Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

ROSACEA

Rosacea moet altijd dermatologisch worden onderzocht en zo nodig behandeld. In het geval van rosacea is het zinvol om je dagelijkse huidverzorging enigszins aan te passen. Meer informatie vind je in ons artikel.

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.

Huidverzorging kan verlichting en ondersteuning bieden bij verschillende huidaandoeningen en huidziekten. In het geval van een huidziekte of als er een vermoeden daartoe bestaat, heeft een bezoek aan een arts altijd prioriteit. De reden hiervoor is dat alleen dermatologen een medisch valide diagnose mogen stellen en indien nodig de juiste medicamenteuze behandelingen mogen starten.

KORT EN KRACHTIG: ROSACEA
  • Niet-besmettelijke huidziekte die chronisch is en in golven optreedt
  • Kenmerkend zijn rode plekken en ontstekingen in het gezicht
  • De oorzaak van rosacea is nog niet volledig bekend
  • Huidverzorging bij rosacea is gebaseerd op kalmerende producten die de huid niet irriteren

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidziekte die vooral in het gezicht voorkomt, vaak met symmetrische vormen. Andere lichaamsdelen worden slechts zelden aangetast. Rosacea is niet besmettelijk, men vermoedt dat het genetisch bepaald is. In Duitsland lijdt ongeveer 4% van de volwassenen aan rosacea. Niet voor niets wordt er inderdaad gesproken van ‘lijden’. Dit komt omdat rosacea behoorlijk opvalt, vooral in de latere stadia van de ziekte, en daarom erg vervelend kan zijn voor de mensen die ermee te maken hebben. In het beginstadium of zelfs in het voorstadium kan rosacea heel onopvallend zijn, waardoor sommigen zich vaak niet eens realiseren dat hun steeds weer opduikende rode plekken mogelijk rosacea kunnen zijn.

Symptomen van rosacea

  • Vlekken en onregelmatige plekken op wangen, neus en voorhoofd
  • Ontstekingen
  • Pijnlijke blaasjes en knobbeltjes
  • Branderige, jeukende en gevoelige huid

De symptomen van rosacea treden meestal in golven op. De symptomen zijn afhankelijk van de ernst en het stadium van de ziekte. Meer over de verschillende stadia vind je in onze veelgestelde vragen over rosacea ‘Wat zijn de verschillende stadia van rosacea?’

Wat kan er worden gedaan bij rosacea?

Als je vermoedt dat je rosacea hebt, moet je eerst een specialist raadplegen. Artsen kunnen een definitieve diagnose stellen en, afhankelijk van het stadium, ook therapeutische maatregelen voorstellen voor de behandeling van rosacea. Maatregelen variëren van verschillende medicijnen tot een behandeling met laser. Maar zelfs die maatregelen kunnen personen met rosacea niet volledig genezen.

Naast dermatologische behandelingen kun je ook zelf actief worden. Als je ervoor zorgt dat je bepaalde triggers vermijdt (bijvoorbeeld zon, hitte, alcohol, nicotine, stress), kun je het proces vertragen en het terugkeren van rosacea verminderen. Er zijn ook een paar punten die het overwegen waard zijn als het gaat om huidverzorging.

Huidverzorging bij rosacea

Vooral de symptomen bij milde rosacea kunnen goed worden tegengewerkt met de juiste huidverzorging. Soms kan de ziekte zelfs tot stilstand worden gebracht. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Reiniging: maak de huid indien mogelijk alleen 's avonds schoon met een milde reiniger. 's Ochtends is water meestal voldoende. Gebruik geen borsteltjes, doekjes van microvezels of andere hulpmiddelen.
  • Kalmerende en ontstekingsremmende serums: bijvoorbeeld met panthenol, allantoïne, bisabolol, madecassoside (tijgergras), azelaïnezuur. Vooral azelaïnezuur wordt beschouwd als een van de meest effectieve stoffen tegen rosacea en wordt ook gebruikt in de dermatologie.
  • Peeling: gebruik geen mechanische peeling met deeltjes. In plaats daarvan kun je af en toe chemische peelings of enzympeelings inzetten. Start langzaam en kijk hoe de huid reageert. Gebruik producten zonder geurstoffen en alcohol.
  • Moisturizer: bij rosacea moet je een milde verzorgende crème gebruiken, die geen geurstoffen of parfum bevat. Geschikte crèmes verminderen de jeuk, verzachten rode plekken en verzorgen de vaak droge huid met belangrijke stoffen.
  • Vermijd irriterende stoffen: gebruik geen mechanische peelings of reinigingsproducten. Vermijd eveneens geurstoffen, parfum, irriterende alcohol, etherische oliën of irriterende conserveringsmiddelen. Urea, een stof die normaliter een verzorgend effect heeft, is ook niet goed voor rosacea, omdat het door de mensen die last hebben van rosacea als irriterend wordt ervaren.
  • Zonnebrandcrème: breng elke dag een zonnebrandcrème aan (minstens SPF 30) en vermijd direct zonlicht.

Wat zijn de oorzaken van rosacea?

De oorzaak van rosacea wordt nog steeds niet volledig begrepen. Men vermoedt dat het een stoornis is die genetisch bepaald is en waarbij de vorming van nieuwe bloedvaten wordt beïnvloed. Ook denkt men dat er een relatie is met andere factoren (immuunsysteem, microbioom of neurologische aspecten).

Hoewel er tot op heden weinig bekend is over de oorzaken zelf, zijn er in ieder geval enkele triggers en risicofactoren die de ontwikkeling van rosacea kunnen bevorderen:

  • sterke en langdurige blootstelling aan zonlicht (uv-licht)
  • hitte, hoge temperaturen, een warm bad of warme douche, sauna
  • bepaalde cosmetica en verzorgingsproducten die bijvoorbeeld etherische oliën, parfum, alcohol, plantenextracten of sterk reinigende stoffen (tensiden) bevatten
  • voeding: warme dranken zoals koffie of thee, maar ook alcohol of pittige gerechten, nicotine
  • stress en emotionele druk

Veelgestelde vragen over rosacea

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.

Bibliografie

  1. Zhang H et al., Rosacea Treatment: Review and Update. Dermatol Ther (Heidelb). 2021 Feb;11(1):13-24.
  2. Zuuren EJ, Rosacea. N Engl J Med. 2017 Nov 2;377(18):1754-1764.
  3. Anzengruber F et al., Swiss S1 guideline for the treatment of rosacea J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Nov;31(11):1775-1791.