Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Christmas Shopping | Shop nu met 15%* op ALLES & 20%* op ALLE geuren en geursets! 

Welke blush past bij mij?

Blush is verkrijgbaar in talloze tinten en texturen: krachtig, transparant, rosé en paars, in poedervorm of vloeibaar. Om je individuele match te vinden, moet je weten wat voor huidtype je hebt. Hier lees je er meer over.   
KORT EN KRACHTIG: WELKE BLUSH PAST BIJ MIJ?

  • Licht, gemiddeld of donker: voor een natuurlijke look stem je de intensiteit van de blush af op je huidskleur.
  • De ondertoon van je huid geeft nog meer informatie over de perfecte kleur van je blush: een licht blauwachtige ondertoon duidt op een koele tint, een gelige op een warme tint.
  • Neem voor een natuurlijke en harmonieuze lookje ondertoon als uitgangspunt.
  • Complementaire kleuren accentueren je wangen sterker en zien er minder natuurlijk uit.
  • Ieder huidtype heeft weer een andere textuur nodig voor een optimaal effect: hoe droger je huid, hoe intensiever de blush moet hydrateren.

Blush – hoe je ervan gaat stralen

Oorspronkelijk was blush bedoeld om de natuurlijke blosjes op de wangen te imiteren. Als we licht blozen door een onverwacht compliment of tijdens een wandeling in de koude winterlucht, krijgen onze wangen altijd een rozige kleur.

Inmiddels zijn er meer blushtinten verkrijgbaar dan alleen rosétinten. Je kunt kiezen uit tal van kleurvarianten en texturen om je blush af te stemmen op je outfit of make-uplook. Maar houd vooral rekening met je huidskleur en ondertoon. Die bepalen welke tinten je zeer goed staan.

Voor een gelijkmatige finish en optimale fixering speelt ook de keuze van de consistentie van de blush een rol. Die moet ook zijn afgestemd op je huid.

Huidskleur – licht, gemiddeld of donker?

Grofweg zijn er lichte, gemiddelde en donkere huidtinten. Ook blushes zijn verkrijgbaar in verschillende intensiteiten. Om ervoor te zorgen dat je blush er natuurlijk uitziet op je huid en goed harmonieert, mag hij niet te donker zijn. Als je huid daarentegen te licht is, kan hij er onnatuurlijk en nogal bleek uitzien.

Voor zeer lichte huidtypes kan dit betekenen dat een licht gepigmenteerde blush die in het doosje nogal bleek lijkt, de perfecte kleur geeft zonder te overheersen. De zeer intensieve kleuren, die in het doosje felrood of paars lijken, zien er op zeer diepe huidtinten natuurlijk en fris uit. Op lichtere huidtinten lijkt het eerder alsof ze bovenop de huid liggen. De kleuren zijn dan zo krachtig dat ze volledig afsteken bij de kleur en ondertonen van de huid in plaats van ermee te versmelten.

Wat zijn ondertonen?

Naast je huidskleur speelt ook de ondertoon van je huid een belangrijke rol bij het vinden van kleuren die goed bij je passen. De ondertoon kan koel, warm of neutraal zijn. Het herkennen van je ondertoon is niet altijd even gemakkelijk en vereist soms wat training. Als je je ondertoon echt wilt weten, kun je een analyse van je huidskleur doen.

Welke blush past bij een koel huidtype?

We spreken van een koel huidtype wanneer de ondertoon een licht blauwachtige glans heeft. Dit is niet altijd goed te zien. De volgende kenmerken karakteriseren een koel huidtype:

  • je huid ziet er over het algemeen lichtroze of beige uit.
  • De aderen schijnen blauwachtig door je huid.
  • Je ogen hebben een koele tint, zoals felblauw (maar ook bruin kan een koele ondertoon hebben).
  • Je haar heeft geen roodachtige pigmenten: koel blond haar, licht asblond haar of zelfs koel bruin haar is kenmerkend.

Als je een koele huidskleur hebt, zijn koele blushtinten ook een goede keuze. Kijk dan eens naar de kleurenfamilies rozenhout en donkerroze: rozenhout, donkerroze, roze, bessentinten en paarse tinten accentueren je huidtype. Je kunt ook de kleur van je lippen als uitgangspunt nemen om een passende blush te vinden. Houd ook rekening met de diepte van je huidskleur: hoe lichter je huid en hoe minder contrast je hebt, hoe makkelijker een fijne blush helemaal tot zijn recht komt op je huid.

's Avonds kun je kiezen voor een krachtigere tint zoals donkerroze of eventueel een pruimkleur.

Welke blush past bij een warm huidtype?

Een warm huidtype heeft een gelige ondertoon. De volgende kenmerken zijn te zien:

  • Je teint ziet er goudkleurig of perzikkleurig uit.
  • De aderen schijnen groenachtig door je huid.
  • Als oogkleur heb je een warme tint zoals groen, goud of warm bruin.
  • Je haar heeft warm-gouden of roodachtige pigmenten. Aardbeiblond, roodbruin of goudblond haar is kenmerkend.

