Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren

Hoe vijl je je nagels?

In vorm brengen, polijsten of kleine scheurtjes herstellen: met een nagelvijl kun je veel goeds doen voor je nagels. Voorwaarde is dat de vijl past bij de toestand van je nagels en dat je weet hoe je nagels op de juiste manier vijlt. Hier vertellen we je welke techniek je moet beheersen, welke nagelvijlen er op de markt zijn, en wat er nog meer bij het vijlen komt kijken.  
KORT EN KRACHTIG: HOE VIJL JE JE NAGELS OP DE JUISTE MANIER
  • Je kunt een nagelvijl gebruiken om je nagels in te korten, in vorm te brengen, te polijsten of kleine scheurtjes te bedekken.
  • Er zijn emory boards, saffiervijlen, glazen vijlen, keramische vijlen, mineraalvijlen en polijstblokken.
  • De korreldichtheid van een vijl wordt aangegeven in grit – hoe hoger het grit, hoe fijner de vijl.
  • Dubbelzijdige vijlen hebben een grovere vijlkant om de nagels in te korten en een fijnere kant om de nagels in vorm te brengen.
  • Vijl je nagels altijd maar in één richting. Dat is beter voor je nagels.
  • Glazen of keramische vijlen kunnen niet slijten, alle andere vijlen moet je na een paar weken of maanden vervangen.

Inkorten, polijsten en dergelijke: hoe nagels vijlen?

Hoe perfecte nagels er precies uit moeten zien, verschilt sterk per persoon. Misschien trakteer je jezelf elke maand op een Shellac-sessie in felle kleuren. Of ga je liever voor klassieke french-nails? Of misschien zijn natuurlijke nagels toch meer jouw ding. Hoe je nagels er ook uitzien – voor verzorgde en gezonde nagels moet je ze regelmatig goed vijlen. Een hoogwaardige nagelvijl staat aan de basis van je manicure en pedicure. Maar vijlen is niet altijd alleen maar je nagels inkorten, je nagelvijl kan veel meer:

1. Inkorten

De minst ingrijpende manier om je nagels korter te maken is door ze te vijlen. Als je nagels superlang zijn, moet je de 90/10-regel toepassen voordat je gaat vijlen: knip 90 procent van je gegroeide nagel met een schaartje en de resterende tien procent bewerk je dan met een vijl. Het gebruik van een nagelknipper is uit den boze, omdat deze microscopisch kleine scheurtjes in de nagel kan veroorzaken, waardoor deze kan afbreken.

2. In vorm brengen

Je kunt een vijl gebruiken om je nagel de vorm te geven die je het mooist vindt. De look kan natuurlijker lijken als je de ronding van je nagelriemen precies laat terugkomen in het uiteinde van je nagels. Je kunt kiezen uit de volgende nagelvormen:

  • Rond: de meest natuurlijke nagelvorm kun je het beste kort houden.
  • Ovaal: deze vorm is ook vrij rond, maar iets langgerekter. 
  • Hoekig: een scherpe rand maakt deze ook iets langere nagelvorm helemaal af.
  • Squoval: deze variant is hoekig met licht afgeronde hoeken.
  • Amandelvorm: de vorm doet denken aan een amandel en is iets langer en puntiger dan de ovale vorm.
  • Ballerina: taps toelopend, maar het uiteinde is recht – net als de schoen..
  • Stiletto: de nagel is zo puntig als de hak van een stiletto.

3. Sealing

Oh jeetje, daar heb je de ellende: je bent ergens aan blijven haken en je nagel is ingescheurd. Nu is het belangrijk dat je nagel niet verder scheurt en je nagelbed niet verder ontstoken raakt. Daarom moet je ieder haakje van je nagel gladmaken met een vijl. Zo kun je kleine beschadigingen zoals barstjes of haakjes snel wegwerken.

4. Polijsten

Je kunt niet alleen de randen van je nagels vijlen, maar ook het oppervlak hoogglans polijsten. Dit is mooi als onderbreking tussen gel-, Shellac- of acrylsessies en is tegelijkertijd een goede variatie op de natuurlijke look. De stijlvolle look kan worden bereikt met een polijstvijl of een speciale nagelbuffer. 

De gids voor het vijlen van nagels: deze modellen zijn er

Niet alle vijlen zijn hetzelfde – afhankelijk van de toestand van je nagels kun je kiezen uit verschillende modellen. De nagelvijlen verschillen niet alleen van materiaal –  glas, keramiek, staal of schuurpapier – maar ook wat betreft korreldichtheid. Dit wordt weergegeven in de eenheid 'grit'. Het beschrijft het aantal schuurkorrels per vierkante centimeter. Hoe hoger het grit van een vijl, hoe zachter hij is. Het bereik gaat van 80 grit (zeer grof) tot 600 grit (zeer fijn). Om zachte en gevoelige vingernagels goed te vijlen, moet het grit van je vijl hoog zijn. Gel- en acrylnagels kun je het beste behandelen met grovere vijlen met een grit van 80 tot 100, terwijl je voor het vijlen van natuurlijke nagels een grit van minstens 180 nodig is. Om je nagels goed te kunnen vijlen, moet je je vijl altijd kiezen op basis van de korreldichtheid.

