Een zelfbruiner geeft je huid een zomerse uitstraling − dankzij een heel specifieke werkzame stof: dihydroxyaceton, kortweg DHA. Na het aanbrengen binden de DHA suikermoleculen zich met proteïnen en aminozuren in de bovenste laag van je huid. Dit zorgt voor een chemische reactie die je huid een prachtige glow geeft.
Onze tip: bewaar je zelfbruiner op een koele plaats. Bij hoge temperaturen kan DHA namelijk in schadelijk formaldehyde veranderen. Omdat zelfbruiners tegenwoordig maar een heel laag DHA-gehalte hebben, hoef je je echter geen zorgen te maken.
Het mooie van zelfbruiners: het is eenvoudig in gebruik − gewoon aanbrengen, laten intrekken en je kunt genieten van je zomerse teint! Normaliter hoef je de meeste zelfbruiners niet af te spoelen: ze worden als crème in je huid opgenomen.. Als je last hebt van de nadrukkelijke geur, kun je drie uur na het aanbrengen douchen. Dan heeft het product genoeg tijd om volledig in te werken. Als je een spray tan gebruikt is het anders − je moet dan een paar uur na het aanbrengen een douche nemen. Door de speciale samenstelling van de spray tan heeft deze een bijzonder intensief effect.
Kortom: niet iedere zelfbruiner is hetzelfde – we geven je een overzicht van de verschillende producten.
Zelfbruiner is het perfecte beautyproduct voor een zomerse look − alsof je net terug bent van vakantie. Volg onze tips voor een streeploos en natuurlijk resultaat.
Gebruik producten speciaal voor het lichaam of gezicht. Want zelfbruiners voor het lichaam zijn bijzonder vloeibaar, zodat je ze over een groot oppervlak kunt verdelen, bijvoorbeeld op je bovenbenen. Wil je je gezicht een bruine tint geven? Gebruik dan speciale zelfbruiners voor het gezicht. Ze bevatten verzorgende en hydraterende stoffen die je gevoelige gezichtshuid niet onnodig irriteren.. Ze zijn ook wat minder vloeibaar − dit zorgt ervoor dat je het product nauwkeurig kunt aanbrengen.
Een zelfbruiner aanbrengen zonder handschoenen kan leiden tot vlekkerige handen en verkleurde vingers. De reden: Je handen staan bij het aanbrengen langer in contact met zelfbruiner dan andere delen van je lichaam. Wil je het product aanbrengen met een washandje of een sok in plaats van met een speciale handschoen? Ons advies: doe dat niet en investeer liever in een speciale handschoen van microvezels. Die beschermt je handen, pluist niet en zorgt voor een gelijkmatige verdeling over je huid. Omdat hij groter is dan een washand kun je met een handschoen de zelfbruiner ook makkelijker verdelen. Dit zorgt voor een bijzonder gelijkmatige bruining.
Breng na het aanbrengen van een zelfbruiner een vochtinbrengende lotion aan op je lichaam en gezicht. Als je je huid voldoende hydrateert, zorgt dat ervoor dat je zomerse teint tot wel vijf dagen houdt en dat het resultaat mooi gelijkmatig is.. Wacht wel een paar uur voordat je bodylotion gebruikt. Waarom? Als je de lotion te vroeg aanbrengt, kan het gebeuren dat het olielaagje van de lotion verhindert dat de kleurpigmenten van de zelfbruiner in je huid trekken. Dit kan er weer toe leiden dat het resultaat niet volledig wordt bereikt of dat er vlekken ontstaan. Zelfbruiners bevatten meestal geen beschermingsfactor – ze zijn dus geen vervanger van zonnebrandcrème. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème, vooral in de zomer.
Een zelfbruiner kan afgeven en lelijke vlekken achterlaten. Vermijd na het gebruik daarom het dragen van zeer lichte en strakke kleding en kleed je pas aan als de zelfbruiner volledig is ingetrokken. Met donkere, losjes vallende kleding zit je goed.
Sla je haarlijn en wenkbrauwen over wanneer je een zelfbruiner op je gezicht aanbrengt. Een zelfbruiner reageert daar namelijk bijzonder heftig en veroorzaakt ongewenste verkleuring. Haal je haar daarom met haarklemmen of haarband van je voorhoofd of breng een vettige crème aan op je haarlijn en wenkbrauwen. Zo weet je zeker dat je haar niet in contact komt met het product – en krijg je een streeploze glow.
Wees zuinig met zelfbruiner. Breng je de zelfbruiner te dik aan, dan kan hij niet snel genoeg intrekken. Dit kan er weer toe leiden dat de bruine tint er onnatuurlijk en ongelijkmatig uitziet. Het uiteindelijke effect zie je pas na een paar uur − het is dus beter om even te wachten voordat je meer product aanbrengt.
Met onze tips ben je nu goed voorbereid en kun je beginnen met het aanbrengen van je zelfbruiner. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zowel op het gezicht als op het lichaam, om ervoor te zorgen dat de zelfbruiner geen vlekken achterlaat. We laten je zien hoe het werkt.
