Wie rozemarijn alleen gebruikt bij het maken van Mediterrane gerechten, schijnt echt iets te missen. Als je de hype die viral gaat op TikTok en Instagram mag geloven, dan kan het aromatische kruid veel meer dan aardappeltjes uit de oven op smaak brengen: rozemarijnolie wordt beschouwd als ultieme boost voor groei en zou je haarzakjes nieuwe energie geven. Maar wat aan deze trend is waar?
Op basis van zijn helende eigenschappen wordt de olie van het naaldbladachtige kruid 'Rosmarinarus Officinalis L.' echt al sinds de oudheid gebruikt. En niet alleen in de aroma- of fytotherapie: ook wat betreft haar- en huidverzorging wordt de waardevolle olie al lange tijd gewaardeerd als mooimaker. Rozemarijnolie bevat namelijk veel bestanddelen waarvan is aangetoond dat ze antimicrobieel, ontstekingsremmend en antioxiderend kunnen werken.
We hebben de vermeende voordelen van rozemarijnolie voor haar eens uitgebreid bekeken en het kruidenelixer voor je beoordeeld. De volgende eigenschappen worden toegeschreven aan rozemarijnolie:
De sleutel van een gezonde haargroei is een hoofdhuid die intact is. Het milieu is direct van invloed op de groei en de gezondheid van je haar. Idealiter is het vrij van build-up (productresten en vuil) en goed doorbloed. Rondom de haarwortels bevinden zich de fijnste capillaire vaten die deze voorzien van microvoedingsstoffen en zuurstof. Hoe beter dit verloopt, hoe beter je haar kan groeien en hoe gezonder het kan zijn. Precies op dit gebied zou rozemarijnolie ondersteuning bieden, beter gezegd het bestanddeel cineol. Hierbij gaat het om een etherische olie die net als cafeïne de doorbloeding van de hoofdhuid en daarmee de groei van je haar zou stimuleren. Het klopt dus dat rozemarijnolie je haargroei een boost kan geven. Je haar groeit er echter dus niet sneller van.
Er zijn daadwerkelijk twee studies die erop wijzen dat rozemarijnolie een positief effect op haaruitval zou kunnen hebben. Eén studie heeft de werking van het kruidenelixer getest op haaruitval als gevolg van hormonale veranderingen en deze vergeleken met een desbetreffend medicijn. Na zes maanden was een lichte verbetering te zien. Het effect van het medicijn en dat van rozemarijnolie was hetzelfde. De andere studie toonde een positief effect van rozemarijnolie op circulaire haaruitval aan. Beide studies waren echter zeer klein van omvang. Om goed inzicht te krijgen in de precieze werking van rozemarijnolie op haaruitval zijn er meer onderzoeksresultaten nodig.
Heb je last van haaruitval, dan moet je altijd eerst de onderliggende problemen achterhalen en deze aanpakken. De behandeling van je hoofdhuid met rozemarijnolie zou altijd pas de tweede stap zijn, als een extra cadeautje voor je haar. Er geldt namelijk: als je haarwortels sterk zijn en op een gezonde hoofdhuid groeien, dan kunnen je haren langer op je hoofd blijven zitten.
Van rozemarijnolie wordt ook gezegd dat deze kalmerend werkt bij een geïrriteerde hoofdhuid. De ontstekingsremmende werkzame stoffen zijn verantwoordelijk voor de verzachting, maar wetenschappelijke bewijzen zijn er niet. Ook hier is het weer van belang om de oorzaken van je geïrriteerde hoofdhuid te achterhalen en deze dienovereenkomstig te behandelen. Je kunt ter ondersteuning van een behandeling met rozemarijnolie gaan. Zo kun je helemaal zelf ontdekken of je daardoor verlichting ervaart.
Heb je last van vettige roos? Ook hier is er sprake van oorzaken die eerst aangepakt moeten worden. Daar bovenop kun je kijken wat de werking van rozemarijnolie is: door zijn antimycotische eigenschappen kan rozemarijnolie een extra wapen zijn in strijd tegen de gistschimmel Malassezia furfur die betrokken kan zijn bij de vorming van vettige roos.