Als een vijl twee kanten heeft met verschillende korreldichtheden, dan worden deze waarden ook allebei aangegeven, bijvoorbeeld 100/180 of 180/240. De grovere kant wordt meestal gebruikt om de nagels in te korten, de fijnere kant om de nagels vorm te geven. Dit is een dubbelzijdige vijl.

Je hebt de keuze uit de volgende vijlen die allemaal ook beschikbaar zijn als dubbelzijdige vijlen:

Saffiervijl

De klassieker in elke manicureset is gemaakt van gehard verenstaal met een coating van saffier. Deze vijl heeft meestal een grove en een fijne kant. De saffiervijl heeft een sterk schurend effect en is geschikt voor ongevoelige, vrij harde nagels of gelnagels. Gebruik deze vijl voorzichtig en zonder te veel druk uit te oefenen. 

Emory board

Dit is een houten spatel bedekt met schuurpapier, die vaak een schuimkern bevat. De emery board is geschikt voor gevoelige, zachte nagels. Daarom is het schuim in sommige modellen extra zacht, zodat er op de nagel niet te veel druk wordt uitgeoefend tijdens het vijlen. Vijlen met een coating van schuurpapier zijn ook verkrijgbaar als wegwerpvijlen, wat een hygiënische oplossing kan zijn bij bijvoorbeeld schimmelnagels. Voor een betere grip in de hand zijn deze vijlen ook verkrijgbaar in de vorm van een lange halve maan.

Glazen vijl

Deze vijl is gemaakt van hoogwaardig, gehard glas waarin op regelmatige afstanden microfijne poriën zijn geëtst. Hij wordt ook wel kristallen vijl genoemd. Glazen vijlen hebben meestal ook een grove en een fijne kant. Een glazen vijl is geschikt voor natuurlijke, gevoelige nagels waar snel haakjes in komen. De vijl kan deze voorzichtig in vorm brengen zonder dat er opnieuw haakjes of scheurtjes ontstaan. Je kunt de glazen vijl ook gebruiken om (gescheurde) nagelranden voorzichtig te sealen. 

Keramische vijl

Deze vijl is superzacht voor de nagels. Dankzij de korrelige structuur van keramiek kun je deze vijl ook gebruiken om broze nagels voorzichtig in vorm te brengen. 

Mineraalvijl

Deze wordt beschouwd als de secret agent voor zeer broze en zachte nagels. De vijl is gemaakt van een speciaal mineraal dat kleine scheurtjes moet bedekken tijdens het vijlen. 

Polijstvijl

Deze vijl heeft een zeer hoge korreldichtheid van meer dan 250 grit en wordt vaak een buffer' genoemd. Je kort je nagels er niet mee in, maar polijst het oppervlak van je natuurlijke nagels. Hij heeft ofwel heel klassiek twee kanten met een verschillende korreldichtheid, ofwel de vorm van een klein schuimblok. Zo'n blok heeft drie tot vier kanten met vijloppervlakken met een verschillende korreldichtheid. Je kunt hem gebruiken om natuurlijke nagels stap voor stap in te korten en op te ruwen en ze vervolgens hoogglans te polijsten. 

De juiste vijltechniek

Ongeacht welke vijl je kiest en welk resultaat je wilt bereiken – belangrijk is de juiste techniek. Dat is omdat de nagel bestaat uit een hoornplaat die, net als je haar, kan lijden onder te veel styling. Je nagel kan dan droog en broos worden en haakjes krijgen of barsten. Een verkeerde vijltechniek kan de situatie verergeren. Je kunt je vinger- en teennagels op de juiste manier vijlen als je de volgende stappen in acht neemt:

  1. Vijl je nagels alleen als ze droog zijn – ze zijn te zacht en gevoelig als ze nat zijn.
  2. Zet de nagelvijl altijd recht op de nagel, nooit schuin.
  3. Vijl met gelijkmatige, zachte bewegingen van buiten naar binnen, altijd in één richting. Snel heen en weer vijlen kan haakjes veroorzaken en je nagel beschadigen.
  4. Vijl zonder druk uit te oefenen.
  5. Verwen je nagels na het vijlen met een verzorgend nagelbad of een rijke nagelverzorging.
WAT JE MOET WETEN

Veelgestelde vragen – hoe nagels vijlen