In enkele delen van de wereld is haarverzorging met rijstwater een eeuwenoude traditie. Zo verzorgen de vrouwen in het Zuid-Chinese dorp Huangluo hun haar al heel lang met dit wondermiddel. Het resultaat: het haar van de vrouwen ziet er gezond uit, heeft veel volume en is vooral lang. Hun tot wel twee meter lange lokken hebben zelfs het Guinness Book of Records gehaald. Naast het (vermeende) effect dat het haargroei bevordert, heeft de natuurlijke behandeling echter nog veel meer voordelen voor je haar. Hierbij een overzicht.
Je ziet: je haar wassen met rijstwater kan veel voordelen opleveren. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Heel simpel: het bevat veel waardevolle eiwitten, mineralen en vitaminen die je haar sterker maken. Aminozuren maken het haar vanaf de wortel sterker, terwijl de eiwitten kleine gaten in de haarstructuur kunnen verhelpen. Dat geeft je haar kracht en een schitterende, gezonde glans.
Het belangrijkste ingrediënt is echter inositol. Deze stof die op een vitamine lijkt blijft na het wassen in het haar achter en beschermt de haarstructuur effectief. Samen met waardevolle vitamine B moet inositol haarverlies voorkomen en je haar van binnenuit repareren. Bovendien maken antioxidanten, rijsteiwit en vitamine E je haar op lange termijn sterker. Zo kun je gespleten punten en haarbreuk verminderen. Door al deze ingrediënten is rijstwater echt een energiebom voor je haar dat intensief gevoed wordt.
Rijstwater kun je heel makkelijk zelf maken. Alles wat je ervoor nodig hebt, is gewone rijst en water. Welke soort rijst je gebruikt, is niet belangrijk. Ga alleen volkorenrijst uit de weg, omdat deze rijst niet gepeld is. Daardoor kunnen er zich in de randlagen meer gifstoffen uit de teelt afzetten.
Spoel gewoon een half kopje rijst grondig af. Zo verwijder je eventuele resten uit de rijst. Daarna kook je de rijst. Gebruik hierbij geen zout. Giet de rijst af, verzamel het water in een kom en laat dit voorafgaand aan gebruik minimaal een half uur lang afkoelen.
De verzorging is nog effectiever als je je haar met gefermenteerd rijstwater wast. Als je het water namelijk laat fermenteren, dan komt de pH-waarde ervan in de buurt van die van je haar. Gefermenteerd rijstwater verzorgt dan ook op zeer milde wijze. Bij de fermentatie ontstaan bovendien nog meer voedingsstoffen die je haar sterker maken. Je kunt dit heel eenvoudig maken: meng rijstwater met wat vers water en giet het in een schone kom of fles. Nu is het zaak om te wachten. Na twee dagen ontstaat er een zurige geur. Het rijstwater is nu gefermenteerd en klaar voor gebruik. Je kunt gefermenteerd rijstwater tot tien dagen lang in de koelkast bewaren.
Hoe vaak je rijstwater gebruikt, kun je zelf bepalen. Je bereikt echter het mooiste resultaat als je je haar er regelmatig mee verzorgt. We laten je zien hoe het wassen met rijstwater in zijn werk gaat.
Onze tip: als je haar wat extra verzorging nodig heeft, kun je het rijstwater ook als een leave-in conditioner gebruiken. Was je haar gewoon zoals je gewend bent met shampoo, spoel het uit en giet daarna het rijstwater over de uiteinden en punten van je haar. Spoel het echter niet uit, maar laat het in je haar zitten en droog je haar aan de lucht. Zo leggen de voedingsstoffen een beschermende laag om je haar, dat daardoor langdurig sterker wordt.
Als alternatief kun je het rijstwater ook in je droge haar doen en het als een haarmasker 's nachts laten inwerken. De volgende dag spoel je het met een milde shampoo uit – voor een zeer intensieve verzorging. Je vindt het te veel gedoe om het water op je haar te gieten? Maak je geen zorgen: doe het rijstwater gewoon in een spuitfles. Zo is het heel eenvoudig in gebruik.
Je vindt het zelf maken van rijstwater wat te omslachtig? Ga dan voor een shampoo, conditioner of haarkuur die rijstwater dan wel rijsteiwit of -extract bevat. De voordelen: deze producten zijn langer houdbaar dan zelf gemaakt water en je hebt ze altijd bij de hand, omdat je ze niet eerst hoeft te maken. Verder zijn ze verrijkt met andere verzorgende bestanddelen zoals voedende arganolie. Ze geven je haar een zijdeachtige glans en prikkelen tegelijkertijd je zintuigen met een heerlijke geur.