Mag het een onsje meer zijn? Als het gaat om volume in het haar, dan zullen de meeste vrouwen deze vraag waarschijnlijk bevestigend beantwoorden. Velen van hen hebben namelijk fijn haar en daardoor ook weinig volume. Als je haar erg dun is, kan elk kapsel er al snel sluik uitzien en na korte tijd futloos naar beneden hangen. Met meer volume daarentegen, kan je styling er direct levendiger uitzien en langer meegaan.
Of je haren dik of dun zijn, is genetisch bepaald. Als ze dun zijn ligt de doorsnede tussen 0,04 en 0,06 millimeter. Met het blote oog is dat natuurlijk niet te meten, maar je kent je eigen haar het beste. Jij weet of ze vaak sluik op je hoofd blijven plakken en of de doorsnede van je paardenstaart klein is. Verder weet je ook of elke styling na korte tijd weer tenietgedaan wordt.
Natuurlijk kan ook fijn haar er met een paar trucjes volumineus uitzien. Of meer volume in je haar al dan niet behoort tot je eigen beautydoelen, is heel persoonlijk. Als je behoefte hebt aan meer volume, dan kun je met de juiste haarverzorging, een paar stylingtrucjes, een aangepast kapsel en nieuwe kleuraccenten veel bereiken.
De volgende lijst geeft een overzicht van met welke tips en trucjes je meer volume in fijn haar kunt krijgen.
Fijn haar kan al bij het wassen worden belast. Shampoos die je haar 'zacht' of 'zijdeachtig' moeten maken, kunnen daar de oorzaak van zijn. Ze kunnen siliconen bevatten die zich om meer glans te bereiken om het haar wikkelen en de schubbenlaag moeten sluiten. Is je haarstructuur beschadigd en dof, dan kunnen siliconen goed werk verrichten en moet je deze blijven gebruiken. In zijn algemeenheid blijft het volume in het haar beter behouden als de schubbenlaag iets is opgeruwd. Deze maakt het haar vaak steviger en looks houden langer. Als je haar gezond en glanzend is, dan kun je bij de shampoo van jouw keuze ook een siliconenvrije variant gebruiken: deze mag geen 'dimethicone', 'cyclomethicone' of 'amodimethicone' bevatten. Maak bij voorkeur gebruik van speciale volumeshampoos die het haar minder belasten en voor volume zorgen.
Wordt je haar erg snel vet en plakt het dan sluik op je hoofd? Zoek dan naar een shampoo met salicylzuur. Hiermee kun je overtollig vet blijvend verwijderen en zo platte haaraanzetten voorkomen. Maak je regelmatig gebruik van stylingproducten, dan kan wekelijks gebruik van een clarifying shampoo je haar goed doen. Deze kan je haar en hoofdhuid verlossen van productresten die anders onnodig belastend zijn.
Tip: Let na het aanbrengen van de shampoo erop om het verzorgingsproduct alleen in de lengtes aan te brengen. De conditioners bevatten vaak siliconen of oliën die het haar weliswaar makkelijk kambaar en glanzend moeten maken, maar die ook de haaraanzet kunnen belasten. Ook intensief verzorgende producten, zoals een hydraterend masker of een voedende haarkuur kunnen je haar belasten – breng deze texturen daarom alleen in de punten aan.
Heb je je haren na het wassen gedroogd in een microvezelhanddoek, dan zijn nu de stylingproducten voor meer volume aan de beurt. De klassieker is de schuimversteviger die zorgt dat je latere kapsel langer houdt en veerkrachtiger is. Maar ook een volumeschuim kan optimale voorwaarden scheppen voor voller haar. Gebruik maximaal een portie ter grootte van een walnoot en kam het product gelijkmatig in de nog licht vochtige haren.
Een mooi volume van de haaraanzet kan optisch gezien het volume van je hele haar vergroten. Gebruik daarom in het nog vochtige haar een zogenaamde 'rootlifter'. De textuur moet fijn haar in het bijzonder bij de haaraanzet meer volume en stevigheid geven. Breng de rootlifter gelijkmatig met de vingers over het hele hoofd aan. Bij haar dat snel vet wordt, kun je deze het beste met mate gebruiken.
