Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren

Nagels duurzaam versterken

Zijn mooi gelakte nagels op dit moment onmogelijk voor je omdat je zachte nagels voortdurend breken of splinteren? Dit kan het gevolg zijn van te vaak lakken, een verkeerde nagelverzorging of een gebrek aan voedingsstoffen. Met de juiste verzorging, een paar supplementen en een pauze bij het lakken kun je je nagels sterker en robuuster maken.
Kort en krachtig: hoe je je nagels duurzaam kunt versterken
  • Als je nagels droog en gestrest zijn, verliezen ze aan elasticiteit en kunnen ze afbreken, splinteren of pijnlijk inscheuren.
  • Kunstnagels, te weinig pauzes bij het lakken, verkeerde verzorging, koude temperaturen of een gebrek aan voedingsstoffen kunnen broze nagels veroorzaken.
  • Een regelmatige verzorging met een glasvijl, nagelolie, nagelriembalsem en rijke nagellak is essentieel voor sterke nagels.
  • Voedingssupplementen met biotine, zink, selenium en silicium kunnen van binnenuit de gezondheid van je nagels ondersteunen.
  • Na het gebruik van kunstnagels hebben je natuurlijke nagels extra veel verzorging en hersteltijd nodig.
  • Draag handschoenen bij het schoonmaken, afwassen en bij koud weer om je nagels te beschermen.

Waarom je je nagels moet versterken

Beschadigd, gebroken, ingescheurd: beschadigde nagels kunnen erg vervelend zijn. Dat geldt zeker als je het liefst elke week nieuwe nagellaktrends wilt uitproberen – of altijd je eigen nagellak wilt dragen. Als niet alleen je lak afbladdert maar ook je nagels regelmatig inscheuren, ben je niet de enige: naar schatting heeft ongeveer 20 procent van de bevolking beschadigde nagels. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoe komt dat? Net als je huid en haar kunnen ook je nagels betere en slechtere tijden kennen, wat volkomen normaal is en af kan hangen van verschillende factoren. Vooral nu gel-, acryl- of shellac-behandelingen deel uitmaken van het beautyritueel van veel mensen, zijn sterke en gezonde nagels nog belangrijker geworden. 

Maar waarom zijn nagels eigenlijk zo gevoelig? Waarom kunnen nagels beschadigd raken of pijnlijk inscheuren? Heel simpel: nagels bestaan voornamelijk uit het eiwit keratine en groeien in de nagelmatrix. Die ligt verborgen onder de huid en maakt voortdurend nieuwe cellen aan. Op deze manier duwt de matrix de nagel steeds verder naar buiten, ongeveer drie millimeter per maand. De nagels kunnen dus steeds weer aangroeien, maar het gedeelte dat is uitgegroeid kan – in tegenstelling tot de huid – zichzelf niet herstellen. Als je nagels uitdrogen, verliezen ze aan elasticiteit en soepelheid en kunnen ze broos worden. Daarom moet je de gevoelige nagels nooit te intensief bewerken en er altijd goed voor zorgen. Je kunt ze het beste net zo voorzichtig behandelen als je haar: met een verzorging op maat, de juiste mix van voedingsstoffen en voldoende pauzes kun je je nagels duurzaam versterken. 

Broze nagels: dit zijn de oorzaken

Voordat je begint met het versterken van je vinger- en teennagels, moet je eerst de oorzaak/oorzaken van je verzwakte nagels achterhalen. De volgende factoren kunnen belastend voor ze zijn: 

