Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Haar steilen zonder stijltang

Eenvoudig en op milde wijze
Hittetools zoals een stijltang en dergelijke zorgen bijzonder snel voor de door jou gewenste haarstijl. Als ze vaak worden gebruikt, kunnen ze door de hoge temperatuur je haar echter ook beschadigen. Wij presenteren je alternatieve methodes waarmee je jouw haar ook helemaal zonder hitte steil kunt maken. Zo ontzie je jouw haar en krijg je toch nog je droomlook.
KORT EN KRACHTIG: DE VOORDELEN VAN HAAR STEILEN ZONDER HITTE
  • Minder gespleten punten en haarbreuk
  • Betere hydratatie van het haar
  • Op de lange duur gezonder uitziend en glanzend haar
  • Besparing op stroomkosten en elektrische apparatuur

Steil haar zonder stijltang: de voordelen van een hittevrije methode

Als je bij het steil maken geen hitte gebruikt, dan doe je vooral je haar echt een plezier. De hoge temperaturen zijn namelijk slecht voor je haarstructuur en kunnen blijvende schade veroorzaken, zoals gespleten haarpunten en haarbreuk – vooral als je regelmatig een stijltang gebruikt. De hitte verstoort de structuur van je haar en bouwt die snel weer opnieuw op. Omdat deze na enige tijd weer terugkeert naar de oorspronkelijke vorm, moet je jouw haar telkens opnieuw steil maken. Hierbij onttrekt de hitte elke keer opnieuw waardevol vocht aan je haren, zodat deze snel weer uitdrogen en er daardoor stroachtig uitzien.

Als je geen stijltang gebruikt, is dit ook beter voor het milieu: als je nog helemaal geen stijltang hebt, dan ontzie je grondstoffen – namelijk nog een elektrisch apparaat. Heb je er al een in huis, dan bespaar je iedere keer dat je het apparaat niet gebruikt stroom. Haarstyling zonder hitte heeft dus enkele voordelen voor jou en het milieu. Met de juiste trucjes krijg je zonder veel moeite en helemaal zonder stijltang zijdeachtig steil haar. Wij laten je enkele alternatieven zien. 

Alternatieven voor de stijltang

Haar steil maken zonder schade werkt het beste als je geen gebruik maakt van hitte. Krachtige krullen of kroesachtig haar zijn maar moeilijk te bedwingen. De reden: de structuur is simpelweg te sterk. Met de volgende trucjes en methodes bereik je vermoedelijk alleen een optimaal resultaat als je haarstructuur van nature alleen licht krullend is. Als je uitgesproken krullen steil wilt maken, combineer dan meerdere methodes met elkaar en kijk welke methodes het meest geschikt zijn voor jouw haar.

Haren steil maken met shampoo en conditioner  

Als je steil haar wilt, kies dan een speciale shampoo. Deze moet je haarstructuur steil maken en pluizen voorkomen – deze eigenschappen staan meestal direct vermeld op de verpakking. Doorgaans merk je al na de eerste wasbeurt het verschil als je een product gebruikt dat past bij jouw behoeften. Let ook op gladmakende bestanddelen zoals keratine. Keratine kan kleine gaten in je haarstructuur opvullen en moet zo zorgen voor een bijzonder sterk gladmakend effect. Masseer de shampoo over je hele hoofd in en spoel deze vervolgens weer grondig uit. Breid je verzorgingsritueel daarna uit met een bijbehorende conditioner. Verdeel een klein beetje over je haar, van de lengtes tot in de punten. Laat de conditioner daar enkele minuten inwerken, voordat je deze ten slotte weer uitspoelt. Het resultaat: je haar ziet er gladder uit. Bovendien lossen kleine klitten als vanzelf op en voelt je haar zijdezacht en soepel aan. Hierbij geldt: hoe gladder je natuurlijke haarstructuur is, hoe beter het resultaat.

Leave-in producten met antipluiseffect gebruiken

Gebruik in aansluiting op het wassen van je haar een speciale balsem tegen pluizen. Hiermee krijg je nog wat extra verzorging en blijft je haar beter zitten. De balsem bedwingt met name kleine haartjes en zorgt zo voor een steile look. Masseer het leave-in product na het wassen van het haar zachtjes in. Maar let op: als je er teveel van gebruikt, ziet het haar er snel vet uit. Ook leave-in spray met gladmakend effect is een goede keuze en optimaliseert het resultaat. Spuit deze vanaf enkele centimeters afstand op het nog vochtige haar. Het effect is hetzelfde als bij de balsem: het maakt vooral kleine haartjes steil die direct boven het hoofd uitsteken. Is jouw haar van nature al echt steil, dan volstaat de juiste verzorging voor jouw droomlook. Anders zijn shampoos, conditioners en balsem voor steil haar de perfecte basis. Indien gewenst bouw je met onze methodes daarop voort en bereik je zo een nog mooier resultaat.

