetica of voedsel zijn meestal de oorzaak.
  • Een gevoelige huid kan ook erfelijk zijn, bij stress ontstaan of verband houden met bepaalde ziekten.
  • Make-up voor de gevoelige huid moet hypoallergeen, mineraal en geurvrij zijn.
  • Vloeibare foundations, BB- en CC-crèmes en een concealer zijn onmisbaar bij make-up voor de gevoelige huid.
  • Let op dat je goed schoonmaakt: verwijder make-up met reinigingsproducten voor een gevoelige huid en maak je make-uptools regelmatig schoon.
  • Doe altijd de patchtest met nieuwe producten om erachter te komen of je ze kunt verdragen.

Wat is een gevoelige huid?

Je huid hoeft niet altijd gelijk te reageren met neurodermitis of rosacea: misschien is er maar één heel stressvolle werkdag voor nodig om je huid rood te laten worden. Mogelijk verstoren extreme weersomstandigheden met temperaturen onder nul of hitte het evenwicht van je huid. Of misschien wordt de huidirritatie veroorzaakt door het nieuwe hightech serum dat je voor het eerst hebt geprobeerd. Dan voelt je huid trekkerig aan, gaat jeuken, wordt rood of vormt droge plekken. Kortom: je huid reageert zeer gevoelig op bepaalde externe prikkels en heeft duidelijk problemen. Soms is deze overgevoeligheid tijdelijk, maar bij velen is het helaas chronisch. Overigens speelt huidtype een ondergeschikte rol – een gevoelige huid kan iedereen overkomen.

Je kunt aan de volgende factoren herkennen of je een gevoelige huid hebt:

  • Rode plekken: ze kunnen grotere delen van je huid beslaan of alleen lokaal op bepaalde plaatsen.
  • Jeuk: het kan aanvoelen alsof er constant een haar in je gezicht kriebelt, maar ook alsof je een allergische uitslag op je gezicht hebt. Je hebt constant de behoefte om jezelf te krabben. 
  • Een gespannen huid: je huid kan trekkerig aanvoelen, vooral na het verwijderen van make-up of het reinigen van je gezicht.
  • Een droge huid: je huid is op sommige plekken bijzonder droog, ruw of schilferig.

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?

De reden voor overgevoeligheid van de huid is meestal een verstoorde huidbarrière, die normaliter je huid beschermt tegen invloeden van buitenaf. Die wordt ook wel de zuurmantel genoemd. Het is een fijn laagje dat bestaat uit vet, water en zweet. Met een constante zure pH-waarde van 4,5 tot 5,5 beschermt dit laagje je huid tegen ziektekiemen en stoffen die kunnen irriteren. Soms wordt deze eigen bescherming van de huid echter verzwakt, waardoor je huid weerloos wordt tegen ziektekiemen en dergelijke.

De volgende factoren kunnen de natuurlijke beschermlaag van de huid verzwakken en je huid gevoeliger maken:

  • Invloeden van het milieu: uv-straling, giftige stoffen in het milieu en extreme weersomstandigheden zoals kou of hitte kunnen een gevoelige huid nog gevoeliger maken.
  • Voedingsmiddelen: als je bepaalde stoffen in voedsel niet kunt verdragen, kan de huid daarop reageren.
  • Cosmetica: ook bepaalde ingrediënten en actieve stoffen in huidverzorgings- en make-upproducten kunnen je huid irriteren.
  • Stress: een hectisch leven met emotionele of fysieke stress kan sporen achterlaten op je huid: Stress kan de huidbarrière verzwakken en de huid irriteren.
  • Genetische aanleg: als een van je ouders een gevoelige huid heeft, is er een verhoogd risico dat jouw huid ook gevoelig reageert in bepaalde situaties.
  • Ziektes: de huidbarrière kan ook verzwakt raken bij bepaalde ziektes (zoals neurodermitis, rosacea of psoriasis).

Als het dermate slecht met je huid gesteld is, kan het aanbrengen van make-up ondraaglijk zijn. Dan kriebelt het constant in je gezicht of jeukt het als een gek. Natuurlijk is het het beste om een heel geïrriteerde huid een paar dagen rust te gunnen en een tijdje geen make-up aan te brengen. Maar omdat dit in het dagelijks leven vaak moeilijk is, hebben we een alternatief: make-up voor de gevoelige huid. Aan de ene kant kan deze make-up rode plekken camoufleren en je huid waar nodig gelijkmatiger maken. Aan de andere kant bevatten sommige make-upproducten stoffen die een gevoelige huid zelfs kunnen kalmeren.