  • Te vaak lakken
    Wanneer de ene gel-, shellac- of acrylbehandeling na de andere volgt, komen je nagels continu in contact met heel veel stoffen. Het veelvuldig aanbrengen en verwijderen van laklagen kan nagels voor langere tijd beschadigen: het kan hun oppervlak uitdrogen en aantasten, waardoor ze geen tijd hebben om te herstellen. Zelfs een normale nagellakremover kan je nagels beschadigen, omdat deze vaak aceton bevat. Deze stof kan je nagels sterk verzwakken bij zeer regelmatig gebruik. Je kunt meestal direct na het verwijderen van de kunstnagels zien hoe erg coole nail art zijn tol kan eisen: de gestreste nagels glanzen vaak helemaal niet meer en kunnen stomp aanvoelen.
  • Verkeerde verzorging
    Omdat de nagels pas wat van zich laten horen als ze al beschadigd zijn, vergeten we vaak gewoon om ze te verzorgen. In het beste geval worden de vingernagels af en toe ingesmeerd met handcrème – maar dat is niet genoeg. Je nagels hebben regelmatig speciale verzorging nodig. En je moet voorzichtig met ze omgaan: als je je nagels inkort met een schaartje of nagelknipper, druk je de nagel zo hard samen dat er fijne scheurtjes kunnen ontstaan. Het terugduwen van de nagelriem werkt ook averechts: dat kan leiden tot ontstekingen rond de nagel. Dit komt omdat de nagelriem de huid en de nagel beschermt tegen ziektekiemen en bacteriën.
  • Te sterke belasting
    De nagels beschermen je vingertoppen, maar hebben zelf geen enkele bescherming tegen alle chemische, fysieke en mechanische invloeden van buitenaf. Heet water en zeep bij het afwassen, verschillende chemicaliën bij het schoonmaken of het constante gebruik van ontsmettingsmiddelen op alcoholbasis kunnen ervoor zorgen dat je nagels uitdrogen en breken. Als je veel met je handen werkt, kan dit ook je vingernagels belasten.
  • Invloeden van buitenaf
    Misschien heb je gemerkt dat je nagels vooral in de herfst en winter afbreken? Dit kan komen door de lagere temperaturen. Kou kan niet alleen de huid uitdrogen, maar ook de nagels. Droge verwarmingslucht en de constante afwisseling tussen een warme en koude omgeving kunnen het effect versterken.
  • Gebrek aan voedingsstoffen
    Je bent wat je eet – of wat je niet eet. Dat geldt ook voor je nagels. Omdat nagels voornamelijk uit eiwitten bestaan, kunnen nagelproblemen het gevolg zijn van een eiwitarm voedingspatroon. Maar ook een gebrek aan bepaalde vitaminen, mineralen en sporenelementen kan gevoelige nagels verzwakken: als je lichaam een tekort heeft aan vitamine A, vitamine C, biotine, zink, selenium of silicium, kunnen je nagels zacht en broos worden.
  • Genetische oorzaken
    Net als bij je haar worden de sterkte en schoonheid van je nagels grotendeels bepaald door je genen. Als je regelmatig broze nagels hebt, is het de moeite waard om eens naar de vingertoppen van je ouders of broers en zussen te kijken. Als zij ook telkens problemen met hun nagels hebben, kan het in de familie zitten.
  • Ziektes
    Het komt niet vaak voor, maar er kan natuurlijk ook een ziekte schuilgaan achter je broze nagels. Zo kunnen stofwisselingsstoornissen zoals hyper- of hypothyreoïdie de oorzaak zijn van je broze nagels. Ook huidaandoeningen zoals psoriasis of de klassieke schimmelnagels kunnen je nagels verzwakken.
  • Tip: heb je al enkele weken last van nagelproblemen en kun je de oorzaak maar niet vinden? Vraag dan je huisarts of  dermatoloog om advies. 

Duurzame verzorgingsstrategieën voor gestreste nagels

Hoe droger een nagel is, hoe brozer en breekbaarder hij kan worden. Als je nagel voldoende vocht bevat, is hij elastisch, gezond en glanzend. Net als je haar kun je ook je nagels versterken en hydrateren met verzorgende actieve stoffen. Op deze manier kun je ze op de lange termijn beter beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Heb je je nagels de laatste tijd een beetje verwaarloosd? Hieronder lees je welke verzorgingstrucs, texturen en tools je kunt gebruiken om je vinger- en teennagels vanaf nu regelmatig te versterken.