Steil haar met huismiddeltjes: wassen met appelazijn

Een huismiddeltje voor steil haar is appelazijn. De zuren van het azijn maken je haar glad en kunnen gaten in de structuur weer opvullen. Zo ziet je haar er op natuurlijke wijze zichtbaar steiler uit. Bovendien voelt het na het wassen duidelijk zachter aan en krijgt het een verleidelijke glans. Nog een ander pluspunt: wassen met appelazijn is zo gedaan en bovendien goedkoop en effectief. Meng hiervoor appelazijn en water in twee gelijke delen. Verdeel het mengsel na het haren wassen over je hele hoofd en laat het circa 10-15 minuten inwerken. Verwijder de appelazijn vervolgens grondig met warm water.

Haar natuurlijk steilen met behulp van een microvezelhanddoek

Als je haar net gewassen is, is het belangrijk dat je het zonder hitte laat drogen en vooral steil krijgt. Wikkel het hiervoor in een microvezelhanddoek. Het beste kun je deze als tulband op je hoofd bevestigen, zodat je jouw handen vrij hebt als je haar droogt. De handdoek absorbeert het grootste deel van het vocht. Als je haar droog is, kun je de handdoek afdoen en het verder aan de lucht laten drogen. Het voordeel ten opzichte van een traditionele handdoek van badstof is met name dat je haarstructuur niet wordt opgeruwd. Het oppervlak is duidelijk gladder en valt zachtjes om je haar. Zo minimaliseer je uitstekende haartjes en pluizig haar zichtbaar. Hierdoor ziet je haar er duidelijk steiler uit wanneer het droog is. Belangrijk: wrijf, bij het afdrogen, je haar niet droog met een handdoek. Ook een microvezelhandddoek kan je haarstructuur namelijk opruwen als je ermee over je hoofd wrijft. Ga dus heel voorzichtig met je haar om.

Haar glad borstelen

Kam je handdoekdroge haar van aanzet tot in de punten grondig door. Zo verwijder je eerst kleine klitten die na het wassen zijn achtergebleven. Herhaal dit proces telkens weer kort na elkaar, totdat je haar helemaal droog is. Bij deze methode laat je in feite je haar aan de lucht drogen en maak je het alleen met behulp van een borstel of een kam steil. Door de neerwaartse beweging trek je lichte golven en krullen telkens weer uit elkaar. Hiermee maak je jouw haar op mechanische en milde wijze steil. Dit werkt het beste bij lang tot middellang haar, want alleen zo kun je jouw haar effectief uit elkaar trekken. Deze methode is niet zo geschikt voor sterk krullend haar, omdat het voortdurend borstelen het haar extra kan laten pluizen. Let er bovendien op dat het steil maken op deze manier veel tijd kan kosten. Als je haast hebt, adviseren wij je om het liever in de zomer uit te proberen – door de hoge temperaturen droogt je haar dan veel sneller.

Haar voorzichtig steil föhnen

Wil je eenzeer snelle methode om je haar zonder hitte steil te maken? Gebruik dan een föhn en de koude stand. Borstel tegelijkertijd je haar van boven naar beneden door en gebruik bovendien een gladmakende balsem als je haar erg snel pluizig wordt. Als je haar al handdoekdroog is, dan werkt deze methode zeer snel. De koude lucht ontziet zowel je haar als je hoofdhuid. Nog een voordeel: haar steilen met een föhn kan zowel bij kort als lang haar.

Wat belangrijk is voor steil haar: vermijd luchtvochtigheid

Heb je jouw haar zonder stijltang steil gemaakt en wil je dat dit ook zo blijft? Vermijd dan hoge luchtvochtigheid. Regen, een tropisch klimaat en vochtige lucht stimuleren je natuurlijke haarstructuur. Het gevolg: je haar kroest weer. Juist als je zonder hitte hebt gewerkt, houd je haar vocht vermoedelijk niet zonder meer vast. Onze tip: zet een muts op of gebruik een stijlvolle haarband of doek als je op regenachtige dagen buiten op pad bent.