Waarom is make-up voor de gevoelige huid zo bijzonder?

Met de hand op je beautyhart: zonder make-up is gewoon niks. Het is niet alleen leuk om nieuwe looks uit te proberen, make-up is ook gewoon een secret agent als het gaat om een stralende, gelijkmatige teint. Vooral foundation is iets wat veel mensen dagelijks gebruiken. Gelukkig zijn er nu veel milde texturen verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn voor de gevoelige huid. Ze hebben de volgende eigenschappen:

  • Hypoallergeen: dit betekent dat het product geen allergische reacties veroorzaakt en de huid niet irriteert. 
  • Mineraal: als je minerale make-up hebt, bestaat deze voornamelijk uit minerale ingrediënten zoals zinkoxide of titaniumdioxide. De make-up bevat minder irriterende stoffen en heeft een lichte, aangename consistentie. 
  • Vrij van geurstoffen: geurstoffen horen niet thuis in producten voor de gevoelige huid. Hoe minder stoffen een product bevat, hoe beter het is voor de huid.  
  • Kalmerend: sommige foundations voor een gevoelige huid bevatten kalmerende stoffen zoals thermaal water, aloë vera of kamille. 
  • Met beschermingsfactor: een gevoelige huid moet worden beschermd tegen uv-straling. Daarom is foundation en dergelijke met een hoge beschermingsfactor een must.

Wat is belangrijk bij make-up voor de gevoelige huid?

Nu je de eigenschappen van make-up voor de zeer gevoelige huid hebt leren kennen, is het zaak om de juiste texturen en producten te vinden. Ook hier zijn er onder de producten een paar echte helden die je zeker niet mag missen als je een gevoelige huid hebt.

De volgende make-upproducten zijn ideaal als je een gevoelige huid hebt:

  • Primer: een primer kan kleine oneffenheden wegwerken en een perfecte basis voor je make-up vormen. 
  • BB- of CC-crème: als je op zoek bent naar een lichte foundation met een lichte glans, dan zijn BB- of CC-crèmes perfect. Ze kunnen een onrustige teint er egaler uit laten zien, beschermen meestal tegen de zon en zijn vaak verkrijgbaar in een speciale versie voor de gevoelige huid. Sommige CC-crèmes zijn ook te verkrijgen in verschillende kleuren, afhankelijk van waar je ze wilt aanbrengen. Een groenige CC-crème is geschikt voor rode plekken.
  • Foundation: kies voor een vloeibare of crèmige foundation. Een compacte foundation bevat minder water en kan er soms te veel als een masker uitzien, vooral op een droge huid. De dispenser met pompje of tube van een vloeibare foundation is bovendien ontzettend hygiënisch, omdat je bij het aanbrengen niet constant met een sponsje of kwast direct in de foundation hoeft te deppen. Geniaal zijn ook hybride foundations, die je huid kunnen bedekken en tegelijkertijd voeden.
  • Concealer: als je hem op de juiste manier aanbrengt, kan hij die delen accentueren die het nodig hebben – en rode plekken camoufleren. Voor een gevoelige huid is concealer in een zachtgroene tint de redder in nood als je last hebt van rode plekken. Concealerkits met verschillende tinten concealer zijn dan ook ontzettend handig.
  • Blush /bronzer: voor een gezonde, rozige look mag een blush en/of bronzer niet ontbreken. Neem een product dat bij je foundation past, ook crèmige versies.
  • Highlighter: de secret agent voor een stralende huid – want als je hem op de juiste manier aanbrengt, geeft hij zelfs een gestreste huid een gezonde look. Gebruik ook hier een vloeibare of crèmige highlighter.
  • Mineraal poeder: los poeder op minerale basis kan je make-up fixeren en glans voorkomen. Door zijn lichte textuur raken poriën minder verstopt en het product is goed verdraagbaar.
  • Mascara: hypoallergene mascara is ideaal. Net zo geschikt is tubing mascara, waarvan de synthetische polymeren hypoallergeen zijn en geen irritatie kunnen veroorzaken. 
  • Lippenstift: ga op zoek naar lippenstift met verzorgende en kalmerende stoffen zoals hyaluronzuur of vitamines. 