Perzik- en goudnuances zijn ook te vinden in de perfecte blush voor warme huidtypes. Kleuren zoals abrikoos en koraal staan dan zeer goed. Bronstinten staan je ook goed. Warme huidtypes verdragen felle kleuren vaak goed. Heel fel oranje of rood behoren echter tot de meer gedurfde kleuren en zijn vooral geschikt voor iets donkerdere tot diepe huidtinten of een opvallendere make-up. Probeer gewoon verschillende 'kleurdoseringen' uit om te kijken welke je huid laat stralen zonder te overheersen.

Voor een harmonieuze look kies je dus een blush die zo natuurlijk mogelijk samengaat met de kleur en ondertoon van je huid. Je kunt echter ook gebruik maken van het effect van complementaire kleuren: koel roze steekt bijvoorbeeld af tegen een warme huidskleur en voegt een spannend accent toe aan je look. Complementaire kleuren zorgen voor spanning, maar zien er ook minder natuurlijk uit.

Neutrale ondertonen

Bij een neutrale ondertoon van de huid zie je tekenen van beide huidskleuren. Blauwachtige aderen verschijnen naast groenachtige aderen en er is geen duidelijke ondertoon in het gezicht. Bij een neutraal huidtype kun je daarom gebruikmaken van zowel het koelere als het warmere kleurenpalet. Blush met een perzikkleur is hier een goede keuze, omdat deze vaak zowel rozetinten als abrikooskleurige tinten bevat.

Als je teint een olijfgele ondertoon heeft, is deze meestal vrij koel. Als je huid echter een zeer gouden tint heeft, heb je waarschijnlijk een warm huidtype.

Tip: voor een harmonieuze, klassieke look kun je je lippenstift afstemmen op je blush. Als je je blush vergeet, kun je ook je lippenstift even als rouge 'misbruiken'. Dep met je vingers gewoon een beetje lippenstift op je wangen en blend deze.

Blush voor een vette huid

Poederblush is zeer geschikt voor een vette huid omdat het makkelijk vetstoffen absorbeert en als matte versie ook wat glans wegneemt. Je moet poederblush altijd aanbrengen op een huid die al gepoederd is. Dat komt omdat deze vlekken kan maken bij het rechtstreeks aanbrengen op make-up. Gebruik hiervoor een zachte kwast die de juiste afmeting heeft voor je wangen.

Vloeibare texturen kunnen er zeer natuurlijk uitzien. Kies een product dat mat opdroogt. Je blush mag niet crèmig zijn en dus rijk aan vetstoffen. Dit zou nog meer vet aan je huid afgeven en bovendien waarschijnlijk niet lang blijven zitten. Als je niet van een absoluut matte finish houdt, kun je een gel proberen. Vloeibare blush is heel makkelijk aan te brengen met je vingers op een huid waar nog geen make-up op zit. Vloeibare make-up is ook geschikt als basis. Om de look vervolgens te fixeren kun je een poederblush in dezelfde tint gebruiken of je gebruikelijke poeder.

Heb je een gecombineerde huid met droge wangen? Baseer de keuze van je blush dan op een droog huidtype. Als je gevoelig bent voor puistjes, is een minder rijke, meer gelachtige consistentie de beste keuze.

Als je huid textuur heeft, zoals onzuiverheden of puistjes, of als je je poriën wilt camoufleren, kan het zinvol zijn om te kiezen voor een blush met een matte finish zonder glans. Hoe meer je blush het licht reflecteert, hoe meer de structuur van je huid wordt benadrukt.

Blush voor een droge huid

Het is altijd goed voor een droge huid als deze gehydrateerd en verzorgd wordt. Een cream blush is dan de ideale keuze. Die heeft een hydraterend effect en hecht dus beter aan de huid, terwijl de blush tegelijkertijd mogelijke schilfertjes camoufleert. In tegenstelling tot vette huidtypes moet je er bij een droge huid voor zorgen dat de blush niet zo mat opdroogt en compleet in de huid verdwijnt, maar juist fluweelzacht met je huid versmelt en deze laat profiteren van de vettige ingrediënten.

De beste manier om je cream blush aan te brengen is met je vingers, een sponsje of een stippling brush. De haartjes van de laatste zijn dusdanig samengebonden dat je de blush al deppend kunt verdelen. Bij lange halen kun je namelijk de crèmelagen vernietigen.

Een cream blush is in de regel ook heel geschikt voor een rijpere huid, omdat deze meestal ook droger is.

Blush voor een normale huid

Als je een normale huid hebt, werken in principe alle blush-texturen even goed. Probeer gewoon uit welke textuur en finish je het mooist vindt. Er zijn bijvoorbeeld gebakken-poederblushes die voor een heel smeltende finish zorgen of cream blushes die een poederachtige finish op de wangen achterlaten.