Tijdens de puberteit krijgt ongeveer 20-30% van de jongeren een vette huid. Dat heeft te maken met de invloed van de geslachtshormonen op de talgklieren die hierdoor een verhoogde talgproductie hebben. Bij de overgang naar de volwassen leeftijd normaliseert de overmatige talgproductie zich doorgaans. Blijft de verhoogde talgproductie in de T-zone (voorhoofd, neus, kin) echter bestaan, dan wordt dit een gecombineerde huid genoemd. Voor zover de theorie – maar hoe ziet een gecombineerde huid eruit? Bij een gecombineerde huid is de T-zone vet, vettig en heeft deze grove poriën en vaak mee-eters of neigt deze zelfs naar acne. Andere delen van het gezicht kunnen daarentegen een normale tot een zeer droge huid hebben.
De aanleg voor een gecombineerde huid is over het algemeen genetisch bepaald. Sommige mensen hebben een grotere kans om een gecombineerde huid te ontwikkelen dan andere zonder dat dit direct afhankelijk is van invloeden van buitenaf. Ze kunnen echter wel een rol van betekenis spelen. De productie van vet kan namelijk ook een reactie zijn om de huid te beschermen: als reactie op irriterende stoffen produceert de huid meer talg. Een irriterende huidverzorging met irriterende bestanddelen kan daarom bijvoorbeeld ook tot het ontstaan van een gecombineerde huid leiden.
Bij een gecombineerde huid draait het erom de verschillende delen van de huid afhankelijk van hun toestand te verzorgen en te beschermen. Geen enkel deel mag erop achteruitgaan. Het doel is om de verschillende toestanden van de huid weer een normaal huidtype te laten vormen.
In de T-zone wordt de gecombineerde huid zowel 's nachts als in de loop van de dag vet. In dat geval kun je het beste zowel 's avonds als 'ochtends je huid reinigen met een cleanser en het overtollige talg op milde wijze van je huid verwijderen. Voor de huid buiten de T-zone kan dit echter – vooral als deze neigt naar een droge tot zeer droge huid – te veel van het goede zijn. Waarop moet je letten bij de reiniging van een gecombineerde huid?
Chemische peelings kunnen bij een gecombineerde huid de toestand van de huid in de T-zone verbeteren. Ook de droge delen aan de zijkant hebben baat bij een peeling. Bij de T-zone zijn salicylzuur en amandelzuur geschikt voor het reguleren van de talgproductie en het tegengaan van ontstekingen. De droge plekken kunnen daarentegen met behulp van glycolzuur of melkzuur op milde wijze worden bevrijd van dode huidcellen en blijven er zo frisser uitzien.
Tips voor het gebruik van chemische peelings bij een gecombineerde huid:
Ook al zijn er soms producten die speciaal zijn bekroond voor de gecombineerde huid, dan nog zijn deze gecombineerde preparaten vaak alleen handig als het verschil tussen de twee delen van de huid niet zo groot is of wanneer de hoeveelheid verzorging moet worden beperkt.
Als je een gecombineerde huid echter optimaal wil verzorgen, dan kun je de betreffende delen het beste zo behandelen dat het product op het huidtype is afgestemd. Dat kan betekenen dat je verschillende producten gebruikt: die voor de droge huid en ook die voor de vette huid. Je hebt bij een gecombineerde huid dan ook een grotere keuze dan alleen gecombineerde preparaten. Je kunt gerust eens een kijkje nemen bij de producten voor een vette, normale of droge huid.
"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.
Bibliografie