Tip: als booster voor de haaraanzet bij haar dat erg snel vet wordt kan ook haarpoeder zorgen dat het haar beter blijft zitten. Ook vertraagt haarpoeder het opnieuw vet worden van het haar. Breng het poeder van bovenaf aan op je kruin en masseer het met de vingers lichtjes in.
Om je haren eerst grofweg te drogen, moet je ze over je hoofd naar voren laten zakken en tegen de groeirichting in föhnen. Dit kan helpen om de haaraanzetten op te laten staan. Als je haren gevoelig zijn voor kleine klitten dan kun je ze ook naar één kant laten hangen en vanaf de haaraanzet föhnen. Aan de andere kant ga je precies hetzelfde te werk.
Als je haar bijna droog is, dan kun je een ronde borstel gebruiken. Tijdens het föhnen kun je daarmee een mooi volume creëren. Een keramische borstel met grote luchtkamers is bijzonder geschikt, omdat deze veel warmte op kan slaan. Wikkel elke streng afzonderlijk op de borstel door je haar elke keer strak weg te trekken van je hoofd en hetvervolgens onder spanning op te rollen. Föhn het haar en wikkel de strengen na het afrollen van de borstel in. Maak de ontstane krullen vast op je hoofd en laat ze een paar minuten 'afkoelen – alleen zo blijft het volume in het haar. Als alternatief kun je met twee borstels werken en altijd de ene ingewikkeld houden om af te laten koelen, terwijl je met de andere een nieuwe streng föhnt. Na afkoelen niet meer kammen, maar het haar alleen maar opschudden.
Tip: Meer tijd besparen kan via het gebruik van föhnborstels die de ronde borstel en föhn combineren. Ze kunnen de perfecte, volumineuze blow dry creëren. Je lijkt zo net van de kapper te komen.
Al die krulspelden op je hoofd kunnen het verschil maken als het erom gaat meer volume voor fijn haar te creëren. Hoe groter de doorsnede van de roller is, hoe groter het mogelijke volume-effect. Vooral volume dat lang moet blijven, kun je goed maken met verwarmbare krulspelden. Ze werken met warmte en blijven ongeveer 20 minuten in het haar. Belangrijk: na het losmaken van de krulspelden de krullen inrollen, vastmaken en laten afkoelen. Daarna doorkammen met je vingers – een borstel zou het volume er meteen uitkammen.
Met de genoemde 'heatless' stylingmethodes kun je helemaal zonder inwerking van hitte meer volume in je haar krijgen. Ze passen echter beter bij middellang tot lang haar. Je draait, vlecht, wikkelt of steekt je haar meerdere uren lang in model – het beste voor het slapen gaan. Idealiter heb je daarvoor je haar gewassen en volumeschuim of schuimversteviger gebruikt. Je haar moet ongeveer voor 95% droog zijn. Met volume over je hele hoofd en coole krullen kun je bijvoorbeeld een vlot knotje maken. Draai alle haren in een losse knot en bevestig deze op de kruin van je hoofd met een scrunchie. Maak de knot de volgende ochtend los en kam je haar alleen met je vingers grof door om het volume niet kapot te maken. Een speciale gewatteerde zijden haarband heeft hetzelfde 'hittevrije' volume-effect bij lang haar. Je wikkelt je haar om beide uiteinden en de punten maak je eraan vast.
Een onzichtbaar push-upeffect krijg je door het touperen of creperen van je haar. Hiermee zet je jouw haar onder het langere haar aan de bovenkant omhoog. Dit zorgt voor een vollere look. Om ervoor te zorgen dat het ook echt onzichtbaar is, moet je het langere haar aan de bovenkant opsteken – dit haar moeten uiteindelijk het opbollende haar verbergen. Maak op je achterhoofd strengen vanongeveer vijf centimeter breed en houd ze in je hand. Bij het touperen kam je ze met een toupeerkam ongeveer drie keer bij de haaraanzet tegen de groeirichting in, totdat het gewenste effect is bereikt. Bij creperen bewerk je de betreffende strengen eveneens alleen vanaf de haaraanzet. De haarpunten laat je in beide gevallen achterwege. Aansluitend borstel je het langere haar op de bovenkant voorzichtig en leg je het er overheen. Dit opvullende effect kan met een paardenstaart bijzonder mooi tot zijn recht komen – het is echter alleen geschikt voor gezond haar: bij belast haar kan touperen haarbreuk in de hand werken.