Je hebt een peeling gebruikt, je hebt je geschoren, je ingesmeerd met een crème en vettige resten of make-upresten verwijderd. Je huid is nu perfect voorbereid op het aanbrengen van zelfbruiner. Bind je haar samen als je lang haar hebt, zodat je haar niet in contact komt met het product. Verder geldt: als je zelfbruiner in de badkamer aanbrengt, moet je de badmatjes in veiligheid brengen. Ga op de tegels staan en leg voor de zekerheid nog een oude handdoek neer – voor het geval dat je wat morst. Muziek of een podcast zorgt voor aangenaam vermaak tijdens het aanbrengen.
Of je nu van beneden naar boven begint of andersom is aan jou. Doe een speciale handschoen aan en breng de zelfbruiner direct aan. De hoeveelheid product hangt af van de grootte van de plekken die je bewerkt. Breng de zelfbruiner nu zo snel mogelijk op je huid aan − bijvoorbeeld op je benen of dijen. Smeer het product vervolgens uit door lichtjes druk uit te oefenen en ronddraaiende bewegingen te maken.
Let op: smeer de zelfbruiner niet van boven naar beneden uit – dit leidt tot lelijke strepen. Gelijkmatige ronddraaiende bewegingen zorgen voor een gelijkmatig resultaat. Zorg ervoor dat het product alle delen van je huid bereikt en overal even dik wordt aangebracht. Ga pas verder met het volgende lichaamsdeel als je klaar bent met het eerste deel − dit zorgt ervoor dat het resultaat er later natuurlijk uitziet.
Zelfbruiner heeft de neiging om zich op te hopen op knieën, ellebogen, enkels, voeten en handen. Om te voorkomen dat deze lichaamsdelen verkleuren, geldt het volgende: Breng een dikke laag lotion aan voordat je begint, ga zuinig met de zelfbruiner om en smeer goed uit. Was je handen grondig als je de zelfbruiner zonder handschoenen hebt aangebracht. Dit voorkomt lelijke verkleuring. Breng het product alleen op het laatste moment lichtjes aan op de rug van je hand.
Wil je zelfbruiner op je rug aanbrengen? Dat is helaas niet zo eenvoudig. Onze tip is dan ook: je kunt het beste hulp zoeken bij een vriend of een afspraak maken bij iemand die daarin gespecialiseerd is. Wil je het toch zelf proberen? Probeer dan een bruiningsspray. Spuit het over je schouder en loop door de nevel. Omdat je de spray op deze manier over het algemeen niet goed kunt verdelen, brengt deze optie wel een risico met zich mee. Dus als je liever voor zekerheid kiest, is het beter om iemand om hulp te vragen.
Als je ook je gezicht een bruine tint wilt geven, moet je het goed insmeren voordat je de zelfbruiner aanbrengt. Je kunt ook een paar druppels zelfbruiner aan je gezichtscrème toevoegen – voor een zeer natuurlijk effect. Belangrijk: gebruik maar een heel klein beetje van het product. Dit zorgt ervoor dat het resultaat mooi gelijkmatig is.
Begin in het midden van je gezicht en verdeel het product met ronddraaiende bewegingen. Wrijf eerst over de brug van je neus, dan over je jukbeenderen en ten slotte over je kin en voorhoofd. Let vooral op de overgangen bij je hals en haarlijn. Het gebruik van een bruiningsspray voor je gezicht is iets eenvoudiger. Doe de spray op je gezicht en hals. De fijne nevel verspreidt zich gelijkmatig over de huid. Nu is het gewoon een kwestie van wachten, et voilà: na een paar uur krijg je een prachtige zomerse glow.
Zelfbruiners hebben minstens twintig tot dertig minuten nodig om in te trekken. Wees dus geduldig en kleed je pas daarna weer aan. Kies donkere en losjes vallende kleding. Dit zorgt ervoor dat het product volledig kan intrekken en niet op je kleding afgeeft. Bovendien mag je maximaal drie uur niet douchen of in bad gaanals je het product hebt aangebracht. Anders was je de zelfbruiner er weer af en ziet je huid er vlekkerig uit. Maar het is het wachten waard − afhankelijk van de zelfbruiner zie je na ongeveer zes tot acht uur resultaat.
Hoelang de zelfbruiner blijft zitten, hangt af van de juiste nabehandeling. Om lang te kunnen genieten van je zomers glow, moet je je huid na het aanbrengen van een zelfbruiner voldoende hydrateren met een rijke bodylotion. Let op: de zelfbruiner moet volledig zijn ingetrokken voordat je daarmee begint. Als je je aan deze regels houdt, blijft je bruine tint meestal drie tot vijf dagen zitten. Wil je een nog intensiever resultaat? Gewoon na één dag opnieuw insmeren!
Als er onaangename vlekken ontstaan na het aanbrengen van een zelfbruiner, kun je daar met een paar eenvoudige trucjes weer vanaf komen. Zijn je handen verkleurd, bijvoorbeeld op je knokkels? Doe ze in een badje met citroensap en de verkleuring verdwijnt op natuurlijke wijze dankzij het zuur dat in citroenen zit. Je kunt vlekken van een zelfbruiner op je gezicht gemakkelijk verbergen met dekkende make-up. Maar het grootste wondermiddel is: geduld − gewoon afwachten. Na drie tot vier dagen heeft de bruine tint aanzienlijk aan kracht verloren en zijn ook vlekken in principe niet meer te zien.