  • Vijl: een glasvijl kan je nagels heel voorzichtig inkorten en in vorm brengen. Je nagels zijn nog gevoeliger als ze vochtig zijn, dus vijl ze alleen als ze droog zijn. Houd de vijl altijd in een hoek van 90 graden ten opzichte van de nagelrand en beweeg de vijl altijd in één richting. Wild heen en weer vijlen verhoogt het risico dat je nagel bij de nagelriem scheurtjes vertoont.
  • Nagelolie/-serum: Een olie of serum speciaal voor nagels zou een vast onderdeel moeten zijn van je dagelijkse verzorging. Ze kunnen niet alleen je nagels versterken, maar ook je nagelriemen soepel houden. Waardevolle ingrediënten zoals verzorgende oliën, shea butter en vitaminen kunnen diep doordringen in je nagel en deze voorzien van vetten en vocht. Je kunt je nagelolie of -serum het beste 's avonds aanbrengen, voordat je naar bed gaat. Breng een druppel aan op elke nagel en masseer de textuur grondig in je nagels en nagelriemen.
  • Nagelverzorgingspen: Wil je je nagels tussendoor trakteren op een snelle verzorgende booster? Probeer dan een nagelverzorgingspen. Die bevat ook verzorgende oliën en vitaminen voor de nagels, maar is gemakkelijker om onderweg te gebruiken dan een olie. Op kantoor of in je handtas – de pen verzorgt je nagels supersnel en heel eenvoudig, wanneer je maar wilt: beetje lak op je nagel, inmasseren, klaar.
  • Nagelboter/nagelbalsem: nagelriemen en nagels profiteren ook van een laagje verzorgende boter of balsem, die ook verrijkt zijn met natuurlijke oliën, vitaminen of hyaluronzuur. Deze formules kunnen de gevoelige huid rond je nagel en nagelriem hydrateren.
  • Handmasker: er zijn geen speciale nagelmaskers, maar je nagels en nagelriemen kunnen ook baat hebben bij een verzorgend handmasker. Heel makkelijk in gebruik zijn  maskerhandschoenen: aan de binnenzijde zitten verzorgende actieve bestanddelen. Aantrekken, laten inwerken en na gebruik het restant van het verzorgingsproduct in je handen en nagels masseren.
  • Hand- en nagelcrème: na elk contact met water moeten niet alleen je handen, maar ook je vingernagels worden ingevet. Dat lukt heel goed met een gecombineerde hand- en nagelcrème die je het beste direct naast de gootsteen en wastafel zet.
  • Verzorgende lak: hoewel je nagellak met een kleur even moet mijden als je beschadigde nagels hebt, is een verzorgende lak wel toegestaan. Zijn je nagels gewoon zacht en broos? Dan kan een nagelverharder uitkomst bieden. Hebben je nagels groefjes op het oppervlak? Een nail filler kan je nagels weer effen maken.

Tip: om te voorkomen dat je in de toekomst vergeet om je nagels te verzorgen, kun je er een ontspannen ritueel van maken. Zet voor je mini-manicure een mooi dienblad op de salontafel en leg al je benodigdheden voor je nagels erop. Zo kun je je nagels elke avond trakteren op extra verzorging – en tegelijkertijd naar je favoriete serie kijken. Netflix en (nail) care, als het ware.

Power van binnenuit: voedingssupplementen voor je nagels

Naast je huid en haar kunnen artsen ook aan je nagels zien of je evenwichtig eet. Als je lichaam namelijk voldoende voedingsstoffen, vitaminen, etc. binnenkrijgt, kan het daaruit bij de vorming van nieuwe cellen alle kracht putten. Dan kunnen je nagels glanzen en robuust worden.