Kleine moeite, groots effect: als je jouw normale scheiding enkele centimeters naar één kant verplaatst, kun je voor direct volume in je haar zorgen. Precies zoals de legendarische jaren 90 swoosh: om deze te maken, gooi je met je hand al je haar naar één kant – dit kan de haaraanzet laten opstaan waardoor een soort volumineuze krul op je hoofd ontstaat.
Of het nu is als finish na de styling of voor een snelle touch-up voor tussendoor: droogshampoo kan een echt verschil maken als het gaat om meer volume in je haar. De fijne poederdeeltjes kunnen zich om je haar leggen en het direct een volumineuze look geven. Natuurlijk kan droogshamppo ook telkens een paar dagen lang een goed alternatief vormen voor haren wassen: fijn haar dat snel vet wordt, kan al snel na het wassen bij de haaraanzet weer plakkerig zijn. Het zetmeel in de droogshampoo kan de overtollige talg opnemen en zo de haaraanzetten nieuwe stevigheid bieden.
Zoek een droogshampoo die bij je haarkleur past en stem het gebruik af op je stijl: bij een nauwkeurig aangebrachte scheiding kan volstaan om aan elke kant het deel twee centimeter naast de scheiding op te tillen en vanaf een afstand van 20 centimeter te sprayen. Verdeel het product met je vingertoppen door het zachtjes in te masseren. Als je jouw haar zonder vaste scheiding draagt of middellang haar hebt, dan kun je naar wens strengen optillen en eronder sprayen. Of je doet al je haar over je hoofd naar voren en sprayt het van onderaf met droogshampoo.
Bij zeer kort haar kun je jouw haar eveneens over je hoofd doen en wat droogshampoo erin aanbrengen. Vervolgens kun je het met je vingers in model schudden of plukken.
Tip: als je voor je volumestyling regelmatig droogshampoo gebruikt, adviseren we je om 's avonds of de volgende ochtend je haar te wassen. Zo kun je voorkomen dat haarzakjes verstopt raken en de hoofdhuid geïrriteerd raakt.
Door optisch bedrog kun je de indruk wekken dat je haar meer volume heeft. Dat kan in de vorm van slim geplaatste highlights en strengen. Mocht je meer volume in fijn haar verven, breng dan blonde accenten aan Bij donkere haarkleuren kunnen warme tinten dit effect hebben. Of de kleur het beste in de vorm van baby-highlights, strengen of balayage als optische booster werkt, moet je e-kapper beslissen.
Je kent vast en zeker wel het voelbare volume-effect van pas gekleurd haar: na het kleuren voelt het soms veel steviger aan dan daarvoor. Waar je fijne haar eerder nog sluik naar beneden hing, kan het na de kleuring plotseling meer stevigheid hebben. De verklaring is simpel: gekleurd haar heeft een opgeruwde schubbenlaag. Het kan daardoor steviger aanvoelen en er volumineuzer uitzien. Ook uitgebreide blow drys of volumestylings kunnen zo langer blijven zitten. Het effect kan sterker zijn als je jouw haar helemaal verft.
Vertrouw op het volume-effect van een goed kapsel en vraag jouw vertrouwde kapper om een kapsel met meer dichtheid en volume voor fijn haar. Al een paar laagjes op de juiste plek kunnen het verschil maken tussen sluik of volumineus. Dik of dun: hoe langer je haar is, hoe moeilijker je het naar beneden kunt trekken en hoe meer laagjes er nodig kunnen zijn.
Hoe fijner je haar is, hoe korter het geknipt moet worden. Bij zeer fijn haar is een korte bob een mooie oplossing met volume. Het moet kortharig gekapt zijn, waardoor het nog meer volume krijgt. Ook een pixie-cut kan er – ondanks de superkorte lengte – volumineuzer uitzien dan lang haar. Wil je eerst beginnen met een long bob om meer dynamiek en volume in je haar te krijgen? Vraag je kapper dan ook hier om laagjes, maar wel om zeer fijne – anders ziet het er snel uitgedund uit.