Verruil kapot en overbelast haar voor een zijdeachtig glanzende lange haardos: als er een beautyverlanglijstje zou bestaan, dan staat deze wens bij velen helemaal bovenaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hoezeer je ook aan alle haarstyling hecht, het is echt geen pretje wat je haar allemaal te verduren krijgt met hittestyling en regelmatig verven. Het is een zware belasting. Hoe meer je jouw haar dus belast, hoe belangrijker het wordt dat je jouw haar ook regelmatig wat extra verzorgt.
Hierbij komt het boostende effect van keratine goed van pas. Het gaat hierbij om een vezeleiwit waaruit je haren, vinger- en voetnagels zijn opgebouwd. Voor een beter begrip, is het handig om de anatomie van de haarstructuur wat nader te bekijken. Deze bestaat uit drie lagen:
Keratine is natuurlijk niet onverwoestbaar. Als keratine vaak in contact komt met chemische stoffen of hete stylingtools van meer dan 180 graden, dan kunnen de verbindende zwavel- en waterstofbruggen binnenin de keratinemoleculen oplossen. Zo kan er keratine verloren gaan en ontstaan kleine keratinegaten. Je haar kan hierdoor droog of poreus worden en je kunt te maken krijgen met haarbreuk, pluizig haar of gespleten haarpunten.
Als je haar door het vele stylen of verven een beschadigde structuur heeft, kun je het van buitenaf helpen met keratine. Keratinemoleculen kunnen zich als vloeibare bouwstenen in het haar nestelen en daar poreuze plekken kitten. Ze kunnen een beschermende mantel om het haar en de opgeruwde schubbenlaag leggen.
Naast deze voordelen heeft keratine nog een klein wonder voor je haar in petto: keratine kan je haar gladmaken en wekenlang een zijdeachtige, fluweelachtige finish geven – zonder dat hier dagelijks een stijltang aan te pas komt. Hair straightening met keratine komt uit Brazilië overwaaien en heeft daarom ook vaak de naam 'Brazilian blowout'. Je kunt je kapper vragen om je haar met keratine glad te maken, maar de treatment kun je ook zelf thuis proberen. Verder hieronder kun je precies lezen hoe dat in zijn werk gaat.
Er zijn verschillende situaties waarin het gebruik van keratine een positief effect kan hebben:
Hoog gedoseerde keratineproducten voor thuis kunnen zorgen dat je haar er gezond en glanzend uitziet, mits je de producten regelmatig gebruikt. Dat houdt in: als je jouw haar één keer met keratineshampoo hebt gewassen, zie je nog geen groot effect. De keratine stapelt zich langzaamaan op in en om je haar. Voor het verkrijgen van de gehypete zijdeachtige keratine-finish is het de moeite waard om achtereenvolgens meerdere keratineproducten te gebruiken.
In de volgende haarverzorgingsproducten en tools zit keratine:
Wil je nog een stap verdergaan en je haar niet alleen verzorgen met keratine, maar ook meerdere weken gladmaken? Dan kun je kiezen voor een zeer intensieve keratine-treatment. De Brazilian blowout waar we het al eerder over hadden, kan de lengtes tot wel vier weken lang het gladde gevoel van een stijltang geven. Het geheim: keratine wordt met hitte je haar binnengesmokkeld. Om te besparen op de kosten van deze behandeling bij een professional, kun je ook een hair straightener doe-het-zelf-set halen en thuis aan de slag gaan. In de meeste sets tref je een shampoo, conditioner en masker aan. Deze sets zijn geschikt voor alle haartypen. Het enige wat je verder nog nodig hebt, zijn een föhn en paddle brush. En mocht je die hebben ook een stijltang. Je moet ervan uitgaan dat de behandeling ongeveer één tot drie uur kost.
Volg deze handleiding en dan kun jij thuis ook je haar gladmaken met keratine:
Je kunt tot wel vier weken plezier hebben van steil haar dankzij deze behandeling. Als je het door een professional laat doen, kun je er zelfs drie tot zes maanden van genieten.
De meeste verzorgingsproducten bevatten keratine uit gemalen veren, hoorns, haren of zelfs hoeven. Als je liever geen haarverzorgingsproducten met dierlijke bestanddelen gebruikt, heb je de keuze uit tal van veganistische alternatieven voor keratine. Het gaat bij deze formules om synthetisch gemaakte keratine op basis van aminozuren uit bepaalde plantenextracten. Enkele voorbeelden van plantaardige keratinebronnen zijn soja, tarwe en maïs. Deze producten bevatten daarnaast vaak nog waardevolle oliën zoals amandel- of arganolie om je haar extra soepel te maken.