Je kunt een gezonde nagelgroei ondersteunen met een eiwitrijk dieet, voldoende fruit, groente en volkorenproducten. Het is ook belangrijk om minstens twee liter water per dag te drinken, omdat nagels vocht van buiten en van binnen nodig hebben.

Helaas lukt dat niet altijd: in de dagelijkse stress, tijdens drukke periodes op je werk of in het gezin, tijdens een infectie of ook tijdens de zwangerschap kan een evenwichtig voedingspatroon lastig worden. Het is dan vaak moeilijk om dagelijks de aanbevolen hoeveelheden vitaminen, mineralen en sporenelementen via de voeding binnen te krijgen. Tijdens deze periodes kan het nuttig zijn voor je lichaam om voedingssupplementen te nemen.

Om je natuurlijke nagels te versterken en verzorgen, kun je gebruikmaken van supplementen met de volgende microvoedingsstoffen:

  • Biotine: dit is een van de acht B-vitaminen, ook wel vitamine B7 genoemd. Je lichaam heeft biotine nodig om keratine te kunnen vormen. Daarom wordt de 'beauty-vitamine' beschouwd als een booster voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels. Je kunt het permanent integreren in je routine als het gaat om het innemen van supplementen.
    Aanbevolen dosering: 10 milligram biotine/dag
  • Zink: de allrounder onder de mineralen kan ook helpen om sterke nagels te behouden. Het innemen van zink als kuur gedurende drie maanden kan je lichaam hierbij helpen.
    Aanbevolen dosering: 10 milligram zink/dag
  • Selenium: van dit sporenelement wordt gezegd dat het de nagelgroei versterkt. Het dagelijks innemen van selenium als kuur gedurende drie maanden kan de gezondheid van je nagels ondersteunen.
    Aanbevolen dosering: 100 microgram selenium/dag
  • Silicium: het mineraal silicium (kiezelzuur) bevindt zich in het lichaam, vooral in het haar en de nagels, en kan deze versterken. Het kan een paar maanden duren om de hoeveelheid silicium in je lichaam aan te vullen. Neem daarom een kuur met silicium voor een periode van zes maanden.
    Aanbevolen dosering: 350 milligram silicium/dag

Tip: let bij het kopen van voedingssupplementen op combiproducten. Veel fabrikanten bieden al een speciaal samengestelde mix van voedingsstoffen voor nagels aan.

Het nood- en verzorgingsprogramma met kunstnagels

Je nagels beslaan maar liefst tien vierkante centimeter – een gebied dat de afgelopen jaren een absolute blikvanger is geworden. Misschien is dat de reden waarom gel- of acrylnagels nu een van de absolute must-haves op beautygebied zijn. Deze nagels zijn immers niet alleen superglanzend en krasbestendig, maar kunnen ook tot een maand lang meegaan. 

Maar hoe handig kunstnagels ook zijn, ze kunnen je echte nagels belasten: door het opruwen van je nagels in de voorbereiding kunnen bepaalde stoffen uit gellak en dergelijke dieper in je nagels doordringen en ze  poreus maken. Ook het uitharden met uv-lampen kan een belasting voor je nagels betekenen, net als het verwijderen van nagellak met aceton of met een vijl. Daarnaast heb je misschien voor kunstnagels gekozen om je toch al dunne natuurlijke nagels te versterken. Het is dus mogelijk dat je je natuurlijke nagels verder beschadigt door telkens weer kunstnagels aan te brengen, waardoor ze dunner en dunner worden. Dat risico loop je vooral bij het verwijderen van acrylnagels: hierbij wordt de acryl weggevijld, waardoor de toch al ruwe nagels elke keer nog dunner worden. 

Wat dan helpt zijn de volgende noodmaatregelen:

1. De status-quo bepalen:

Als de lak eraf is, kun je een eerlijke inventarisatie maken: hoe zien je nagels eruit? Zijn ze uitgedroogd door de vele behandelingen? Of zijn ze broos geworden? Branden ze bij contact met warm water of doen ze pijn als er druk wordt uitgeoefend? Of is er al sprake van een schimmelnagel? (Als je vermoedt dat je schimmelnagels hebt, moet je een arts raadplegen).