Als je een gevoelige huid hebt, is een perfect afgestemde skincare-routine essentieel voor het aanbrengen van make-up. Je huid moet voldoende gehydrateerd zijn en vrij van dode huidcellen. Reinig je huid dus grondig en spuit er wat kalmerend thermaal water op. Breng na het drogen een hydraterend serum met hyaluronzuur aan en je gebruikelijke verzorgingsproducten. Je hebt de ideale basis gelegd voor je make-up.

De volgende stappen laten zien hoe je een ongecompliceerde make-uplook creëert bij een gevoelige huid:

  1. Een goede basis leggen: je huid kan er gezond en stralend uitzien als hij gelijkmatig is en een egale teint heeft. Breng een primer aan om een onrustige teint egaler te maken en vergrote poriën kleiner te laten lijken.
  2. Foundation aanbrengen: breng je vloeibare foundation voor de gevoelige huid of een lichte BB- of CC-crème aan met een kwastje of sponsje. Werk vanuit het midden van je gezicht naar buiten toe en blend de overgangen goed. Wrijf niet te hard, want dat kan je gevoelige huid nog meer irriteren.
  3. Rode plekken bedekken: nu kun je bekijken of je nog concealer nodig hebt. Gebruik een zachtgroene concealer om rode plekjes of het gebied rond de neusvleugels te camoufleren. Breng indien nodig een lichtere kleur concealer aan onder je ogen om schaduwen weg te werken.
  4. Je gezicht laten stralen: breng blush aan op het hoogste puntje van je wangen om voor een gezonde frisse kleur te zorgen. Als je je gezicht liever een beetje wilt modelleren, kun je ook bronzer gebruiken in plaats van blush. Breng hem aan onder de jukbeenderen en werk hem uit in de richting van de oren. Voor een trendy glow kun je wat highlighter aanbrengen op de hoogste punten van je gezicht en deze blenden: jukbeenderen, bogen van je wenkbrauwen, neusbrug en cupidoboog. Of en zo ja hoe je deze drie glow-hulpjes combineert, is helemaal aan jou. Probeer uit welke texturen je huid een rozige gloed geven. Je kunt je vingers of een stippling brush gebruiken om te blenden.
  5. Fixeren: gebruik los mineraal poeder om je make-up te fixeren. Dan gaat je make-up de hele dag mee en wordt deze niet vlekkerig.
  6. Mascara aanbrengen: breng mascara aan als je ogen niet te gevoelig zijn.
  7. Lippenstift opdoen: soms kan een felgekleurde lippenstift een echte eyecatcher zijn en de aandacht afleiden van kleine imperfecties van je huid. Bepaal zelf of je lippenstift of een verzorgende balsem wilt om je look af te maken.

Meer make-uptips voor de gevoelige huid

Er zijn nog een paar punten waaraan je moet denken om ervoor te zorgen dat echt alles goed gaat wanneer je make-up aanbrengt op je gevoelige huid en zo verdere huidirritatie voorkomt.

Als je het volgende in acht neemt, zou alles goed moeten gaan:

  • Patchtest: test elk nieuw make-upproduct op een onopvallend stukje huid. Als er na 24 uur geen rode plekken zijn of je huid geïrriteerd is, kun je het product voor je gezicht gebruiken.
  • Make-up goed verwijderen: verwijder je make-up elke avond heel grondig. Gebruik een make-upremover die speciaal is samengesteld voor een overgevoelige huid of huid die snel reageert. 
  • Kwasten en dergelijke schoonmaken: make-uptools moeten elke week worden schoongemaakt met speciale reinigingsmiddelen. Als je dit niet doet, nestelen zich bacteriën in kwasten en sponsjes.
  • Cosmetica uit de apotheek testen: steeds meer merken bieden make-upproducten aan voor de gevoelige huid, maar vaak zijn ze niet duidelijk geëtiketteerd. Om er absoluut zeker van te zijn dat je huid de texturen kan verdragen, kun je terugvallen op cosmetica uit de apotheek. Het assortiment aan make-up kan hier kleiner zijn, maar het kan al helpen om hier alleen de basics te kopen (foundation, poeder).
  • Houdbaarheid controleren: ook make-upproducten kunnen hun houdbaarheid verliezen. Dan verandert de samenstelling van het product en kun je het niet meer gebruiken. Let daarom op de houdbaarheidsdatum van al je make-upproducten. De houdbaarheid kun je bepalen aan de hand van de datum op het label ('ten minste houdbaar tot') of met behulp van het icoontje met de betreffende maand op het potje. Die vertelt je of je product nog zes, twaalf of meer maanden na opening gebruikt kan worden.