Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Christmas Shopping | Shop nu met 15%* op ALLES & 20%* op ALLE geuren en geursets! 

Amandelolie

Verdraagbaar en veelzijdig in gebruik – amandelolie is geschikt voor elk huidtype, zelfs voor de gevoelige babyhuid. Hoewel deze olie momenteel in de schaduw van exotische oliën lijkt te staan omdat amandelolie niet zo spannend klinkt, is het de moeite waard eens naar deze klassieker onder de oliën te kijken.

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.

Eigenschappen van amandelolie

Amandelolie (INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil) wordt uit de pitten van zoete amandel gewonnen. De lichtgele tot kleurloze olie heeft een zoetige geur en is een van de meest verdraagbare oliën voor de huidverzorging. De olie wordt verkregen door de pitten voorzichtig koud te persen of door de amandelen te verhitten. Koudgeperste oliën hebben steeds de voorkeur. Ze zijn meestal wel duurder, maar bij deze methode blijven de waardevolle bestanddelen wel in veel hogere concentraties behouden.

Amandelolie bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigd oliezuur (circa 60-70%) en tweevoudig onverzadigd linolzuur (tot 20%). Daarmee is het gehalte aan onverzadigd vetzuur relatief hoog, waardoor de olie gevoelig is voor oxidatie. Daarom moet de olie na openen binnen 6 maanden worden gebruikt.

Superingrediënten

  • Oliezuur: het enkelvoudig onverzadigd vetzuur staat erom bekend dat het ervoor zorgt dat het product beter intrekt en de huid zacht laat aanvoelen. Maar oliezuur heeft een eerder destabiliserende werking voor de huidbarrière. Een eigenschap die niet per se negatief hoeft te zijn. Want daardoor kunnen andere in vet oplosbare bestanddelen beter worden opgenomen en dat is waarom oliezuur ook wel 'enhancer' wordt genoemd.
  • Linolzuur: drievoudig onverzadigd omega 6-vetzuur dat ook essentieel is voor het menselijk organisme. Dit zuur is het hoofdbestanddeel van nog een groep van belangrijke membraanlipiden (ceramiden) en is daarmee van essentieel belang voor een intacte huidbarrière. In amandelolie zit ongeveer 20% linolzuur.
  • Vitamine E: is de belangrijkste antioxidant en beschermt de huid tegen oxidatieve beschadiging door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door zonlicht en kunnen de huidstructuur, het DNA en de eiwitten van de huid blijvend beschadigen. Vitamine E vangt deze vrije radicalen op en neutraliseert ze.

Amandelolie in huidverzorging

De basisolie trekt niet zo snel in de huid, maar dringt daardoor wel dieper in de huid door. Door het hoge gehalte aan oliezuur werkt amandelolie licht destabiliserend voor de huidbarrière. Deze eigenschap kan zowel positief als negatief zijn. Een voordeel is dat amandelolie vanwege deze eigenschappen vaak als aanvullend bestanddeel in huidverzorgingsproducten te vinden is om ervoor te zorgen dat andere bestanddelen goed in de huid worden opgenomen. Maar voor open, ontstoken delen van de huid of bij acute neurodermitis zorgt deze 'enhancer'-eigenschap voor nog meer destabilisering van de toch al labiele huidbarrière.

De amandelolie kan samenvattend als solide basisolie worden beschreven die voor elk huidtype, met uitzondering van huidtypes met een sterk verstoorde huidbarrière, geschikt is. Omdat de olie een niet-comedogene werking heeft, kan deze ook op de onzuivere huid worden aangebracht.

FAQ amandelolie

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.