2. Een pauze inlassen:

Maak je geen zorgen, je nagels zullen herstellen – maar het kost tijd. Nagels groeien namelijk langzaam. Afhankelijk van de persoon kan het tot 9 maanden duren voordat je nagel volledig hersteld is. Ook al zou je je beschadigde nagels meteen willen bedekken met een nieuw laagje nagellak, je moet ze even rust gunnen. Afhankelijk van de conditie van je nagels mag je minstens vier weken geen nagellak dragen. Hoe langer je het zonder lak uithoudt, hoe beter. Je nagels moeten namelijk herstellen.

3. Inkorten:

Vijl je nagels kort met een glasvijl. Dat ziet er gewoon mooier uit als je nagels beschadigd zijn. Dit minimaliseert ook het risico dat je nagel pijnlijk inscheurt of dat er nog meer van je nagel afsplintert.

4. Verwennen:

Je kunt je nagels helpen bij het herstel. Begin je nagelkuur met een verwennend oliebad: verwarm een olie naar keuze, bij voorkeur kokosolie of olijfolie. Dompel je vingers vervolgens ongeveer tien minuten in het warme bad en masseer de olie in die tijd goed in je nagels. Verwijder vervolgens oppervlakkig de overtollige olie met een tissue en masseer de rest in je handen en nagels. Voor een sterker verzorgend effect kun je de manicure 's avonds doen en na het oliebad katoenen handschoenen aantrekken. Op die manier kan de olie 's nachts zijn werk blijven doen.

5. Vergeet je nagels niet:

Je moet je nagels minstens vier weken lang blijven verzorgen en de gezondheid van je nagels in de gaten houden. Verwen ze in deze fase met alle hierboven vermelde verzorgingstips voor broze nagels en met de genoemde voedingssupplementen. 

Nog meer tips voor broze nagels

Handschoenen dragen: koop rubberen handschoenen om af te wassen of het huis schoon te maken, en draag warme wollen of leren handschoenen als het buiten koud is. Ze kunnen je nagels goed beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals kou, water en chemische stoffen.

Niet aan je nagels zitten: net als nagelbijten is ook het scheuren of krabben bij beschadigde nagels taboe. Verwijder ieder haaltje of uitsteeksel voorzichtig met een glasvijl. Je kunt uitstekende of ingescheurde huid bij je nagelriemen voorzichtig verwijderen met een nagelknipper.

Een primer aanbrengen: als je je nagels graag zelf lakt, moet een basecoat deel uitmaken van je manicure-set. Een basecoat kan je nagels namelijk beschermen tegen verkleuring, maar ook tegen uitdroging.

Gebruik nagellakremover zonder aceton: zoals eerder gezegd: regelmatig gebruik van aceton kan je nagels uitdrogen. Als je nagellakremover koopt, ga dan op zoek naar de aanduiding 'acetonvrij'.

Laat kunstnagels verwijderen door een professional: als je kunstnagels beschadigd zijn, moet je de nagellak niet zelf proberen te verwijderen. Dit kan het gevoelige nageloppervlak beschadigen.

Probeer een Japanse manicure: deze verzorgende behandeling kan je vingernagels versterken en ze tegelijkertijd een coole neutrale glow geven. Je kunt het gemakkelijk thuis doen. De finish kan twee tot drie weken meegaan.

BEAUTY & SKINCARE CONTENT
Anne Wüstmann, freelance beauty-redactrice

De freelance schrijfster maakt al jaren artikelen voor gerenommeerde lifestylemagazines. Met veel passie schrijft ze over de onderwerpen beauty, voeding, gezondheid en sport. Haar persoonlijke beautyfavorieten zijn een goede highlighter, vers selderiesap en pilates.