Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Met nat haar slapen

Waarom moet je dat vermijden?
Als je je haar 's avonds laat wast en al moe bent, is het erg verleidelijk om met nat haar naar bed te gaan. Dat bespaart namelijk tijd en je hoeft niet te föhnen. Maar is slapen met nat haar goed voor je haar? Hier vind je het antwoord.
KORT EN KRACHTIG: MET NAT HAAR SLAPEN
  • Omdat juist nat haar erg gevoelig is, kun je beter niet met nat haar gaan slapen.
  • Dat kan namelijk leiden tot bijvoorbeeld gespleten haarpunten en problemen met je hoofdhuid.
  • Als je toch een keer met nat haar naar bed moet, droog het dan op zijn minst met een handdoek, doe er wat haarolie in en verschoon je kussen regelmatig.

Kan ik gaan slapen met nat haar?

Het korte antwoord is nee, in ieder geval niet regelmatig of als je het kunt vermijden. Dat komt door de structuur van ons haar en hoe het reageert op water. De keratine-eiwitten waaruit haar bestaat, zijn ingekapseld in een beschermende schubbenlaag (cuticula). Wanneer haar nat wordt, worden de eiwitverbindingen zwakker dan wanneer haar droog is en worden de haarstrengen uitgerekt. Dit zorgt er weer voor dat de cuticula open gaat staan, waardoor het haar vatbaarder wordt voor beschadiging en breuk. Daarom moet je na het wassen en verzorgen van je haar onder de douche altijd een conditioner gebruiken, want die zorgt ervoor dat de cuticula weer gesloten wordt.

De gevolgen van slapen met nat haar

Zoals we net hebben uitgelegd is je haar gevoeliger wanneer het nat is, waardoor het gemakkelijker beschadigd kan raken. Slapen met nat haar kan niet alleen gevolgen hebben voor je haar, maar ook voor je hoofdhuid en mogelijk zelfs voor hoe je huid eruitziet. Hier vind je een overzicht:

  • Haarbreuk en gespleten haarpunten: 's nachts in bed ben je continu aan het draaien, zodat je haar steeds over je kussen schuurt. Hierdoor raakt het niet alleen sneller in de klit en springt het alle kanten op, maar kan het ook makkelijk breken als het nat is.
  • Problemen met je hoofdhuid: schimmels houden van een vochtige omgeving en voelen zich dus helemaal thuis als je hoofdhuid lange tijd nat is. Een schimmelinfectie kan bijvoorbeeld leiden tot roos, jeuk, droge plekken en ontstekingen.
  • Fungal acne (gistpuistjes): hoewel hier geen direct bewijs voor is, kan slapen met nat haar mogelijk ook fungal acne bevorderen. Deze schimmelziekte, die niet verward moet worden met echte acne, wordt bevorderd door een warme en vochtige omgeving op de hoofdhuid, net als bij een paddenstoel. Nat haar zorgt natuurlijk ook voor een nat kussen, wat fungal acne kan veroorzaken.

Zo kun je toch gaan slapen met nat haar

Soms gaat het niet anders en kun je niet voorkomen dat je met nat haar naar bed gaat. Ook als dit niet al te vaak gebeurt, moet je toch op de volgende punten letten om beschadiging van je haar tot een minimum te beperken:

  • Droog je haar af met een microvezeldoek en laat het een paar minuten aan de lucht drogen, zodat het niet meer zo nat is.
  • Breng ter bescherming wat haarolie aan.
  • Gebruik een zijden kussen, zodat je haar niet beschadigd raakt door de sterke wrijving op een katoenen kussen.
  • Verschoon je kussen de volgende dag om te voorkomen dat bacteriën en schimmels zich daarin ophopen.