Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Zelf een haarmasker maken

Of het nu gaat om droog, fijn of beschadigd haar, een zelfgemaakt haarmasker geeft je haar een onweerstaanbare glans en maakt het heerlijk soepel. Avocado, yoghurt en olijfolie hydrateren je haar namelijk en voorzien het van voedingsstoffen. Het mooiste is: je kunt de haarkuur in een handomdraai zelf maken met huismiddeltjes. We tonen je recepten en lichten het effect ervan toe.
KORT EN KRACHTIG: HIER MOET JE BIJ ZELFGEMAAKTE HAARMASKERS OP LETTEN
  • Afhankelijk van haartype kun je verschillende ingrediënten gebruiken, zoals yoghurt bij fijn haar en kokosnootolie bij beschadigd haar.
  • Gebruik altijd verse ingrediënten en meng alleen de benodigde hoeveelheid voor de haarmaskers, omdat je het mengsel zonder conserveermiddelen maakt.
  • Voor een intensiever effect kun je het masker voor gebruik verwarmen.
  • Laat het vervolgens gedurende 20-30 minuten inwerken.

Zelf een haarmasker maken: welk zelfgemaakt masker past bij mijn haartype?

  • Fijn haar: je kunt fijn haar sterker maken met een eiwitrijk haarmasker van ei of yoghurt. De eiwitten daarvan verhogen de weerstand van je haar en maken het steviger zonder het zwaar te maken. Bij fijn haar kun je beter geen maskers gebruiken die veel olie bevatten, omdat ze te rijk zijn en je haar er al snel vet laten uitzien.
  • Droog haar: een haarmasker met avocado is geschikt voor droge lengtes en punten. De reden: avocado bevat tal van onverzadigde vetzuren die zorgen voor een waardevolle hydratatie van je haar. De vrucht is verder antioxiderend en kan daardoor bescherming bieden tegen schadelijke vrije radicalen.
  • Beschadigd haar: intensieve oliemaskers zijn vooral geschikt bij beschadigde en gespleten haarpunten. Kokos- en olijfolie leggen als het ware een film om het haar en sealen het. Ook een yoghurtmasker doet echt wonderen. Het melkeiwit dat op keratine lijkt kan kleine gaten in de haarstructuur opvullen en zo een herstellend effect hebben.
  • Alle haartypen: een masker met aloë vera is over het algemeen geschikt voor elk haartype. Het is licht en heeft een kalmerend effect. Vooral een gevoelige hoofdhuid profiteert hiervan.

Haarmasker met avocado: hydraterend en rijk

Haartype en werking:

Wil je droog en dof haar laten stralen? Dan raden we je aan om zelf een hydraterend haarmasker met avocado te maken. De vrucht is een echte superfood en dat geldt ook voor je haar. Avocado bevat veel onverzadigde vetzuren, antioxidanten en vitaminen die je haar volop hydrateren. Olijfolie maakt het mengsel soepel, zodat je het makkelijk kunt aanbrengen. Bovendien voorkomt de olie droog haar. Het legt namelijk een soort van beschermend laagje om het oppervlak en houdt zo het vocht in het haar vast. Als je er nog wat citroensap aan toevoegt, dan zorgt het zelfgemaakte masker ook voor extra glans. De reden: het zure sap sluit de schubbenlaag van het haar en maakt het extra glad.

Ingrediënten:

  • ½ rijpe avocado
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel citroensap

Instructie:

Snijd een avocado open en verwijder de kern. Gebruik indien mogelijk een rijpe avocado omdat deze makkelijker te verwerken is. Verwijder het vruchtvlees met een eetlepel en plet het met een vork totdat er een romige massa ontstaat. Voeg dan de olie en de citroensap toe en meng de ingrediënten door elkaar. Als er een smeerbare consistentie ontstaat, is jouw zelfgemaakte haarmasker met avocado klaar. Breng het op de droge lengtes en punten van je haar aan en masseer het zachtjes in. Sla de haaraanzet en je hoofdhuid hierbij over. Deze delen zijn dankzij de natuurlijke talgproductie meestal al goed gehydrateerd en zien er door het hoge oliepercentage van het masker al snel vet uit. Spoel na een inwerktijd van 20-30 minuten het masker uit met een beetje shampoo.

Haarmasker met aloë vera: kalmerend en gevoelig

Haartype en werking:

De gel van de plant aloë vera beschikt over ruim tweehonderd bekende ingrediënten, zoals salicylzuur en vitamine A, C en E. Dat maakt de plant een echte energieboost voor je haar. Een haarmasker met aloë vera werkt dankzij de antibacteriële eigenschappen van salicylzuur kalmerend en kan huidirritaties voorkomen. Het stimuleert bovendien de doorbloeding en hydrateert intensief. Dat maakt aloë vera geschikt voor alle haartypen, maar vooral ook voor droog haar en een gevoelige hoofdhuid. Honing versterkt het antibacteriële en kalmerende effect van je haarmasker met aloë vera.

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels gel van aloë vera
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 theelepel honing

Instructie:

Snijd een groot blad van de plant aloë vera af. Als je de plant zelf niet in huis hebt, kun je in een goed gesorteerde biologische winkel ook de verse bladeren vinden. Anders kun je ook direct de gel kopen. Als je de plant gebruikt, dan extraheer je eerst de gel. Verwijder hiervoor met een mes de dikke groene schil van het blad volledig. Wat er overblijft, is de gewenste gel. Doe deze samen met de kokosolie en honing in een mixer. Als alternatief kun je de ingrediënten ook met een staafmixer fijnhakken totdat er een stroperige massa ontstaat. Verdeel het haarmasker met aloë vera over je haar. Omdat vooral een geïrriteerde of schilferige hoofdhuid profiteert van het kalmerende effect, kun je het masker indien gewenst ook zachtjes op die plekken inmasseren. Spoel het haarmasker na een inwerktijd van ongeveer 20 minuten met een beetje shampoo uit. De rest van het mengsel kun je in een weckglas in de koelkast bewaren. Het blijft dan nog een tot twee weken goed. 

Haarmasker met kokosnoot- en olijfolie: opbouwend en beschermend

Haartype en werking:

Ziet je haar er droog en stroachtig uit? Probeer dan eens het voedende effect van een zelf te maken intensieve haarmasker. Kokos- en olijfolie voeden gebroken haar en geven het nieuwe kracht. Dat komt door het hoge percentage verzadigde vetzuren dat jouw haar waardevolle hydratatie biedt. Het vet omsluit verder elke afzonderlijke haar. Deze beschermende laag zorgt direct voor een zacht, soepel en glad gevoel. Kokos- en olijfolie stimuleren dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten de eigen afweer van je haar tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-straling en luchtvervuiling. Puur of als zelf te maken haarmasker – kokosolie en olijfolie verzorgen je haar in slechts enkele minuten. In combinatie met honing gaat je haar extra glanzen en wordt het extra soepel.

Ingrediënten:

  • 1 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels honing (optioneel)

Instructie:

Verwarm de kokosolie au-bain marie of in een magnetron, totdat de olie vloeibaar is. Voeg dan de honing toe en warm deze eveneens kort op. Roer dan de olijfolie erdoor en laat alles afkoelen. Als alternatief kun je de honing ook overslaan en alleen gesmolten kokosolie of olijfolie in de lengtes en punten van je haar aanbrengen. Waar je ook voor kiest – bij dit zelf te maken haarmasker kun je de haaraanzet beter achterwege laten. Deze ziet er anders snel vet uit. Laat het masker minimaal 15 minuten inwerken of zelfs een hele nacht als zeer intensieve leave-in verzorging. Spoel het daarna goed met warm water en een beetje shampoo uit. 

Haarmasker met yoghurt: eiwitrijk en versterkend

Haartype en werking:

Is je haar droog en breekbaar? Dan kunnen eiwitten helpen om het weer op te bouwen en sterker te maken. Keratine is bijvoorbeeld een eiwit dat in grote mate bijdraagt aan krachtig haar en daarom in tal van verzorgingsproducten is terug te vinden. Het melkeiwit dat in yoghurt zit, lijkt zeer op keratine en vormt daarom een geschikte basis voor het zelf maken van een haarmasker. De werking: het kan de haarstructuur versterken en kleine beschadigingen repareren. Verder bevat yoghurt tal van vitaminen en mineralen die je haar verzorgen. Maar het wordt nog beter: ons haarmasker met yoghurt overtuigt ook met een hydraterend effect van olijfolie en een lepel kalmerende honing.

Ingrediënten:

  • 150 gram yoghurt naturel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel honing

Instructie:

Een eiwitrijk haarmasker met yoghurt en olijfolie kun je heel makkelijk zelf maken. Meng hiervoor de yoghurt met de rest van de ingrediënten, dus met de olijfolie en een theelepel honing. Het romige mengsel doe je nu op je haar en je masseert het zachtjes in. Spoel na een inwerktijd van ongeveer 20 minuten het masker uit met een beetje shampoo. Let op: mijd vooral in de zomer direct zonlicht als je het masker hebt aangebracht. Anders bederft de yoghurt en dan begint het masker onaangenaam te ruiken. 

Haarmasker met ei: vitaliserend en verkwikkend

Haartype en werking:

Het zelf maken van een haarmasker met ei klinkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar vooral fijn en belast haar profiteert van de zeer verzorgende werking. Het eigeel heeft namelijk een hoog vetgehalte. Het biedt het haar daardoor volop hydratatie. Daarnaast zit er lecithine in dat terugvettend is en bovendien tegen uitdroging beschermt. Vitamine A versterkt het haar en geeft vooral fijn haar volume en een volle look.

Ingrediënten:

  • 1 tot 2 eieren afhankelijk van de haarlengte
  • sap van een citroen
  • 1 theelepel honing

Instructie:

Klop een tot twee verse eieren in een kom. Bij kort tot middellang haar is in principe één ei voldoende. Voeg daarna het sap van een citroen en een theelepel honing toe en roer het mengsel goed door met een vork tot alles is gemengd. Je kunt het masker het beste meteen gebruiken als het ei nog heel vers is. Maak je haar eerst vochtig en verdeel dan het zelfgemaakte haarmasker gelijkmatig over je haar. Masseer het mengsel met ei in en laat het ongeveer 10 tot 15 minuten inwerken. Spoel het dan met lauw water en een beetje shampoo uit. Let erop dat het water niet te warm of te koud is. Anders kan het ei in je haar stollen of de honing vast gaan plakken. 

Handige tips voor zelfgemaakte haarmaskers

Om alles op rolletjes te laten lopen als je zelf een haarmasker maakt en om te zorgen dat het masker optimaal werkt, geven we je enkele tips over de voorbereiding en het gebruik.

  • Voorbereiden: kam je haar eerst goed door. Zo weet je dat je haar geen klitten meer bevat en dat je het haarmasker gelijkmatig verdeelt. Leg daarna een handdoek om je schouders, zodat je kleding schoon blijft. Sommige zelfgemaakte haarmaskers kunnen namelijk best vloeibaar zijn. Ze kunnen druppelen en nare vlekken veroorzaken.
  • Mengen: gebruik altijd verse ingrediënten voor je haarmaskers. Zo weet je zeker dat ze goed werken en dat er geen onaangename resten of geurtjes achterblijven.
  • Verwarmen: verwarm je haarmasker kort voor gebruik. Warmte activeert de ingrediënten en kan de werking ervan versterken. Dit geldt voor alle recepten, behalve de haarmaskers met ei en yoghurt. Hierbij laat je het verwarmen achterwege, omdat ze anders kunnen bederven.
  • Inwerken: wikkel je haar na het aanbrengen van het masker in een handdoek of doe er een badmuts over aan. Zo blijft de warmte gedurende de gehele inwerktijd behouden en bevindt deze zich direct bij je hoofd. Bovendien kun je op deze wijze vrij bewegen zonder dat je bang hoeft te zijn dat iets vies wordt.
  • Leave-in verzorging: bij de meeste haarmaskers raden we een inwerktijd van 20 tot 30 minuten aan. Als je een zeer intensieve verzorging fijn vindt, kun je de oliehoudende maskers ook 's nachts laten inwerken. We raden ze echter niet aan om als leave-in verzorging te gebruiken. Olie laat het haar er namelijk snel vet uitzien. Je kunt het masker dus beter uitspoelen op het moment dat je het huis verlaat.
  • Uitspoelen: gebruik een milde shampoo om je zelfgemaakte haarmasker uit te spoelen. Juist bij haarmaskers met een hoog oliepercentage kunnen resten in het haar achterblijven. Zo wordt het haar zwaar en oogt het vet.
  • Herhalen: afhankelijk van waar je haar behoefte aan heeft, moet je je haar ongeveer een keer per week een intensief haarmasker gunnen. Vooral belast haar kan van de natuurlijke ingrediënten en de intensieve verzorging profiteren.
  • Bewaren: om te zorgen dat je maskers altijd vers zijn, moet je slechts de benodigde hoeveelheid voor het masker maken. Heb je toch een keer wat meer gemaakt, dan kun je het masker het beste twee tot drie dagen in een weckglas in de koelkast bewaren. Een uitzondering hierop vormt het zelfgemaakte masker met ei. Die moet je echt meteen gebruiken. Ons masker met aloë vera blijft daarentegen een tot twee weken goed.