Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples

HOE WERKEN ZELFBRUINERS?

Zorg met zelfbruiners voor een prachtige glow: ontdek hier hoe zelfbruiners werken en waarom ze niet schadelijk zijn!

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.

KORT EN KRACHTIG: ZELFBRUINERS
  • Dihydroxyaceton of erythrulose zijn de actieve stoffen in zelfbruiners
  • Zelfbruiners werken met een vertraging en voor de duur van 5-7 dagen, afhankelijk van het gebruikte product. 
  • Zelfbruiners beschermen de huid niet tegen uv-straling
  • Dihydroxyaceton en erythrulose zijn endogene stoffen en worden daarom goed verdragen
  • Zelfbruiners met dihydroxyaceton kunnen eventueel schadelijke formaldehyde afgeven als ze verkeerd of te lang worden bewaard.

Zelfbruiner – zomerse teint zonder zon

Toegegeven, een beetje kleur in je gezicht past goed bij je favoriete zomeroutfit. Maar we moeten erop wijzen: onbeschermd in de zon liggen is geen optie, een gezond bruin kleurtje bestaat niet. Hoewel zonlicht ervoor zorgt dat je huid een bruine kleur krijgt, leidt uv-straling ertoe dat je huid vroegtijdig veroudert en, in het ergste geval, de ontwikkeling van huidkanker wordt bevorderd. Maar als je niet zonder een bruin kleurtje kan, zijn zelfbruiners het veiligere alternatief voor zonnen.

Zomerse teint zonder uv-straling: zo werken zelfbruiners

De ingrediënten in zelfbruiners die voor de bruine kleur zorgen zijn dihydroxyaceton en erythrulose. Ze worden allebei als goed verdraagbaar en ongevaarlijk beschouwd. Chemisch gezien gaat het hier om suikerverbindingen die in de hoornlaag een reactie aangaan met de aanwezige eiwitten en aminozuren. Als reactie ontstaan zogenaamde melanoïdines, die sterk lijken op het huidpigment melanine, en de huid een kleurtje geven. Het kleurtje op de huid verschijnt na ongeveer 4-6 uur en kan niet worden verwijderd door wassen, maar verdwijnt vanzelf na ongeveer 5-7 dagen.

Terwijl dihydroxyaceton voor een bruin-gele tot oranjekleurige tint zorgt, die snel vlekkerig of te intens kan lijken als de zelfbruiner ongelijkmatig wordt aangebracht, produceert erythrulose een natuurlijke en meer gelijkmatige bruine kleur.

Trouwens: de melanoïdes in de huid die worden veroorzaakt door zelfbruiners bieden geen enkele bescherming tegen uv-straling. Zonnebrandcrème  is daarom ook bij het gebruik van zelfbruiners heel belangrijk. 

Zijn zelfbruiners gevaarlijk?

Eén ding staat buiten kijf: zelfbruiners zijn veiliger dan uv-straling. Maar vaak wordt gevraagd: zijn zelfbruiners schadelijk of gevaarlijk voor de gezondheid? Zoals zo vaak het geval is, is het niet mogelijk om met een duidelijk ja of nee te antwoorden. In plaats daarvan is het de moeite waard om de afzonderlijke zelfbruiners nader te bekijken om een eventueel gevaar beter in te kunnen schatten.

Dihydroxyaceton in detail

Dihydroxyaceton − afgekort DHA − is niet alleen een suikerverbinding, DHA is ook een endogene stof die door ons lichaam wordt geproduceerd, afgebroken en gemuteerd als onderdeel van verschillende stofwisselingsprocessen. DHA is daarom in eerste instantie een onschadelijke stof.

Toch is DHA niet helemaal onproblematisch, omdat de stof kan veranderen in schadelijk formaldehyde als het wordt blootgesteld aan hitte of te lang wordt bewaard. Formaldehyde is sinds 2019 niet langer toegestaan voor gebruik in cosmetica in de EU, omdat het de huid irriteert en mogelijk kankerverwekkend is. Over het algemeen komen er bij cosmetica echter niet zulke hoeveelheden formaldehyde vrij dat ze een gevaar voor de gezondheid vormen en het gebruik van zelfbruiners afgeraden moet worden. Maar dit proces kan wel plaatsvinden. Dit geldt met name wanneer producten niet op de juiste wijze worden bewaard of te lang geopend zijn. Daarom geldt voor zelfbruiners met DHA:

  • Maak het product snel op − bij voorkeur binnen uiterlijk 12 maanden na opening ervan
  • Bewaar het op een koele, donkere plaats − het is beter om het in een kast buiten de badkamer te zetten
  • Controleer de geur. Als het product scherp ruikt, mag je het niet langer gebruiken en moet je het weggooien.

Als je deze aspecten in acht neemt, kan het risico op hoge gehaltes DHA in je zelfbruiner en dus een mogelijk schadelijk effect als minimaal worden beschouwd.

Erythrulose in detail

Ook erythrulose is een suikerverbinding die van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Omdat erythrulose echter aanzienlijk stabieler is dan DHA wordt het als huidvriendelijker beschouwd. Toch wordt erythrulose minder vaak gebruikt voor zelfbruiner dan DHA, in de eerste plaats omdat het duurder is. Ten tweede: erythrulose werkt trager, het effect zie je pas later. Het voordeel hier is echter dat je teint er egaler en natuurlijker uitziet.

Waarom stinken zelfbruiners?

Er zijn twee redenen waarom zelfbruiners kunnen stinken. Als het product te oud is of verkeerd is bewaard, kan DHA veranderen in formaldehyde. Dit zorgt voor een stekende, intensieve geur,die heel snel en duidelijk te merken is. In dit geval moet het product met het normale huishoudelijke afval worden weggegooid. 

Maar zelfs net opengemaakte zelfbruiners ruiken vaak merkwaardig, vooral als het product op de huid is aangebracht. Dit komt omdat DHA en erythrulose een karakteristieke eigen geur hebben. Omdat dit als onaangenaam of irriterend wordt ervaren, zijn zelfbruiners vaak zwaar geparfumeerd. Dit kan bij een gevoelige huid tot irritatie leiden. In dat geval kan je zelfbruinerconcentraten (glow drops) gebruiken. Je kan deze gemakkelijk toevoegen aan je gebruikelijke verzorgingsproducten voor gezicht of lichaam. Ze zijn meestal slechts minimaal geparfumeerd.

Zelfbruiner: hoe bereik je een gelijkmatig resultaat?

Je kunt met zelfbruiners een natuurlijk en gelijkmatig resultaat bereiken, maar je moet daarbij op de volgende aspecten letten:  

  • gebruik niet te veel: dan kleurt je huid geleidelijk en gelijkmatig.
  • gebruik vooraf een peeling: om een te dikke hoornlaag op ellebogen, knieën en enkels te verwijderen. Deze plekken zijn dan minder ruw, wat goed is voor een gelijkmatig kleurtje.
  • Bodylotion in plaats van peeling: als je liever geen peeling wilt gebruiken, kun je de belangrijke plekken voordat je zelfbruiner gebruikt ook insmeren met een bodylotion – zo voorkom je dat er zich te veel zelfbruiner ophoopt en er een vlekkerig resultaat ontstaat.
  • gebruik voorgekleurde producten: deze helpen om een gelijkmatig resultaat te bereiken omdat je kunt zien welke gedeeltes je al hebt behandeld. 
  • was je handen na gebruik: handen bieden de zelfbruiner veel groeven waar het product in gaat zitten en zich ongemerkt ophoopt.
  • ga pas de volgende dag douchen: om ervoor te zorgen dat de kleuring van je huid gelijkmatig verloopt en geen plekje overslaat, mag je een paar uur na aanbrengen van de zelfbruiner niet douchen. 
  • breng het product niet aan als je gaat slapen: sommige zelfbruiners kunnen vlekken op textiel veroorzaken, zoals beddengoed. Gebruik een zelfbruiner bij voorkeur een paar uur voordat je naar bed gaat.

Welke zelfbruiner past bij mijn huid?

Velen onder ons hebben de nodige ervaring met wat er fout kan gaan bij zelfbruiners. Maar met de juiste techniek en door nieuwe slimme formules kun je strepen en een oranjekleurige teint meestal voorkomen.

Je hebt de keuze uit deze zelfbruiners:

  • tanning drops: zijn bijzonder handig in gebruik. Je kunt ze eenvoudig aan je crème of bodylotion toevoegen en ze individueel doseren. Dit maakt het gemakkelijker om de intensiteit van de kleur te controleren en geleidelijk voor een bruin kleurtje te zorgen.
  • bruiningslotion: dit is over het algemeen geen product dat voor een intensieve kleur zorgt. De lotions zijn verrijkt met dihydroxyaceton en/of erythrulose zodat de bruining geleidelijk intenser wordt.
  • producten voor een intensieve bruining: deze zorgen na één nachtje slapen voor een zomerse bruine teint. Je kunt kiezen uit schuim, gels, lotions of crèmes − de keuze van het juiste product hangt af van welk huidtype je hebt. Hoe droger je huid, hoe sterker het product een verzorgend effect moet hebben. Als je een normale of vette huid hebt, zijn schuim of gels geschikt.
  • Voorgekleurde producten: door de kleur is het product direct bij het aanbrengen op de huid zichtbaar en kleine foutjes springen meteen in het oog. De kleur heeft alleen als doel om het aanbrengen te vereenvoudigen en heeft geen effect op het resultaat. De 'bruine waas' verdwijnt nadat je hebt gedoucht en maakt plaats voor je nieuwe glanzende teint.

Wat ook handig is: veel zelfbruiners zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. Zo is het mogelijk om voor elke huid een natuurlijk en zichtbaar resultaat te verkrijgen.

Over de auteur
Dr. Sarah Schunter, biochemicus

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.