Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Hyaluronzuur

Natuurlijk vocht

Hyaluronzuur heeft alleen maar voordelen en is met recht een vast bestanddeel in huidverzorging: het is anti-allergeen, huidvriendelijk en verzorgend. Het zuur kan grote hoeveelheden vocht vasthouden en vormt een beschermlaag op de huid. Zo kunnen worden tekenen van huidveroudering bestreden, irritaties verminderd en het vochttekort aangevuld.

Vakkundig gecontroleerde informatie:
Met dank aan de biochemica dr. S. Schunter uit München.

Feitenoverzicht hyaluronzuur:

  • Naam in INCI-lijst van bestanddelen: Sodium Hyaluronate
  • Productiemethode: biotechnologisch (veganistisch)
  • Soorten: hoogmoleculair, laagmoleculair hyaluronzuur, oligo-hyaluronzuur
  • Aanbevolen gebruik: 's morgens als serum of crème
  • Huidtypen: geschikt voor alle huidtypen

Hyaluronzuur – chemische samenstelling en toelichting

Hyaluron, of ook hyaluronzuur, is een stof van natuurlijke oorsprong en een essentieel onderdeel van het bindweefsel. Bij hyaluronzuur gaat het om precies te zijn om een keten van suikermoleculen met bijzondere chemische eigenschappen. Eén daarvan is het vermogen om water aan te trekken en vast te houden. De resulterende gelachtige substantie dient niet alleen in gewrichten als een soort smeermiddel, maar laat de huid er ook stevig, elastisch en glad uitzien.

Het woord 'zuur' doet misschien vermoeden dat hyaluronzuur irriterend is, maar u hoeft bij het gebruik van een serum met hyaluronzuur niet bang te zijn voor bijwerkingen. Integendeel: omdat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is, levert het heel weinig gevaar voor allergieën, irritaties of een gevoelige huid op. Want 'zuur' vormt maar een deel van de chemische benaming en daarom is niet alles met 'zuur' in de naam ook automatisch irriterend of bijtend.

Productiemethode en werking in huidverzorgingsproducten

Hoewel hyaluronzuur een natuurlijk voorkomende stof is, wordt hiervoor een biotechnologische productiemethode met behulp van bepaalde micro-organismen gebruikt. Hierbij ontstaat sterk gezuiverd hyaluronzuur dat vanwege zijn verzorgende eigenschappen in dermatologische cosmeticaproducten wordt gebruikt:

  • Hoog vochtvasthoudend vermogen, daardoor hydraterend
  • Verbetert het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid
  • Huidverstevigende en gladmakende werking
  • Ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen
  • Ondersteunt de wondgenezing en celgroei

INCI-naam en soorten hyaluron

Om erachter te komen of een verzorgingsproduct hyaluronzuur bevat, hoeft er alleen maar naar de lijst met bestanddelen te worden gekeken: hier moet Sodium Hyaluronate tussen staan. Maar wat hier niet uit kan worden opgemaakt, is welke vorm van hyaluronzuur in het product zit. Want afhankelijk van de lengte van de aan elkaar gebonden suikermoleculen wordt er onderscheid gemaakt tussen hoogmoleculair en laagmoleculair hyaluronzuur.

Als meeteenheid voor de moleculaire massa worden in de chemie overigens niet gram of kilogram gebruikt, maar de eenheid dalton of kilodalton (kDa). Hoogmoleculair hyaluronzuur 'weegt' 1500 kDa en meer.

Hoogmoleculair hyaluronzuur

Hyaluronzuur met zo'n hoge moleculaire massa dringt niet in de huid, maar vormt een doorlatende laag op de huid. Deze laag is ook de reden voor het meteen zichtbare effect dat fijne lijntjes en rimpels gladstrijkt. Nog een voordeel van deze laag is het beschermende effect: de huid wordt tegen schadelijke stoffen beschermd en irritaties kunnen worden verminderd. Dit soort hyaluronzuur heeft over het algemeen alleen effect zolang het op de huid zit. Als het product wordt afgewassen, heeft het ook geen effect meer.

Laagmoleculair hyaluronzuur

In tegenstelling tot hoogmoleculair hyaluronzuur heeft laagmoleculair hyaluronzuur een minder lange molecuulketen en heeft dus ook een lagere moleculaire massa (minder dan 50 kDa). Maar ook dit soort hyaluronzuur dringt niet langdurig en volledig in de huid, want daarvoor neemt de moleculaire structuur nog steeds te veel ruimte in. Maar dit hyaluronzuur heeft, net als hoogmoleculair hyaluronzuur, positieve effecten op de huid en werkt bovendien als antioxidant. Uit onderzoek blijkt dat alleen heel laagmoleculair hyaluronzuur, met minder suikermoleculen, echt in de huid kan doordringen (oligo-hyaluronzuur).

Gebruik van cosmetica-producten met hyaluron

De verzorgingsproducten moeten voor een zo goed mogelijke werking uit een combinatie van verschillende vormen en lengtes van hyaluronzuur bestaan en voldoende zijn geconcentreerd. Vooral boosters, serums, ampullen of fillers bevatten vaak hoge concentraties hyaluron.

Naast de geschiktheid van het product is ook de manier van aanbrengen bepalend. U kunt na producten met een hoge concentratie hyaluronzuur het best een vochtinbrengend product aanbrengen. Want als de huid bij de verzorging of bij lage luchtvochtigheid niet wordt gehydrateerd, haalt hyaluronzuur het vocht direct uit de huid. Het gevolg daarvan is dat de huid gespannen aanvoelt. En als de huidbarrière toch al is verstoord, wordt dit alleen maar erger. Zo verliest de huid die heel snel droog of gevoelig wordt of acne vertoont vaak extra snel vocht. Maar de formuleringen van crèmes en moisturizers zijn meestal zo samengesteld dat ze meer vochtinbrengende bestanddelen bevatten en zo voldoende hydrateren. Bovendien zijn de hoeveelheden hyaluronzuur in deze producten lang niet zo hoog.

Tip: het gebruik van producten met veel hyaluronzuur is vooral 's morgens aan te raden. De huid ziet er dan meteen fris en stevig uit.

U kunt deze producten natuurlijk ook 's avonds aanbrengen, maar het belangrijkste effect van het hyaluronzuur gaat dan bijna helemaal verloren. Bovendien kunt u op het gebied van hydratatie in de avondroutine met andere verzorgende stoffen die overdag niet heel praktisch zijn (waaronder oliën en moisturizers met vetzuren) soms betere en ook langdurigere effecten behalen.

Producten met hyaluronzuur kopen

Hyaluronzuurserums kopen

Ontdek de grote verscheidenheid aan hyaluronzuurserums.

Hyaluronzuurserums kopen

Ontdek de grote verscheidenheid aan hyaluronzuurserums.

Hyaluronzuurcrèmes kopen

Hyaluronzuurcrèmes van topmerken!

Hyaluronzuurcrèmes kopen

Hyaluronzuurcrèmes van topmerken!

Meer producten met hyaluron

Maskers, vitaminen en drinks, allemaal voor een extra hyaluronzuur-boost!

Meer producten met hyaluron

Maskers, vitaminen en drinks, allemaal voor een extra hyaluronzuur-boost!

Over de auteur dr. Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat voor elk huidtype en elke huidtoestand de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u nog meer te weten komen?

Ontdek andere bestanddelen

Literatuur
Pavicic T. et al.,
Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment.
J Drugs Dermatol. 2011 Sep;10(9):990-1000.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22052267

Poetschke J. et al., Anti-wrinkle creams with hyaluronic acid: how effective are they? MMW Fortschr Med. 2016 May 25;158 Suppl 4:1-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27221554

Ke C. et al., Antioxidant activity of low molecular weight hyaluronic acid. Food Chem Toxicol. 2011 Oct;49(10):2670-5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21787831