Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

Glycolzuur

Glycolzuur verbetert de huidtoestand, werkt regenererend en stimuleert de hydratatie van de huid. Deze stof heeft daarom al jaren een vaste plek in de medische dermatologie en de cosmetica. Maar ook voor thuisbehandelingen is glycolzuur al lang een vast onderdeel van een effectieve beautyroutine. Lees hier alles over het wondermiddel voor skincare.

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
Feitenoverzicht glycolzuur:
  • Naam in lijst van bestanddelen (INCI): Glycolic Acid
  • Werking: peelend, vochtinbrengend, versterkt de huidstructuur
  • Aanbevolen gebruik: vooral voor peelings
  • Huidtype: geschikt voor de normale en de droge huid

Glycolzuur – de basis

Glycolzuur wordt verkregen uit suikerriet en is de belangrijkste bron van fruitzuur. Chemisch gezien behoort glycolzuur tot de groep van in water oplosbare alphahydroxyzuren (AHA's). Onder de AHA's heeft glycolzuur de kleinste molecuulstructuur, waardoor het relatief makkelijk in de losse structuur van de bovenste huidlaag, de hoornlaag, doordringt en daar het natuurlijke proces van huidvernieuwing ondersteunt.

Hoe diep het glycolzuur in de huid doordringt en hoe effectief het dus is, hangt eerst en vooral van twee factoren af: de pH-waarde en de betreffende concentratie. Daarbij geldt dat hoe zuurder het peelingproduct en hoe hoger de concentratie van het fruitzuur is, des te meer positieve, maar mogelijk ook irriterende effecten het heeft. Daarom worden diep doordringende glycolzuurpeelings met hoge concentraties en een hele lage pH-waarde ook alleen in de dermatologie en de dermacosmetica gebruikt. In de cosmetische industrie voor persoonlijke verzorging worden vooral oppervlakkig werkende glycolpeelings met concentraties tot maximaal 10% gebruikt. Om effect te hebben als peeling, moet de pH-waarde ervan vrij zuur zijn (lager dan pH 4).

Dit is het effect van glycolzuur op de huid

Glycolzuur is het meest effectief bij het huidoppervlak. Hier ondersteunt de stof de huid bij het verwijderen van niet meer benodigde, dode huidcellen van de hoornlaag. De huid ziet er gladder uit en de teint wordt stralender.

Maar glycolzuur kan nog veel meer. Zo kan het ook tekenen van door de zon veroorzaakte schade, zoals hyperpigmentering en pigmentvlekken, verminderen. Nog een voordeel: als huidcellen van het huidoppervlak worden verwijderd, raken de poriën mogelijk minder snel verstopt en krijgen puistjes en mee-eters geen kans. Een dunnere hoornlaag betekent niet in de laatste plaats dat de huid de verzorgende stoffen uit cosmeticaproducten beter kan opnemen en gebruiken.

Als we verder kijken, zien we dat glycolzuur ook een positief effect heeft op de huidvernieuwing, ook al begrijpen we het proces erachter nog niet helemaal. Wat wel bekend is: glycolzuur verbetert de stevigheid en elasticiteit van de huid, wat kan worden toegeschreven aan het positieve effect op de aanmaak van collageen en elastine. Daardoor kunnen bestaande rimpels en lijntjes worden vervaagd en kan het ontstaan ervan worden vertraagd. Glycolzuur verbetert verder het vochtgehalte van de huid, zodat deze er voller en frisser uitziet.

Glycolzuur in huidverzorgingsproducten

Verzorgingsproducten met glycolzuur zijn meestal in de vorm van vloeibare tot emulsie-achtige peelings, maar ook als speciale serums verkrijgbaar. Daarbij gaat het vaak om een mix van verschillende AHA's, omdat daardoor positieve synergieën op de huid ontstaan en zo'n mix soms huidvriendelijker is. Glycolzuur is in principe geschikt voor alle huidtypen, maar de verdraagbaarheid moet wel steeds individueel worden beoordeeld en getest. De volgende tips kunnen van pas komen als u voor het eerst verzorgingsproducten met glycolzuur gaat gebruiken:

  • Breng peelings indien mogelijk 's avonds aan. Verdeel het product daarvoor over de handen en breng het op het gereinigde gezicht aan.
  • Gebruik het product niet te vaak. Als u het vaker wilt gebruiken, moet u dit in kleine stappen opbouwen. Begin bijvoorbeeld met 1-2 keer per week met een peeling met een lage concentratie.
  • Houd daarbij geïrriteerde of beschadigde delen vrij en breng de peeling ook niet rond de ogen of slijmvliezen aan.
  • Glycolzuurpeelings voor persoonlijke verzorging moeten niet worden afgewassen of geneutraliseerd. Dat doet de huid vanzelf.
  • Gebruik daarna een verzorgend serum en een vochtinbrengend verzorgingsproduct aan. Dit kunt u meteen na het aanbrengen van de peeling doen.

Als de huid hierna geïrriteerd raakt en rode vlekken vertoont, brandt of pijn doet, is dit geen teken dat de peeling werkt, maar geeft de huid juist een waarschuwingssignaal af. In het begin kan de huid wel wat kriebelig aanvoelen, maar ook dat gevoel moet na vijf minuten weer verdwenen zijn.

Tot slot moet er rekening mee worden gehouden dat de huid door gebruik van glycolzuur (en van AHA's in het algemeen) gevoeliger wordt voor zonlicht. Peelings met glycolzuur hebben voor anti-aging eigenlijk geen effect als er niet ook een product met uv-bescherming wordt gebruikt: de positieve effecten van peelings en de negatieve effecten van zonlicht (huidveroudering) heffen elkaar daarbij op. Wie niet bereid is om dagelijks een zonnebrandcrème op te doen, doet de eigen huid met het gebruik van glycolzuur geen plezier.

FAQ glycolzuur

 

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.

Bibliografie

  1. Yu and van Scott, Alpha-hydroxyacids and carboxylic acids. J Cosmet Dermatol. 2004 Apr;3(2):76-87.
  2. Bernstein et al. Smith, Glycolic acid treatment increases type I collagen mRNA and hyaluronic acid content of human skin. Dermatol Surg. 2001 May;27(5):429-33.
  3. Tang and Yang, Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018 Apr 10;23(4).