Grijs haar ontstaat wanneer de melanineproductie in je lichaam afneemt en er minder melanine (pigment) in je haar wordt opgeslagen. Naast het natuurlijke verouderingsproces kan dit vele oorzaken hebben. Een ervan is oxidatieve stress in het lichaam die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Dit kan onder andere komen door slaapgebrek, stress of een eenzijdige voeding. Antioxidanten kunnen vrije radicalen in het lichaam binden en zo de oxidatieve stress tot een minimum beperken. Zo zouden ook de antioxidanten van rozemarijnolie de vrije radicalen binden aan de haarzakjes en daardoor het ontstaan van grijs haar voorkomen. Er zijn echter geen studies of bewijzen om dit te staven. Verder geldt: als het effect echt zo sterk is, dan zou rozemarijnolie allang een beproefd bestanddeel in de strijd tegen grijs haar zijn. Maar ook hier geldt: probeer het uit.
In principe kun je bij elk haartype kijken of het gehypete effect van rozemarijnolie op haar waar is. Bij langer gebruik zou zelfs haar dat snel vet wordt kunnen profiteren van het effect van rozemarijnolie: de talgproductie zou erdoor gereguleerd kunnen worden. Het komt hier (afhankelijk van hoe je de olie toepast) op de juiste dosering aan. Te veel olie kan je haar ook zwaar maken. Je komt er snel achter wat voor jou de optimale dosis rozemarijnolie is.
Er zijn verschillende manieren waarop je rozemarijnolie in je haarverzorgingsritueel kunt opnemen. Afhankelijk van hoe intensief de werking van het kruidenelixer op je haar en hoofdhuid moet zijn, heb je de keuze uit drie toepassingsmogelijkheden:
Een hoofdhuidmasker met rozemarijnolie moet onder andere het microbioom van je hoofdhuid in balans brengen en de talgproductie reguleren. Het masker is wel zeer vettig en daar moet je van houden. Verdun voor het hoofdhuidmasker vier tot vijf druppels rozemarijnolie met een theelepel basisolie zoals jojoba-, olijf- of kokosolie. Het werkt het beste als je de basisolie eerst op je ene hand aanbrengt, je daarna de rozemarijnolie erop druppelt en je vervolgens de oliën in je handen wrijft. Verdeel de oliebehandeling op je hoofdhuid en masseer deze gelijkmatig in op heel je hoofd. Laat de olie maximaal 20 minuten inwerken en spoel de olie daarna goed met shampoo uit. Als je zeer fijn haar hebt dat snel vet wordt, dan kun je de inwerktijd ook inkorten. Ook al wordt dit vaak aanbevolen: laat het oliemasker nooit 's nachts inwerken. De olie kan dan het microbioom van je hoofdhuid verstoren. Gebruik de oliebehandeling voor thuis alleen af en toe – afhankelijk van hoe goed je deze verdraagt en hoe goed de olie bevalt.
Het gebruik van rozemarijnolie is wat minder vet als je er vier of vijf druppels van mengt met je shampoo of je conditioner. Laat het product telkens een tot twee minuten inwerken voordat je het weer uitspoelt.
Als toevoeging van shampoo of conditioner kun je rozemarijnolie ook tot drie keer per week gebruiken.
Er zijn natuurlijk ook haarverzorgingsproducten die al rozemarijnolie bevatten. Het gaat meestal om shampoos, producten voor hoofdhuidverzorging of haartonics. Je zult het grootste effect merken wanneer je van één fabrikant meerdere producten van dezelfde verzorgingslijn gebruikt. De rozemarijnolie is wat meer verdund in deze producten, waardoor ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik.
Tip: controleer bij aankoop de lijst met bestanddelen nauwkeurig. Niet alle producten waarop rozemarijn staat vermeld, bevatten ook echt rozemarijnolie. Vaak betreft het ook een rozemarijnextract. In de INCI-lijst kun je de olie herkennen aan de naam Rosmarinus Officinalis Leaf Oil.
Om te kunnen profiteren van het gebruik van rozemarijnolie voor je haar, moet je bovendien op de volgende dingen letten: