Bij mascara is het toch meestal zo: op een gegeven moment heb je je 'hero' gevonden en vanaf dat moment zul je zelden meer andere producten proberen. Zelfs als je niet honderd procent tevreden bent met je mascara , blijf je bij je favoriete product. Pandaogen horen vaak bij je make-up. Of je moet regelmatig mascarastrepen van je wenkbrauw verwijderen, ondanks het gebruik van waterproof mascara. Waarom? Omdat zelfs waterproof mascara uit was en olie bestaat die zich soms vermengen met het natuurlijke vetlaagje van de huid en kunnen afgeven. Bovendien worden je wimpers soms niet echt schoon als je waterproof mascara verwijdert. Het vinden van de perfecte mascara is als zoeken naar de heilige beauty-graal.
Er is al enige tijd een speciaal mascaraproduct verkrijgbaar dat voor veel van de bekende problemen kennelijk een oplossing biedt. We hebben het over tubing mascara. Deze mascara komt niet uit een tube, maar omsluit als kleine buisjes (in het Engels tube = buis) iedere individuele wimper. Ze moeten bestand zijn tegen zweet, tranen en een hoge luchtvochtigheid – en ook nog eens makkelijk te verwijderen zijn met lauw water. Het is als een kledingstuk dat je 's ochtends aantrekt en 's avonds weer uittrekt.
Er zijn twee grote verschillen tussen tubing mascara en normale mascara: hun formules en de wijze waarop ze worden verwijderd. De formule van conventionele mascara bevat was en olie. De formule van tubing mascara bevat daarentegen minder of geen was, maar synthetisch geproduceerde polymeren. Ze worden altijd gebruikt in beautyproducten wanneer een product moet fixeren, zoals een schuimversteviger of haarspray. Deze speciale polymeren kunnen zich als een vederlicht frame om de wimpers wikkelen en die fixeren, voller laten lijken en verlengen. Terwijl een normale mascara de wimpers vooral bedekt, kan tubing mascara elke individuele wimper omhullen. Dit voorkomt dat de haartjes gescheiden blijven en niet zo aan elkaar gaan plakken als spinnenpoten.
Ook het verschil bij het verwijderen van de mascara is enorm: in tegenstelling tot het verwijderen van normale mascara, heb je voor tubing mascara geen speciaal reinigingsproduct nodig. Hieronder vind je meer informatie.
Liefhebbers van mascara weten het: zelfs met een speciale oogmake-upremover kan het verwijderen van mascara een behoorlijk gedoe zijn. Hoe hard je ook je best doet, het is niet ongebruikelijk dat er nog mascararesten zichtbaar zijn in de handdoek wanneer je je gezicht afdroogt. Dit kan komen door het hoge percentage olie en was die je het beste kunt verwijderen met reinigingslotions op oliebasis.
Het verwijderen van tubing mascara kan grondiger en met minder geknoei. Je kunt de microbuisjes van de polymeermascara gewoon met lauw water van je wimpers halen.
Doe een make-up removerpad in warm water en houd hem 30 seconden op het gesloten ooglid. Haal hem dan van boven naar beneden over je gesloten oog. De polymeerbuisjes moeten voorzichtig van de wimpers glijden en in de pad achterblijven. Lukt dat niet, herhaal het proces dan.
Belangrijk: ook al laten veel video's op TikTok zien hoe je tubing mascara met je blote vingers verwijdert – gebruik altijd make-up removerpads en gooi ze bij het afval in plaats van in het toilet. Polymeren zijn namelijk moeilijk af te breken. Ze kunnen via de wasbak of het toilet in rivieren of ander open water terechtkomen om uiteindelijk als microplastics in het voedsel van mensen en dieren te belanden. Als je de mascararesten via pads bij het afval doet, bescherm je het milieu en je gezondheid.
Soms draagt tubing mascara de uitdrukking 'tubing' al in de naam. Maar soms moet je tussen de regels door lezen, bijvoorbeeld als er op de mascara 'Smudge Proof', 'Zero Smudge', 'Tube Technology' of 'Easy Wash off' staat.
Als je in de productnaam en productbeschrijving geen verwijzing naar tubing kunt vinden, helpt het om naar de lijst met ingrediënten te kijken: als de mascara de betreffende polymeren bevat, moeten ze hier worden vermeld. In tubing mascara vind je ze meestal terug als ‘Acrylic Copolymer'.
Het geheim van tubing mascara zit hem in de al genoemde polymeren. Deze synthetische verbindingen hebben namelijk de volgende voordelen: